Вести

Стефановић: Нема више заштићених у полицији

После три месеца откако је наследио ресор од Ивице Дачића, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже за „Новости“, да сваког дана има све већу контролу над радом полиције, али признаје да она још није потпуна.У отвореном разговору за наш лист, први човек МУП тврди да је његов хијерархијски надзор полицијског система све јачи:

- Мораћемо да спроведемо још промена унутар полиције како би се наредбе спроводиле и да бих имао комплетан надзор над радом. За то је потребно време.

 

* Дакле, „чишћење“ кадрова у полицији не завршава се сменом пет начелника управа? 

- Наравно да не. Али, најпре морамо објективно да анализирамо резултате, као што смо то чинили и пре него што смо сменили начелнике.

 

* Имате ли поверења у људе које сте затекли у врху полиције?

- Биће смењени сви они за које се буде показало да нису достојни поверења. Њих нико неће моћи да спасе на функцији. Не треба нам партијска него професионална полиција.

 

* Је ли и директор полиције Милорад Вељовић практично „на леду“? 

- Могу да вам кажем да имам веома коректну сарадњу са Вељовићем и са већим бројем професионалаца који су у врху полиције.

 

* Видите ли Вељовића као трајно решење на тој функцији пошто је и премијер рекао да је он за длаку избегао смену?

- Не видим ни себе као трајно решење. Не постоје трајна решења. Постоје решења која дају резултате или их не дају. Никоме није загарантован опстанак на полицијској функцији до пензије. Свако ће морати да даје максимум да би задржао функцију или напредовао. То зна и директор полиције.

 

* Смета ли вам што разни полицијски кланови практично ратују преко таблоида?

- Грађани имају право да знају информације које су од јавног интереса. Али, ако сваког дана имате насловне стране са тешким оптужбама на рачун високо позиционираних полицијских функционера, то свакако оптерећује и рад полиције и срозава поверење грађана у њу.

 

* Чини се да све те медијске спинове редакцијама подастиру управо људи из полиције...

- У претходном периоду то је било још израженије. Трудим се да ту појаву сведемо на минимум. Нисмо ми институција из које би требало да цуре информације. Нисам задовољан кад видим текстове за које је потпуно јасно да су „стигли“ из полиције или из тужилаштва.

 

* Постоји ли данас „полицијска мафија“?

- Због 95 одсто честитих полицајаца, не бих користио тај израз. Али, постоје индиције да одређени полицајци сарађују са мафијом или су починили кривична дела и стекли противправну имовинску корист. Против свих за које постоји такве сумње, подићи ће се истраге. Ако буде доказа, биће и кривичних пријава. Ту више селекције нема.

 

* Значи, биће још хапшења полицајаца? 

- Сектор унутрашње контроле води више истрага у овом тренутку.

 

* Како је могуће да Космајац одшета из Србије пошто га је премијер означио као највећег нарко-дилера? 

- За мене је кључно питање како је могуће да је он десет година био у земљи и да нико није поставио питање како је зарадио више десетина милиона евра. Информације о Космајцу постојале су годинама.

 

* Да, али како је онда могао мирно да напусти земљу?

- Против Драгослава Космајца ниједно тужилаштво није подигло оптужницу нити постоји кривична пријава. Полиција није имала ниједан основ за његово задржавање.

 

* Да ли је Радна група за утврђивање чињеница о паљењу америчке и немачке амбасаде дошла до неких резултата?

- Радна група је скоро почела да ради. Циљ је да све откријемо до краја. Без обзира на то до каквих резултата дођемо, презентоваћемо их јавности. Желимо да завршимо ту причу.

 

* Може ли се десити да поново сазнамо да неко из полиције прислушкује премијера или председника државе?

- То је сада немогуће. Полиција је ослонац државе, а не претња њеној безбедности.

 

* Је ли истина да неки начелници нису хтели да напусте „бесне“ лимузине кад сте то наложили?

- Не трпим непоштовање одлука. Сви који су добили налог да напусте возила велике кубикаже морали су да их се одрекну. Некоме је то пало теже, а неком лакше. Иначе, до краја године, по разним основама, имаћемо финансијску уштеду од 1,1 милијарде динара у односу на претходни период.

 

* Очекујете ли расправу у Влади о захтеву Запада да Србија уведе санкције Русији? 

- Са Србијом се не може говорити језиком ултиматума и то нико није ни покушао. Поштујемо територијални интегритет Украјине, али санкције Русији не можемо да уведемо због наших стратешких, политичких и економских интереса и због традиционалног пријатељства.

 

* Заступа ли цела Влада тај став?

- Ко је спреман да остане у Влади мора да подржи политику премијера и кад се доносе тешке одлуке. Ко би сада хтео да се „извуче“, не би било поштено ни да остане у Владе. Надам се да се такви неће појавити.

 

* Ко ће преузети „упражњено“ Министарство привреде?

- Отворено причамо унутар Владе и странке о свим актуелним питањима, па и о том. Очекујемо премијеров предлог за ово јако важно место у Влади.

 

* Хоће ли СНС до краја године преузети и власт у Војводини?

- Није нам императив да будемо власт, али смо спремни да се ухватимо у коштац са променама у покрајини. Сви досадашњи избори у Војводини показали су да садашња власт нема легитимитет, што њима не смета. Ипак, било би добро да схвате поруку грађана. Надам се да ће се ускоро променити покрајинска власт.