Вести

Стефановић: Албанци коферима кеша купују Интерпол

У Дубаију се у уторак гласа о уласку лажне државе Косово у ову међународну полицијску организацију. Борићемо се до последњег тренутка, нема предаје, поручује Стефановић.

Србију у уторак у Дубаију очекује одсудна битка у којој треба да победи и спречи улазак лажне државе Косово у Интерпол. Албанци на својој страни имају моћне заштитнике, западне силе, пре свега Американце који свакодневно притискају и условљавају бројне мање земље да гласају за Приштину. Али Србија не одустаје и бориће се до последњег трена.

Не боримо се у Интерполу само са приштинским институцијама, већ са читавим корпусом држава које су признале такозвану косовску независност и данас снажно лобирају да лажна држава постане члан Интерпола. Ми, наравно, нисмо седели скрштених руку, већ предузимамо различите дипломатске активности још од прошлогодишње Генералне скупштине како до тога не би дошло. До сада сам упутио четири писма свим чланицама Интерпола и упознао их са три групе аргумената, које делим на полицијске, правне и политичке и који јасно говоре због чега тзв. Косово не може бити чланица Интерпола. У овој борби огромну улогу има и председник Србије Александар Вучић. Он је максимално искористио своју позицију да нам помогне, свакодневно је укључен и није пропустио ниједну прилику да са страним званичницима разговара о овој теми.

* Који су то кључни аргументи на нашој страни?

- Резолуција 1244 СБ УН јасно говори да је Косово део Србије. Самим тим та лажна држава није чланица УН, нити је посматрач. Правила самог Интерпола кажу да морате бити или чланица УН или имати статус посматрача да бисте били чланица Интерпола. Пошто није ни једно ни друго, тзв. Косово не може бити члан Интерпола. Нажалост, у савременом свету ретко шта кога обавезује и често видимо да сила аргумената пада пред силом мноштва подигнутих руку. Упркос томе, ми ћемо се борити до последњег тренутка и даћемо све од себе да право и правда не буду погажени. Чланство лажне државе Косово у Интерполу имало би вишеструке последице по читав свет.

* Какве су то последице?

- Пре свега, то би утицало да се корумпирају базе података Интерпола и да база оптужених за тероризам доспе у руке оних који су блиски терористима и терористичким организацијама, па чак и ИСИС-у. Косово је територија са које је огроман број људи отишао да се бори за ИСИС. Јасно је да то без благонаклоног односа институција не би било могуће и да тамо нема озбиљне борбе против тероризма. Аргумент да би им чланство у Интерполу омогућило борбу против криминала не пије воду, јер вам за то не треба Интерпол. То чланство им је потребно да би својој јавности као одговор на рад Специјалног суда за злочине ОВК могли да понуде расписане потернице за хиљадама Срба, наших војника и полицајаца који су у време противтерористичких операција били на КиМ и којима би сада монтирали разне поступке.

* Прича се да Албанци дају силне милионе да осигурају себи чланство?

- Свесни смо да они имају моћне спонзоре. Лобирање је једно, а кеш дипломатија нешто сасвим друго. Не желим да верујем да би земље које ће да гласају за пријем Косова у Интерполу то урадиле јер би им неки функционер из Приштине однео коферче с новцем. Ко нам онда гарантује да неко помоћу коферчета неће некога да стави или скине са Интерполове листе?! Није добра порука да се било шта у једној полицијској организацији може решити кешом. То баца љагу на читав систем. Нека о томе размисле и они који су спремни да зарад коферчета дигну руку за Косово.

* Србија се много пута у својој историји нашла у ситуацији да се бори против надмоћнијег непријатеља и на крају тријумфује. Можемо ли се и сада надати таквом исходу?

- Нажалост, у међународним односима није увек тако. На део земаља се врши снажан притисак да подрже Косово. Амбасадори неких западних земаља свакодневно обилазе њихове амбасадоре и притискају их како да гласају. Чак условљавају финансијску помоћ тим земљама њиховим гласовима. Али није наше да кукамо, већ да се боримо до последњег тренутка. Сваки нам је глас важан и може да промени резултат. Нема предаје, у то будите сигурни...

* Док траје борба у Интерполу, Вучић се нашао на мети опозиције због скандала у Паризу. Нападају га и зато што није отказао Макронову посету Београду?!

- У време власти тих "стручњака" из опозиције Србија је доживљавала најбруталнија понижења и поразе. Па нашу земљу су страни званичници заобилазили као да овде куга влада. Долазили су само да испоруче списак захтева. У време Тадића, Ђиласа, Јанковића, Јеремића и осталих, нисмо смели ни да помислимо да наше националне победе обележавамо. Нигде нису смеле да се помену српске жртве. Било је оно: "Извините што сте нас убијали, што смо били у логорима, што су нам вађени органи". Политиком председника Вучића, Србија је коначно побољшала свој углед у свету, а светски лидери нас редовно посећују. Ми ћемо и председника Макрона угостити као прави домаћини.

* Да ли је Вучић требало да реагује оштро на скандал у Паризу?

- Ми смо пријатељи 20 година и знам колико му је јако тешко било у том тренутку. Али нормално је да се председник неће понашати као импулсивни пубертетлија кога је неко увредио. Понео се државнички и прихватио на своја леђа све што се десило у Паризу. Оћутао је све због интереса Србије, који су много већи од једног оваквог дана. Није погазио национално достојанство, већ је водио рачуна о будућности земље и о новим победама које ћемо тек извојевати.

* Следе избори у Кули, Дољевцу, Кладову и Лучанима, а опозиција ће бојкотовати све сем Лучана. Зашто?

- Ваљда је природно да опозиција тражи изборе, а не да бежи од њих. Кукају да нису пропорционално заступљени у парламенту, да су друга по јачини снага, да ће да победе свакога. Па што то не докажу на изборима? Или нека лепо кажу да нису могли да сакупе ни 50 потписа грађана. Тадић, Јанковић, Ђилас и Јеремић само покушавају да се врате у фотеље и докопају се пуне касе како би је опет очерупали. Мисле да у Лучанима могу да направе некакав резултат, па да после тврде да им је то рејтинг за целу Србију.

* Четири године сте на челу министарства. На шта сте најпоноснији?

- Ми смо министарство које никад не спава. Наше колеге ангажоване су 24 сата свакога дана. Зато сам најпоноснији на људе са којима радим. Они се свакодневно боре против криминала, регулишу саобраћај, трагају за несталима, издају документа, помажу деци у школама, гасе пожаре, чувају границе и ризикују своје животе за своју земљу. Зато се и трудим да им омогућим најбоље могуће услове за рад. Обнављамо возни парк, набављамо нове униформе и опрему и то ћемо наставити. Важно ми је што улажемо и у станоградњу како би полицајци могли да конкуришу за јефтине станове.

 

 

 

Извор: Информер