Вести

Трибина Уније жена СНС "Стоп насиљу над женама"

НОВИ САД - Поводом међународног дана борбе против насиља над женама, вечерас је, у организацији Уније жена Српске напредне странке, у Српском народном позоришту у Новом Саду одржана трибина "Стоп насиљу над женама".

Трибина је привукла велику пажњу припадница лепшег пола, па је велика сала Српског народног позоришта била тесна да прими све заитересоване, а трибини су присуствовали и потпредседници СНС Никола Селаковић и Игор Мировић, чланица главног одбора СНС Ирена Вујовић, Интернационални секретар Српске напредне странке странке Јадранка Јоксимовић и председник Градског одбора СНС и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Никола Селаковић је рекао новинарима да је СНС почела да мења Србију на боље, али да те промене не подразумевају само промене у организацији власти и функционисању институција, већ да подразумевају и промену свести грађана.

"Једна од ствари коју желимо да променимо је став о насиљу над женама, јер се неретко девијантна понашања према женама сматрају нормалним, а то ни у ком случају нису нормална понашања, и против таквих понашања и схватања се свакодневно боримо и борићемо се", рекао је Селаковић.

Он је истакао да у тој борби мора постојати сарадња институција и министарстава, нагласивши да се тим проблемом не могу бавити само правосудни и полицијски органи, већ да морају бити укључени и социјална заштита, здравство и школство. 

"Кључ можда лежи у начину васпитавања деце и у називању ствари правим именом. Децу треба учити да су они који врше било физичко било економско насиље над женама насилници које треба јасно обележити", истакао је Селаковић.

Јадранка Јоксимовић је рекла да СНС има обавезу да се бави свим питањима у земљи од, како је казала, непопуларних мера економске штедње, до непријатних питања везаних за теме породичног насиља и насиља над женама.

"Против насиља сви заједнички треба да се боримо и дамо јасан одговор свима онима који врше физичко насиље над женама или жену чине еконоски депримирајућом, да то није дозвољено и да неће остати некажњено", рекла је Јоксимовићева.

Она је истакла да је одговорност СНС у решавању ових питања тим већа јер има законодавне полуге и нагласила да је сигурна да ће врло брзо доћи и до промена у законима који дефинишу ту област.

Милош Вучевић је рекао да СНС као државотворна странка отворено прича о свим проблемима, па и о проблему насиља над женама, за који је рекао да представља глобални проблем.

"Максимално ригорозне казне за све оне који чине било какво насиље над женама и кажнавање у врло кратком и ефикасном року је оно за шта се залажем и лично као адвокат и као политичар", истакао је Вучевић, обраћајући се присутнима.

Он је рекао да у СНС жене имају велику улогу, а да је Унија жена СНС организовала и спровела низ друштвено корисних акција, те да ће прпаднице лепшег пола увек за своје акције имати максималну подршку.

Трибина "Стоп насиљу над женама" представља и почетак манифестације "16 дана женског активизма", током које ће бити одржано низ активности у чијем средишту ће бити теме везане за жене и њихова улога у друштву.