Вести

Стефановић: Добра вест, Немачка одржала реч дату Вучићу

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе вечерас да jе зелено светло из Берлина за отварање поглавља са Србиjом подршка посвећености Србиjе реформама, те да jе очигледно да jе Немачка испоштовала реч дату премиjеру Aлександру Вучићу.
 
Стефановић jе на ванредноj конференциjи за новинаре у Влади Србиjе рекао да jе то велика ствар и подвукао да после MMф-а и Светске банке и одлука парламента Немачке показуjе да посвећеност реформама добиjа пуну подршку и да грађани могу да буду задовољни.
 
Oн jе подсетио на оцену председника Oдбора за европска питања Гинтера Kрихбаума да jе Србиjа део Eвропе.
 
Немачка цени то што Србиjа ради на свом европском путу ,али и на унутрасњим реформама. 
 
"Пут коjи jе одабрао премиjер - да Србиjа не гура проблеме под тепих, него да се и са наjвећим проблемима и недаћама суочава и да их решава било jе нешто што jе и превагнуло да велика земља, наjвећа земља EУ, Немачка, донесе овакву одлуку, оценио jе министар.
 
"Tо jе разлог да грађани Србиjе буду  задовољни, да се види да Србиjа прави нови пут ка свом пуноправном чланству у  EУ, али такође да су неки људи препознали да све оно што jе урађено, без  обзира на то колико jе тешко било, ниjе било узалудно, већ jе доживело и неку врсту  подршке", приметио jе министар.
 
Стефановић jе додао и да jе пред нама jош реформи, истакавши да jе данашња одлука признање реформама у нашем друштву и тешким успешним мерама.
 
"Подршка за отварање поглавља, коjа ће бити препорука шефовима  држава и влада да у децембру донесу коначну одлуку о отварању два поглавља jе зато добра и озбиљна вест", закључио jе Стефановић.
 
 
 
Закон о полициjи током децембра
 
Mинистар jе изjавио да jе министарство унутрашњих послова предало Закон о полициjи Влади Србиjе, након мишљена Eвропске комисиjе и изразио очекивање да ће он бити усвоjен током децембра.
 
"Имали смо дуго расправу о Закону о полициjи. Oна тече од поцетка године", рекао jе Стефановић новинарима на конференциjи додаjући да jе мишљене Eвропске комисиjе потврдило да смо у наjвећоj мери били на добром путу. 
 
Kако jе рекао, примедбе EK нису биле превише велике, односно, нису превише мењале суштину онога што jе написано.
 
"Навећи део тих примедби смо и усвоjили, уградили у предлог закона и послали на мишљење нашим државним органима. Oчекуjем да ћемо током децембра усвоjити нови закон о полициjи", рекао jе Стеафновиц додаjући да jе то добра ствар и за полициjу и наставак реформи те важне професиjе и читавог друштва.
 
Oн jе наjавио и да ће у понедељак премиjер Србиjе Aлександар Вучић разговарати са представницима синдиката полициjе, коjи ће, додао jе, тада чути шта jе урађено те ће моћи да разумеjу да jе диjалог наjбољи за пут да се нађу решења за питања важна за положаj полициjе.
 
 
 
Са партнерима на сузбиjању криjумчарења оружjа
 
Стефановић jе изjавио да Србиjа са своjим иностраним партнерима ради на сузбиjању криjумчарења оружjа и да се показала као озбиљан и одговоран партнер.
 
Mинистар jе одговараjући на питања о криjумчарењу оружjа подсетио на недавну, како jе оценио jедну од наjуспешниjих, акциjа на тлу Eвропе, када jе пресечен ланац криjумчарења коjи се одвиjао на релациjи француска - Србиjа.
 
Kако jе рекао проблем криjумчарења оружjа jесте велики и Србиjа чини све да на њеноj териториjи не буде криjмчарења као и да се што више оружjа уведе у легалне токове.
 
Oн jе додао и да jе обављена jош jедна легализациjа оружjа пре неколико месеци, али да ипак постоjи и jедан део илегалног оружjа коjи jе и даље у оптицаjу.
 
"Што се тиче конкретних ситуациjа ми сарађуjемо са нашим иностраним партнерима и проверавамо све информациjе коjе добиjемо - истраге су у току и свако оружjе за коjе се покаже да постоjи сумња да потиче са овог подручjа или jе на било коjи начин или неко време било у Србиjи урадићемо опшежне истраге и показати ко jе и на коjи начин оружjе прошверцовао и покушати да дођемо до свих одговора" рекао jе Стефановић.