Вести

Николић и Вучић уручили кључеве 39 нових кућа у Обреновцу

Председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић уручили су данас кључеве 39 нових кућа породицама у Обреновцу чији су домови уништени током мајских поплава, а које су изграђене из донација Уједињених Арапских Емирата и Кувајта.
 
Aleksandar Vucic - ObrenovacИз донација УАЕ изграђено је 14 кућа, а из донација Кувајта 25, а све су опремљене белом техником коју је поклонила компанија Горење.
 
Завршетак 14 кућа у Обреновцу део је ширег пројекта који спроводи Програм Уједињених нација за развој, а финансира Фондација Калифа Бин Заједа Ал Нахјана, посредством Амбасаде УАЕ у Србији.
 
У оквиру тог пројекта овог је месеца завршена градња 35 кућа и то 14 у Обреновцу, 17 у Крупњу и још четири у Ваљеву.Aleksandar Vucic i Tomislav Nikolic - Obrenovac
 
Све куће намењене су породицама чији су домови уништени у мајским поплавама, пројекат градње објеката од 60, 80 и 100 квадрата вредан је милион евра а у тим је кућама збринуто укупно 150 људи.
 
Осим те донације, Емирати су на наменски донаторски рачун Србије одмах након поплава уплатили 10 милиона долара.
 
Донацијом из Кувајта у Обреновцу се гради 25 типских кућа, све су по 65 квадратних метара, а у њих ће се уселити 37 чланова породица. 
 
Aleksandar Vucic - ObrenovacУкупна вредност донације је 400.000 евра, а донатор је Држава Кувајт кроз Друштво црвеног полумесеца те земље.
 
 
Цео свет показао огромну солидарност према Србији
 
Штета је што су нас поплаве задесиле, али су истовремено показале колико и на кога можемо да рачунамо, изјавио је данас председник Србије Томислав Николић оценивши да је у невољи која нас је снашла цео свет показао огромну солидарност према Србији.
"Обреновачка деца после поплава нису имала ни кућу ни школу у коју иду, а сада пред зиму имају кућу у којој живе и школу у коју ће да иду", рекао је Николић приликом посете основној школи "Посавски партизани" која је реновирана и опремљена уз помоћ донације ЕУ.
 
Он је захвалио ЕУ на великој помоћи која је пружена, али и шефу Делегације ЕУ у Србији Мајклу Девенпорту, који се, како је рекао, свесрдно заложио да та помоћ буде велика и да оде у праве руке.
"Надам се да сте и ви убеђени да ће ова деца вратити стоструко сваки динар који је уложен у ову зграду", рекао је Николић Девенпорту.
 
Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је ЕУ много помогла Србији и да Србија не би могла да заврши обнову земље после поплаве без помоћи ЕУ и других пријатеља.
"Уверен сам да ће и ЕУ да буде објективна када буде оцењивала наш рад у будућности", рекао је Вучић додајући да је преостало да се у Обреновцу обнове још гимназија, обданиште и један насип, а да је све остало говото завршено.
 
Вучић је захвалио Девенпорту на донацијама ЕУ, истичући да ће обреновачка деца која буду похађала ову школу имати одличне услове за рад.
 
Погледајте фотографије са овог догађаја.
 
 
 
Извор: Танјуг
Фото: Танјуг / ФоНет