Вести

Стефановић: Унапређење е-Управе за подизање стандарда

Србија мора драматично да напредује у области електронске управе како би постигла стандард за своје грађане попут оног који имају развијене европске државе, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Он је на конференцији "Изазови и перспективе е-Управе у српској државној администрацији" подсетио да у Европи постоје државе које су пре више од 15 година забраниле коришћење папира у државној администрацији и прешле на електронску управу како би подигле стандард у друштву.

Стефановић је додао да пројекат "Подршка стратешком развоју ИТ система у Министарству унутрашњих послова" у оквиру којег је одржана данашња конференција има циљ да у том министарству постигне свеобухватну стратешку реформу целокупног информационог система како би се омогућило ефикасније пружање свих услуга заснованих на подацима и информацијама које се воде у евиденцијама МУП - а.

"Циљ МУП- а је подизање нивоа квалитета услуга до нивоа који ће бити приметан у свакодневном животу и раду грађана, наше привреде и других државних органа са којима сарађујемо", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, унапређење електронске управе је неопходно јер је немогуће замислити модерну државу без примене информационо-комуникационих технологија.

Министар се осврнуо и на процес евроинтеграција Србије рекавши да су поглавља 10, 23 и 24 најважнија по питању области информационо - комуникационих технологија.

"Неопходно је испунуити све обавезе које из њих происитичу, не да бисмо испунили обавезе и да би нам неко рекао да смо нешто добро урадили већ да бисмо ми били задовољнији и да би наши грађани од тога имали користи", рекао је Стефановић и поручио да ће због тога МУП давати још већи значај хоризонталним комуникацијама са другим државам по том питању.

Стефановић је захвалио Краљевини Шведској на помоћи у развоју српске полиције и поручио да министарство треба да постане прави сервис грађана, предузећа и свих са којима сарађује.