Вести

Весић: Ђилас разуме политику као милостињу коју он дели

Градски менаџер Горан Весић каже да Драган Ђилас тврди да је док је био градоначелник бринуо о правима Рома, али да је својим ауторским текстом показао да за оно што је урадио нема оправдања као и да не разуме политику.

Одговор који је објавио у ауторском тексту у једном дневном листу га није оправдао, јер за оно што је радио нема извињења, али је на прави начин показао како (не)разуме политику, навео је Весић.

Весић је додао да је Ђилас како би доказао да је бринуо о Ромима, написао да је организовао да возило Скупштине града Београда сваког јутра вози једног ромског дечака у школу.

"Очигледно Ђилас разуме политику као милостињу коју он удељује ономе коме жели, а не као проналажење системских решења, у овом случају за Роме. Могу да разумем да данас Ђилас, са накнадном памети, обмањује себе да је док је био градоначелник бринуо о правима Рома", навео је Весић.

Весић напомиње и да Ђилас сада подржава Параду поноса која није ни могла да се одржи док је водио град, између осталог због његових хомофобичних изјава и прича да је култура важна, иако, како је рекао Весић, у позоришта као градоначелник није ни одлазио.

Према речима Весића, Ђилас је сместио 238 ромских породица са 989 чланова у лимене контејнере.

"Данас те контејнере назива пристојним смештајем. То каже политичар који је 2007. године, када је постао министар, пријавио да од имовине има женину кућу на Дедињу, аутомобил и 70 хиљада евра штедње. По истеку мандата, 2016. године, Ђилас је пријавио да је власник некретнина у вредности од 6,5 милиона евра. Њему виле на Сењаку, а Ромима контејнери", указује Весић.

Весић подсећа и да је делегација Европске уније 2014. године хтела да одустане од заједничког пројекта са Београдом "Саградимо дом заједно" у оквиру кога је, расељеним Ромима из контејнера, требало да се обезбеде станови и сеоске куће.

"Овај пројекат је осмишљен да би се поправиле Ђиласове грешке у понашању према Ромима, како би они добили смештај и живот какав заслужују. Ђилас није прстом мрднуо да уради било шта на овом пројекту док је био градоначелник", рекао је Весић и додао да је Ђиласу очигледно било важније да обезбеди смештај за учеснике "Великог брата", првог ријалити програма у Србији, када је изградио ТВ студио у сред Пионирског града, отимајући објекат за смештај деце и омладине.

Весић је подсетио да је, када је Ђилас смењен, Град Београд покренуо поново овај пројекат заједно са делегацијом Европске уније.

"Уложили смо 1.933.000 евра из градског буџета, а Европска унија 3,6 милиона евра, како бисмо за Роме из Ђиласових лимених контејнера изградили станове на Звездари, Палилули, Земуну и Обреновцу. Од 2014. до 2016. године купили смо и реновирали сеоске куће за 41 породицу и изградили социјалне станове за 68 ромских породица, што значи да је Град Београд заједно са Европском унијом адекватно збринуо 119 ромских породица са 542 чланова. До краја 2016. године сви ови људи су били у новим домовима", навео је Весић.

Весић је истакао да је друга фаза овог пројекта почела у марту 2017. године и до сада је купљено 13 сеоских домаћинстава за 77 лица.

"У току је Јавни позив за доделу 22 стана по условима непрофитног закупа и социјалних станова у заштићеним условима, корисницима пројекта "Саградимо дом заједно" у Овчи. Пресељење породица у зграду социјалног становања очекујемо почетком 2019. године", рекао је Весић.

Весић је навео да је за 51 породицу са 230 лица која су живела на траси приступне саобраћајнице од моста на Ади до Тошиног бунара обезбеђени станови до краја 2015. године.

"Из неформалног насеља Грмеч у Земуну, током 2016. и 2017. године, збринули смо стамбено 54 ромске породице у којима живи 224 лица. Град Београд је од смене Ђиласа, у периоду од 2014. до 2018. године, стамбено збринуо 237 ромских породица, односно 1073 лица", прецизирао је Весић и нагласио да све те породице данас живе у становима и реновираним сеоским кућама, а не у лименим контејнерима који су за Ђиласа "пристојан смештај".

Весић је истакао да је Граду требало четири године и 5,5 милиона евра да исправимо све брљотине Драгана Ђиласа које је починио са Ромима и да ти људи, које је Ђилас сместио у лимене контејнере, добију пристојне сеоске куће и станове.

Весић је рекао, да се ту види разлика јер ова градска власт питање Рома уређује системски, у складу са свим међународним конвенцијама, а Ђилас мисли да је проблем решио ако је једно ромско дете возио градским аутомобилом у школу, а остале убацио у лимене контејнере.

"Никада нећу да заборавим Ђиласово славодобитно сликање пред ТВ камерама испред лимених ромских контејнера, као ни изјаву да се "није бавио решавањем ромског питања већ решавањем једне локације", навео је Весић и додао да је та локација, коју је тако успешно "решавао", била Белвил, а на њој је градио тајкун Мирослав Мишковић.

"Тако Ђилас (не)разуме политику. Шта је судбина хиљаду људи ако његови пријатељи не могу да граде. Зато ми је смешно када данас Ђилас оптужује београдску власт, која је управо победила на изборима, за "фашизам"", поручио је Весић.

Весић је оценио да Ђилас не зна шта је фашизам, мада би неке елементе ове идеологије могао да пронађе у свом понашању док је вршио власт.

Весић је рекао и да су 2014. године после Ђиласове смене, у Свечаној сали Скупштине града, међу портретима часних и угледних градоначелника затекли слику Драгог Јовановића.

"Јовановића који је годинама био шеф тајне полиције, који је Београдом управљао за време немачке окупације и који је основао Бањички логор у коме је било затворено, мучено и убијано десетине хиљада Срба, Рома и антифашиста. Слика је наравно одмах уклоњена. Како се портрет овог сарадника фашистичког окупатора нашао у Свечаној сали? На то питање би требало да одговори "велики стручњак за фашизам", Драган Ђилас, истакао је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг