Вести

Томислав Николић : Ако затраже Косово, нећемо у Европу

 

  Он најављује да ће његов кабинет ускоро објавити платформу у којој ће изнети и формални предлог за решење коначног статуса јужне покрајине. Шеф државе је убеђен да Србија никада неће бити узрок престанка разговора са ЕУ, али шаље јасан сигнал:

- Ако нам званично поставе услов: Европа или Косово - одустаћемо од европског пута. То сам говорио у кампањи и мој народ не би био изненађен ако бих то предложио. Достигли смо степен уређења да можемо да рачунамо на ЕУ. Она нас сада држи на одстојању само због Косова и Метохије. Али, може тако да нас држи још сто година, ми нећемо променити став о јужној покрајини. Ако почну да нам дописују нова правила која нису важила за друге државе, онда могу да нас одбаце од себе. У том случају је боље да нам кажу: нећемо вас.

* Пратите ли сукоб две јаке струје у ДС? Ко има више шанси да победи?

- Мене тај сукоб уопште не интересује, али могу да кажем да је то сукоб две струје у слабој ДС. А, ко победи, шта ће да добије сем партије нагрижене криминалом. Ко год да победи мораће да се лиши услуга криминалаца који су до сада били у ДС. Ако то није могуће, онда од те партије неће бити ништа.

* Да ли вам је после последњих порука из Брисела јасно да политика и Косово и Европа није више спроводљива?

- Када нам се и званично испречи зид, онда политика и Европа и Косово неће бити могућа. За сада нико званично није тражио да признамо независност Косова и Метохије. Уређујемо земљу по европским стандардима, који нам помажу да спроведемо реформе и уредимо Србију на демократским принципима. Слажем се да однос са ЕУ не може да се гради на томе да сваки пут добијамо нове захтеве. Ако смо ми стабилни и испуњавамо услове, не може Европа да буде нестабилна и да нам стално испоставља нове услове. Ми тражимо само да нам се поставе услови као и другим земљама, ни мање ни више.

* Мислите ли да је после формулације о ”интегритету Косова” у Стратегији проширења Брисел послао јасан сигнал Србији да не може ући у ЕУ ако не призна независност своје покрајине?

- То није нешто безазлено, али не смемо унапред да одустанемо од борбе. Резолуцијом 1244 гарантован је интегритет Србије, а данас нам Европа тражи да гарантујемо интегритет Косова. Сад имамо ситуацију да се земљи утемељивачу УН не гарантује територијални интегритет, већ се тражи да она гарантује територијални интегритет делу своје територије, који се бесправно отцепио. То не проистиче из међународних правила. Много је знакова поред пута који указују на ставове великих држава које су признале независност КиМ. Веома пажљиво читам писма, изјаве и одлуке донете у ЕУ, јер знам да су на њих утицале државе које су признале независност КиМ. То може бити знак да ће Европска комисија пре бити за независност, него да се упушта у било какав посао договора Београда и Приштине. Свакако нећемо да прихватимо приступ: Срби ће да прихвате све што треба, јер нису народ од којег би требало да се бојимо, уколико одлука буде на њихову штету. Већ 11 година гледамо како се испуњава све што пожеле Албанци. То више неће бити тако.

* Шта намеравате да учините ако Брисел не прихвати ваш захтев да се измени формулација о поштовању ”интегритета Косова”?

- Видећемо. Када кажу да Косово треба да се очува, онда треба да нам кажу шта је Косово: држава, територија, покрајина, чији се интегритет чува. Могу да се сложим да се не цепа КиМ, али морамо да видимо како га они виде.

* Када очекујете почетак политичког дијалога са Приштином? Зашто би косовски Албанци уопште седали за сто када је и за њих, али и за кључне државе Запада, Косово независна држава?

- О томе веома водимо рачуна. Озбиљно схватамо и став Немачке која је стуб ЕУ. Зато на преговоре треба отићи са директним питањем: да ли ми можемо да рачунамо на преговоре и чланство у ЕУ, ако се не слажемо са независношћу КиМ?

