Вести

Станишић: У Сремској Митровици свега 5% незапослених

Српска напредна странка има стабилну већину у Скупштини АП Војводине, а самим тим и Посланичка група СНС има највећу одговорност. Дакле, када се оцењује целокупан рад Скупштине у овом сазиву, највише се мери шта је урадила посланичка група „Александар Вучић - Србија побеђује“. Овако почиње разговор за „СНС Информатор“ Дмитар Станишић, посланик у Скупштини АПВ и секретар Градског одбора СНС у Сремској Митровици.

"Оно што карактерише нашу Посланичку групу у раду јесу озбиљност и посвећеност. Функционишемо готово беспрекорно. Трудимо се да будемо озбиљна подршка Покрајинској влади и да сваки предлог који дође са те стране обрадимо квалитетно у расправи. Мислим да се у овом сазиву, од када је Покрајинска Влада и Скупштина АПВ у овом саставу, реализују ствари које су неизмерно важне за грађане који живе у Војводини и који су зацртани на почетку мандата. Учињено је доста у привлачењу инвестиција, повећању запослености, у области пољопривреде као и у здравству".

 * Који су били најважнији задаци Одбора за европске интеграције и међурегионалну сарадњу, чији сте председник?

 - Одбор за европске интеграције и међурегионалну сарадњу Скупштине АПВ учествује у регионалној сарадњи са међународним регионалним институцијама и у прекограничној сарадњи, прати процес придруживања ЕУ. Посебан фокус у раду одбора јесу споразуми које АПВ има са одговарајућим територијалним заједницама других држава. На првом месту мислим на регионе држава чланица ЕУ, али у овом сазиву су успостављени добри односи и потписани споразуми са областима из Руске Федерације као и са провинцијама из Народне Републике Кине. Што је, признаћете, велики корак у унапређењу међурегионалне сарадње.

* Одборници у Скупштини града Сремске Митровице одрекли су се одборничке надокнаде у корист Дневног боравка за децу, омладину и одрасла лица са сметњама у развоју и инвалидитетом. Колико често се укључујете у овакве акције?

 - Активности овог типа на другачији начин представљају друштвени активизам наших чланова и функционера, другачију страну бављења политиком. Сматрам да су овакве акције увек добродошле јер шаљу ванвременску поруку - помози, увек када можеш, онима којима је та помоћ потребна. Један број одборника Одборничке групе „Александар Вучић-Србија побеђује“ иницирао је да се одрекне дела накнаде и тај приход уплати на рачун Дневног боравка. Наравно, на њихову иницијативу позитивно су реаговали и остали одборници наше Одборничке групе и прикупили значајна средства која су донирана. Нама, као Градском одбору, није остало ништа осим да ову иницијативу подржимо и помогнемо. Често имамо сличне активности у Сремској Митровици и по томе се разликујемо од осталих политичких организација.

 * Како се данас живи у Сремској Митровици?

- Боље. Економска политика, коју води председник Александар Вучић и Влада Републике Србије, даје резултате у целој Србији, па тако и у Сремској Митровици. Подршка коју имамо приликом привлачења инвестиција је огромна и заједно смо решили многе ствари, а резултат тога је да су у претходних неколико година отворене многе фабрике и нова радна места. Решен је проблем „Митроса“ и сада имамо аустријску компанију „Герлингер“ која месне прерађевине из Србије извози у многе државе. Инфраструктура у граду је немерљиво квалитетнија, имамо подвожњак о којем су грађани говорили 40 година, имамо нови градски базен који је најављиван неколико деценија, урађен је пут кроз Лаћарак, урађен нови објекат школе у Мачванској Митровици. Наравно, потребно је још доста да се ради и поправља у разним сегментима, али све што је урађено даје ми за право да кажем да се у Сремској Митровици живи боље.

 * Колико је смањена незапосленост, колико има нових инвестиција?

 - У Сремској Митровици имамо 16 инвестиција које долазе из САД, Италије, Аустрије, Холандије, Јапана и они запошљавају неколико хиљада људи. Сваке године шире капацитете и повећава се потреба за новим радним местима. Незапосленост је драстично смањена, а у прилог томе говори и чињеница да у Сремској Митровици, први пут после 1990. године, ради више од 20.000 људи. Незапосленост је смањена са неких 37 одсто на око пет одсто, по последњим подацима.

 * Докле се стигло са прављењем треће индустријске зоне? Да ли је то преседан у Србији?

- Потреба за отварањем треће индустријске зоне настала је када су продате све локације на две зоне које имамо у граду. Сада смо у фази где је одређена локација, усвојен је план детаљне регулације, у току је решавање саобраћајница и остале инфраструктуре. У Сремској Митровици ће као и до сада сви инвеститори који дођу, било домаћи или страни, имати сву неопходну помоћ. Локална самоуправа ће бити добар партнер приликом сваке нове инвестиције.

* Шта је све од нових пројеката у плану?

- Тренутно се гради нови објекат ОШ „Јован Поповић“, завршава се реконструкција Железничке улице. У плану је реконструкција Савског кеја и постављање мобилних панела за одбрану од поплава, изградња кружног тока на улазу у град са ауто-пута, изградња новог објекта вртића у Лаћарку, као и потпуна реконструкција позоришта. Наравно, постоје и многи други планови за будућност и пројекти који ће бити реализовани.

 

 

 

Извор: СНС Информатор