Вести

Стефановић: Неће бити заштићених у полицији

- Највећи број припадника МУП-а, чак 95 одсто њих, поштено и одговорно ради свој посао. Међутим, има и оних који имају контакте са људима из кримогене средине и који су стекли противправну имовинску корист. Против свих, за које постоје такве сумње, покренућемо истраге, а ако буде доказа, сви ће бити санкционисани у складу са законом 
 
- Морамо да повратимо поверење грађана које је претходних година значајно урушено. Планирамо да полицију више приближимо заједници и да, кроз стално присуство на улицама, покажемо грађанима да су сигурни и да могу мирно да спавају
 
Министар унутрашњих послова, Небојша Стефановић, пре нешто више од сто дана дошао је на место првог човека српске полиције, и није био одушевљен стањем које је затекао. Многе ствари, како каже, нису урађене у претходних 10-15 година и зато су промене биле неопходне. - Важно је да сада постоји искрена намера да се неке лоше ствари из прошлости у потпуности искорене. Ту не мислим само на смене појединих начелника, већ на суштинску реформу полиције. Морамо да повратимо поверење грађана које је претходних година значајно урушено. Планирамо да полицију више приближимо заједници и да, кроз стално присуство на улицама, покажемо грађанима да су сигурни и да могу мирно да спавају.
 
У ком правцу би трабало да иде реформа полиције и у ком временском периоду би могла да се спроведе?
 
Већ је формирана радна група која припрема нови закон о полицији. Очекујем да се тај предлог пред посланицма нађе до краја године, а након усвајања створиће се услови за озбиљне реформе у полицији. Ту, пре свега, мислим на увођење каријерног напредовања. То ће бити важна промена које ће онемогућити да они који нису искусили како је радити као полицајац на улици, долазе на чело полицијских управа или станица. Важно је  да свако постепено напредује, јер они који немају искуство рада на терену не могу најбоље да одговоре на најтеже изазове као руководици. 
 
Недавно сте изнели податак да има индиција да неки полицијаци сарађују са мафијом. Колико дуго није прочишћавана ова веома осетљива институција и који су следећи кораци у оздрављењу полиције?
 
Највећи број припадника МУП-а, чак 95 одсто њих, поштено и одговорно ради свој посао. Међутим, има и оних који имају контакте са људима из кримогене средине и који су стекли противправну имовинску корист. Против свих за које постоје такве сумње покренућемо истраге, а ако буде доказа, сви ће бити санкционисани у складу са законом. Неће бити заштићених, нити ће бити селекције. Да би могли да искоренимо такве ствари унутар полиције, неопходно је и да се ојача Сектор унутрашње контроле.
 
Колико је важан Сектор унутрашње контроле унутар МУП-а?
 
Сектор је веома важан сегмент Министарства унутрашњих послова, јер и од њиховог рада зависи колико ће се смањити криминал унутар полиције. Нажалост, у тој организационој јединици тренутно ради свега 90 људи, који треба да контролишу око 45.000 запослених у МУП-у. То није довољно, јер је светска пракса да у тим секторима ради један одсто од укупног броја полицијских службеника. Зато ћу новом систематизацијом, која би требало да се заврши до краја године, предложити да се број запослених у СУК-у значајно повећа.
 
Недавно су Београд и Нови Сад добили већи број полицајаца. Да ли је тренутни број полицајаца довољан за ове велике градове и каква је ситуација у другим местима?
 
Око 200 полазника 11. класе Центра са основну полицијску обуку упутили смо недавно у Нови Сад. Упркос томе, мислим да је потребан већи број полицајаца, не само на улицама Београда и Новог Сада, већ и у осталим местима у Србији. Међутим, тај недостатак није нас омео да у главном граду, у претходних неколико месеци, смањимо стопу криминала за чак 20 одсто. Знајући да се чак 60 кривичних дела изврши у Београду, то је велики напредак. Наш задатак у наредном периоду биће да те резултате још поправимо. Значајан корак направљен је и у заплени наркотика. Вишеструко су повећане заплењене количине, али инсистираћу на још успешнијим акцијама.
 
 

Да се открију све околности паљења амбасада
 
Формирали сте Радну групу за истрагу паљења амбасада током протеста „Косово је Србија“. Да ли има већ првих резултата?
 
Радна група свакодневно ради, али у циљу истраге не можемо да откривамо више детаља. Разултата свакако има, а јавност ће о свему бити благовремено обавештена. Циљ ове Радне групе је да испитају све појединости и да се коначно, у потпуности, открију околности паљења амбасада Сједињених Америчких Држава и Немачке. Желимо да завршимо ту причу до краја, како би сви они који су одговорни били кажњени у складу са законом.