Вести

Стефановић: Вучић је на мети страних служби

Потпуно сам сигуран да стране службе и данас покушавају да надзиру електронске комуникације људи у Србији који су њима безбедносно интересантни, на првом месту председника Александра Вучића. То не може лако да се докаже, јер данас је техника толико напредовала да страни обавештајци, чак и ако нису присутни на територији Србије, могу да остваре увид у нечије електронске комуникације. Ово поручује потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, који открива да службе великих сила појачавају своје активности и у Србији, а са циљем да се што боље позиционирају на простору Југоисточне Европе.

- Они штите интересе својих држава, а ми се боримо да заштитимо своје. Јачамо нашу полицију, војску и безбедносне службе, не зато што смо некоме претња или зато што имамо агресорске намере и територијалне претензије, већ да бисмо могли адекватно да одговоримо на све изазове.

* Навели сте и да је појачано интересовање страних обавештајних структура и за Вучићеву децу. Којих?

- Имамо одређена сазнања, али са њима не можемо да излазимо у јавност, јер ти људи нису нимало наивни. Наше службе имају озбиљан одговор на то. Трудимо се да заштитимо свако дете у Србији, а наравно, и децу председника, посебно када су за њу заинтересоване неке стране службе.

* Да ли је недавно пристајање на дијалог са опозицијом о изборним условима слабост власти и СНС, као што тврде неки?

- На ФПН смо пре свега отишли да чујемо шта имају да нам кажу представници ЦеСИД-а и ЦРТА и, наравно, да и ми кажемо шта је све урађено у претходном периоду. На крају крајева, с међународним организацијама смо још 2017. године почели дијалог о унапређењу изборног процеса. Али морам да напоменем да се избори спроводе у складу са законима које је донела управо данашња опозиција. Међутим, сматрамо да су неупоредиво бољи и услови за изборе и атмосфера него што су били 2012. На пример, ми смо коначно уредили бирачке спискове, који су сада готово без грешке.

* Плашите ли се да би организовани бојкот избора, ако га буде, могао да окрњи легитимитет будуће власти?

- Не. Иза нас су резултати и са њима излазимо пред грађане. Један део опозиције, већ сада видимо, сигурно излази на изборе, али можда ће их део бојкотовати шта год власт да уради, зато што желе да направе алиби, пошто виде да немају подршку којој су се надали. Јер, како да објасните грађанима да сте "будућност Србије", са подршком од девет или 10 одсто на изборима?

* Постоје ли притисци са Запада да се седне за исти сто са опозицијом, управо да би се избегла опција бојкота?

- Кад је реч о Влади и СНС, нити нас ко зове, нити би ико смео да се усуди да нас притиска. Знам да неки из опозиције највише чезну за позивима из страних амбасада. Ми смо посвећени само грађанима Србије.

* Да ли је у врху СНС одређен датум избора? У оптицају су, наводно, 22. или 29. март?

- У овом тренутку још немамо тачан датум. Редовни избори су свакако законом одређени, морају бити у марту или априлу. Реч је, заправо, о неколико могућих недеља.

* Хоће ли истовремено са изборима бити расписан референдум о уставним променама, а могуће, и о решењу за КиМ?

- Око уставних промена, у вези са правосуђем, много је урађено, али има још доста посла, тако да мислим да није реално да се са изборима распише било какав референдум. Када је реч о референдуму о евентуалном решењу косовског проблема, о томе уопште није ни било речи, јер је и председник Вучић много пута рекао да смо далеко од било каквог договора, а камоли решења.

* Да ли наставак дијалога са Приштином крије замку у смислу да мора да доведе до споразума о обостраном признавању?

- Ту сам потпуно миран и спокојан, јер за разлику од свих оних "генијалаца" који су нам водили земљу, а она се само смањивала, сада, на челу са Вучићем, први пут имамо државотворну политику која је успела да питање КиМ, које је за силе које су признале косовску независност завршена ствар, вратимо на дневни ред. Данас се више питамо о будућности наше јужне покрајине, а то је огроман успех, за који је заслужан пре свега Вучић. А крајњи исход сваког разговора може да буде само нешто што ће бити добро за Србију.

