Вести

Премијер Вучић: Србија нема шта да крије

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је у отвореном разговору са потпредседником Европске комисије Франсом Тимермансом затражио да му се изнесу конкретне примедбе шта је то што је Србија погрешно урадила када је реч о законским актима који регулишу питање слободе говора.
 
Реч је о питањима због којих, како је приметио премијер, неретко долазе примедбе из појединих партија и неких кругова.
 
"Рекао сам да сам спреман да ми потпуно отворено и конкретно кажу шта је то што смо погрешили, који су законски акти које нисмо добро решили по питању слободе изражавања, слободе говора и мислим да смо се добро разумели", рекао је Вучић за телевизију Б92 и додао да власт у Србији ни од кога и ништа не крије, већ да само тражи да и, како је рекао, имамо право на наш одговор када смо нападнути и ништа више од тога.
 
Додао је да је Тимерманс похвалио економске реформе које спроводи Влада Србије.
 
"Србија на сваком месту у Давосу добија честистике и похвале за храбре еконосмке реформе, а реткост је да то неко сам спроводи у дело без притисака из ЕУ и ММФ-а", рекао је Вучић.
 
Србија је, казао је, на добром путу, али би "изванредна вест" била и када би се остварила прогноза ЕБРЂа да упркос мерама фискалне консолидације имамо позитиван раст у 2015. години.
 
Премијер је на маргинама Светског економског форума у Давосу разговарао и са челницима Гугла које је, како је рекао, позвао да се "инсталирају у Београду".
 
"То би било велико чудо, али мислим да ћемо имти одређене заједничке пројекте.
 
Да ли ћемо у томе да успемо то је питање и за челнике Гугла", рекао је премијер.
 
Говорећи о проблему које је произвео раст швајцарског франка, Вучић је рекао да верује да ће почетком седмице држава изаћи са некаквим олакшицама за грајдане који су задужени у тој валути.
 
Он је, међутим, указао да сви морају да знају да то није обавеза државе, да то није посао владе и да држава не сме да буде угрожена.
 
"Хоћу да имамо здраву економију, здраве банке, а не више болесне банке, да на крају сваке године морамо 100 милиона да докапитализујемо, 100 милиона од народа да узмемо. Један је разлог притисак на банке, а други разлог то што смо имали тајкуне који су заједно са политичарима узимали кредите које никада нису враћали", навео је Вучић.
 
Упитан какве ће бити олакшице за грађане који су задужени у "швајцарцима", Вучић је рекао да је то питање договора са пословним банкама и да ће Народна банка водити главну реч.
 
Како је раније саопштила Влада Србије, Вучић је разговарао Тимермансом који је поздравио економске реформе и пружио подршку српском путу ка пуноправном чланству у ЕУ.
 
Вучић и Тимерманс су, на маргинама Светског економског форума у швајцарском ски центру, разговарали о достигнућима и проблемима Србије на европском путу.
 
Српски премијер је, како се наводи, захвалио потпредседнику Европске комисије на великој подршци коју пружа Србији, на великој помоћи коју је Европска унија пружила нашој земљи током поплава, као и на подршци српској пољопривреди и српској привреди у целини.
 
Премијер Вућић позвао је Тимерманса да посети Београд, што је потпредседник Европске комисије са задовољством прихватио, истиче се у саопштењу.
 
 
Вучић о снабдевању Србије енергентима
 
Вучић је на Ројтерсовом форуму глобалних тржишта у Давосу рекао да Србија разговара са Румунијом о увозу гаса из Црног мора, као и да је отворена за разговоре о набавци тог енергента из Русије алтернативним рутама.
 
"Управо смо завршили разговоре са румунским премијером Виктором Понтом о увозу гаса из румунског дела Црног мора", рекао је Вучић на Ројтерсовом панелу који се одиграва у оквиру Форума.
 
"Истовремено смо отворени за разговоре о могућностима набавке руског гаса кроз гасоводе преко Турске, Грчке и Македоније ка Србији", додао је српски премијер.
 
Британска агенција преноси да Србија око 90 одсто гаса који увози добија из Русије преко Украјине, али да тражи алтернативне руте, после одлуке Москве да одустане од пројекта изградње гасовода Јужни ток.
 
 
Извор: Танјуг