* Хоће ли ускоро бити објављена платформа за КиМ и да ли ће она да садржи конкретан предлог Београда за коначан статус покрајине?

- Први састанак на ту тему биће у петак. Окупиће се комплетан државни врх. Мораћемо ускоро да изађемо са заједничким ставом. Предложићемо неколико варијанти. Пронаћи ћемо праву формулацију са којом ће се изаћи пред свет. Циљ је да се пронађе решење које није независност, а које у великој мери одражава суштинску аутономију која је гарантована Резолуцијом 1244. Пратећи документи платформе биће наш устав, учинак свих високих представника на КиМ, преглед свега шта је испуњено из Резолуције 1244, а шта није. Тај текст ће бити представљен комплетној политичкој и интелектуалној елити, представницима цркве...

* Је ли тачно да је постигнут начелан договор да Ивица Дачић буде шеф преговарачког тима? Ко би још требало да буде уз њега?

- То је по Уставу његово право, а може да га пренесе и на мене.

* Зар нисте недавно јавно поручили да то не би било у реду?

- Ако ме Влада овласти да водим преговоре, драге воље ћу то да прихватим. Нисам рођен са круном на глави. Није тешко преговарати, ако са собом понесете праву платформу. Тешко је када морате да телефонирате и питате: предлажу ово, шта да радим? Ови пре нас су послали чиновника и рекли му: само се ти јављај, а ми ћемо да решавамо уместо тебе. Тако сте на папирима добили парафе Борка Стефановића. Шта они значе за његову личну одговорност?

* Зашто по сваку цену морате да примењујете те уговоре, за које сте рекли да су штетни и да могу да доведу до тога да Београд индиректно призна независност Косова?

- Претходна власт је прихватила много тога што можда не би у нормалним околностима, а све да би добили статус кандидата. Погазили бисмо Србију, ако бисмо рекли да идемо из почетка. Ко би са нама озбиљно разговарао? Пре неколико дана смо потписали енергетски споразум са Русијом на десет година. Не може он да важи до следећих избора. Требало би, дакле, да зауставимо све што је радила бивша власт, па да видимо како ћемо. То није озбиљан приступ, иако зебем од преузетих обавеза. Али, пратићемо шта ће из тога да се роди.

* Има ли макар трунке истине у спекулацијама да вам је Кетрин Ештон на недавном састанку понудила протекторат за север КиМ који би практично угасио српске институције?

- То уопште није тачно. На ту тему нисмо причали, али мислим да цело Косово и Метохија морају да буду под међународним надзором још дуго. Колико год да нас убеђују да су подигли безбедност, степен људских и мањинских права, ја у то не верујем, све док падају бомбе на куће повратника. Убеђен сам да међународна заједница, када почну разговори, неће тражити укидање здравствених и школских установа на северу. Вероватно ће захтевати гашење суда у Митровици, а онда за пет шест месеци тражити нешто друго. Зато морамо да изађемо са комплетним решењем.

* Ако ударимо у европски зид да ли сте као осведочени русофил спремни да чвршће вежете Србију за Русију?

- Ја размишљам прагматично. Имам изузетно добре контакте са арапским и афричким државама, Далеким истоком, целом Латинском Америком. Морамо да имамо више ослонаца, а да не потпаднемо ни под чији утицај. Највише бих волео када би Русија и ЕУ сарађивале преко нас. Сада треба имати припремљене одговоре за многе изазове који нас очекују.

* Може ли ”тврђа” реторика премијера Дачића да наруши односе са кључним државама ЕУ, Немачком и Француском, и да отвори пукотине у Влади? Замерати ли му и ви као ваша бивша партија, иако сте и ви рекли да више нећемо трчати за папирима и датумима?