* Шта уопште у тим преговорима Србија може да добије?

- То је тешко рећи, јер смо до јуче имали, не нулу, него дебели минус. Мало тога је у рукама Србије, и толико погрешних потеза је повлачено од 2008. до 2012, да је питање шта од тога можемо да исправимо и на шта су спремне велике силе за које је Косово независно. У таквим околностима, огроман је успех што смо дошли до тога да са нама хоће да разговарају и да наши ставови могу да се чују.

* Да ли ви лично подржавате укључивање Русије у дијалог?

- Дијалог који се води уз, да кажем, покровитељство ЕУ, показао је да има одређене лимите и да у неким моментима стане. Важно је да се разговори наставе, ако је икако могуће у постојећем формату. Али ако се укључе САД, било би потпуно логично да се укључи и Русија, а можда и Кина.

* Слажете ли се са министром Поповићем, који поручује да је Бриселски споразум мртав и да чланство у ЕУ више не треба да буде наш приоритет?

- Не, без обзира на то што мислим да је Европа значајно подбацила што се тиче поштовања Бриселског споразума. Да ли би Србији било боље да одустане од ЕУ? Не, било би јој горе. Они који позивају на то, морају и да отворено кажу да би завршетак нашег европског пута значио и економски крах Србије, односно мање плате и пензије, као и већу незапосленост. Јер, 90 одсто наше спољнотрговинске размене је везано за земље нашег региона и ЕУ.

* Хоће ли Поповић бити ваш коалициони партнер и на наредним изборима?

- Рано је да се говори о коалицијама. Политика СНС су европске интеграције, не да бисмо били још једна звездица на европској застави, већ зато што то гарантује бољи живот за грађане. СНС није мала странка која мора неком да се додворава, они који не мисле да је наша политика исправна не морају да иду са нама.

 

УКОЛИКО ОДЕ ПРЕДСЕДНИК, ИДЕМ И ЈА

* А шта ћете урадити уколико вас Вучић одреди као свог наследника у СНС, након што се, како најављује, повуче са кормила странке?

- И јавно и приватно сам му рекао да треба да сачека са том одлуком. Борићу се да он не оде са чела странке, јер то не би било добро ни за странку, ни за Србију. А ја никада нисам био кандидат за председника СНС, нисам то данас, нити ћу то бити. То место ми није ни понуђено, нити сам заинтересован.

Не видим себе у политичком формату у ком нема Вучића.

Моја оставка ће бити одмах после његове.

 

СТИЖУ ЈОШ ЧЕТИРИ ХЕЛИКОПТЕРА

* А МУП је недавно добио три нова хеликоптера. Очекују ли се неке нове набавке?

- Чињеница да је скоро 40 година МУП чекао нове хеликоптере, најбоље говори о значају ове набавке. У априлу следеће године стиже још један "ербас Х145М", а договорена је и куповина три хеликоптера "супер пума Х-215", чија се испорука очекује у наредне две или три године. Купили смо велики број нових возила, сви полицајци имају нове униформе, али то није крај. Наставићемо са набавком савремене опреме која ће олакшати рад припадника МУП-а.

 

АНА НИЈЕ ТРАЖИЛА ФУНКЦИЈУ У СНС

* А како гледате на могућност да Ана Брнабић постане члан СНС и може ли странка да је означи као "страно тело"?

- Нисам разговарао о томе ни са Вучићем, ни са њом. Видео сам да је изјавила да би желела да постане члан СНС, али не и функционер. Немам ништа против, ми смо странка која свима отвара врата, сви који могу да допринесу нешто добро за Србију, добродошли су. На крају крајева, она је већ премијер, не улази у СНС да би стекла неку функцију.

 

 

 

Извор: Новости