Вести

Орлић: Србија увек за поштовање међународног права

Шеф делегације Народне скупштине у Интерпарламентарној унији Владимир Орлић истакао је да је Србија упркос свим потезима Пришитне спремна да настави дијалог чим таксе буду укинуте и да мирним путем, у складу са принципима међународног права, настави да се бори за решавање питања Косова и Метохије, које је од огромног значаја и за стабилност региона.

Орлић је на генералној дебати на тему "Јачање међународног права: улога и механизми парламената и допринос регионалне сарадње", која је одржана у оквиру 141. заседања ИПУ у Београду истакао да су мир и сарадња на глобалном и регионалном нивоу, приврженост владавини права и поштовање међународног права, основни постулати како унутрашњег, тако и спољнополитичког деловања Србије.

"Без обзира што је Србија у ближој прошлости у случају Косова и Метохије постала жртва  флагрантног кршења међународног права, његових норми и принципа, нарушавања суверенитета и територијалног интегритета и без обзира на све тешкоће са којима се данас суочава због једностраних потеза Приштине, Србија никад није одустала од тих својих постулата, већ се увек трудила да их додатно афирмише. Пример Косова и Метохије најбоље сведочи о томе колико је поштовање међународног права битно и какве последице могу да настану уколико се поступи другачије", нагласио је Орлић.

Орлић је навео низ једностраних потеза Приштине, који се супротстављају принципима регионалне сарадње и поштовању међународног права, попут увођења антицивилизацијских такси од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, усвајања тзв. Платформе за политички дијалог са Београдом, неиспуњавања Бриселског споразума, покушаја прављења војске супротно Резолуцији Савета безбедности 1244, злоупотребе културног наслеђа, ограничавања слободе кретања званичницима и грађанима, претњи, физичких напада, јасно стављају до знања да се не ради о судбини једне територије, већ о судбини народа - како српског, тако и албанског који је такође погођен свим овим мерама.

Орлић је истакао да се не говори само о потреби да се поштује право на свој идентитет, језик и културу, већ пре свега право на живот и да ту не постоји ниједан противан међународноправни аргумент. Он је истакао да данас кад се суочавамо са светом сталних промена, кад говоримо о Четвртој индустријској револуцији, покушавајући да предвидимо њене импликације, између осталог и на националну и интернационалну безбедност, јасан значај поштовања међународног права.

"То пред нас ставља јасан захтев да се све више укључујемо у међународне политике и пратимо дешавања на међународном плану. Улога парламената у том смислу треба и мора бити ојачана кроз директно ангажовање у оквиру политичких система и преко организација међународног карактера на челу са ИПУ, њеним институтима и механизмима деловања", закључио је Орлић.

 

 

 

Извор: Танјуг