- Не знам шта је понело господина Дачића да говори емотивно на месту где су недужни људи свирепо убијени. Човек мора да буде свестан да, када тражите да живите у будућности, онда другима не помињете прошлост. Моја победа на изборима омогућила је да се формира актуелна власт и да Србија крене напред. Ова влада зна своје одговорности према мени. Још понекад видим, и ћутим, да нису постали једно тело. То је проблем коалиције. Свако покушава да сачува углед своје партије, идеје, министара... И онда дође до несугласица. Премијер мора да зна да говори у име владе. То што он изнесе требало би да буде и став Владе. Али, ни партнери из Владе не би требало да реагују јавно на оно што премијер изговори. То би требало да решавају међу собом. Или могу заједно или не могу. Нека им је на уму и да има много светских моћника, криминалаца, богатих људи, који нису задовољни што је формирана оваква влада. Не смеју сами себе да спотичу. Морају заједнички да прескачу сваку препреку. Желим им да успеју зато што је Влада Србије, а не зато што су у њој Вучић или Дачић.

* Јесте ли задовољни како Влада води борбу против корупције?

- Сви су се уверили да је борба искрена. И полиција и Тужилаштво, који су се раније међусобно оптуживали. Свима је јасно да ће одговарати свако ко се бави криминалом. Неће бити пардона. Када сам правио план борбе против корупције, био сам свестан свих проблема које та борба носи. Одмах сам схватио да једино Александар Вучић има снагу и храброст да изнесе ту борбу до краја. Признајем да је СНС ту у најпогоднијој позицији. Није била у власти и може мирно да истреби криминал, како је и обећала у кампањи. Они који су раније били у власти јасно су рекли да неће штитити никога. Зато треба закуцати на свака врата и истражити све што је сумњиво. И врапци у Србији знају ко се бавио мутним радњама.

* Страхујете ли да ће правди измаћи ”крупне рибе”?

- Позивам све из полиције и Тужилаштва, ако сматрају да ће нечији предмети завршити у фиоци, да ми се лично обрате. Морамо сиротињи да покажемо због кога је сиромашна.

* Слажете ли се са оценом дела опозиције да је реч о политичком реваншизму?

- Нико не хапси политичаре, него криминалце. Може неко да буде на листи партије, али када почне да краде онда је криминалац. У последњих 11 година криминал су омогућили управо политичари. Неки су мислили да ако су посланици, министри, партијски функционери, да могу да раде шта год хоће. Сви морају да буду кажњени. Ту причу о ”Нуби” причали смо у Скупштини док смо били у опозицији. Нећемо ваљда сада о томе да ћутимо када смо на власти.

ВУЧИЋУ РАДЕ О ГЛАВИ СКОРО СВИ, ОН НЕ ПРОГАЊА БИЛО КОГА

* Медији спекулишу да се Вучић устремио и на високе функционере СПС. Имате ли информације о томе и да ли би то практично означило крај владе?

- Каква је то коалиција ако се на њу одрази ако неко из СНС или СПС буде ухваћен у криминалу? Вучић се устремио на криминал. Преузео је најтежи могући посао. Мора добро да се чува, јер му о глави раде скоро сви. Откуда он зна на кога ће да удари када му стигне предмет? Нису социјалисти могли да направе оволику штету, а ко је од њих био у криминалу мораће да одговора. Сигуран сам да он не жели да прогања било кога.

* Да ли је тачно да сте недавно мирили Вучића и Дачића?

- Не. Мирио сам их пре више година. Откако су ушли у разговоре о влади, није било потребе да их мирим. Морао сам да будем флексибилан, како би сели за сто, а знао сам да ће после тога да се договоре.

* Можете ли са позиције шефа државе да помогнете Влади да доведе инвеститоре, које сте најављивали у кампањи?

- Откако сам ступио на дужност имао сам много сусрета са многим страним привредницима који су заинтересовани за улагања у Србију. Недавно је код мене била и делегација кинеских инвеститора, који су веома заинтересовани за послове у нашој земљи. Њихове банке изразиле су спремност да улажу у капиталне пројекте попут ”Ђердапа 3” и о томе ћу сигурно разговарати са Министарством енергетике. Наша велика шанса је и пољопривреда. Јабуку и шљиву умемо да произведемо, а наши односи са земљама Брикса могу да буду мост са ЕУ. Најважнији циљ је да Срби почну да раде и поштено живе од свог рада.

Милан Бабовић