Вести

Вучевић: Чека нас још много посла у будућности

С оваквом опозицијом нема разговора, сматра Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада и потпредседник Српске напредне странке.

* Протести опозиције трају већ неколико месеци. Да ли размишљате о томе да разговарате с опозицијом или с грађанима?

- Са којом опозицијом? Са Ђиласом, Јеремићем, Обрадовићем, Стефановићем и осталима који се крију иза грађана, па и сами кажете да су протести опозиције? С онима који нападају полицију, туку и вређају новинарке, ногом отварају врата државне телевизије, па онда као разуларена хорда газе све пред собом, па једно вече витлају моторним тестерама, сутрадан опкољавају зграду Председништва, а после ломе приватну имовину, руше градилиште, краду знакове... Ја мрзим насиље. И не знам ко уопште може да има дилему у вези са тим. Разумем зашто то раде јер своје лажи одржавају насиљем. Али не разумем оне који ћуте, подржавају или упорно траже оправдање за насилнике. Неко је једном лепо рекао: човек који је изабрао насиље као средство мора изабрати лаж као правило. И то су они, тајкуни, лопови и фашисти: Ђилас, Јеремић, Обрадовић, Стефановић. А на какав разговор мислите и о чему? Зна се где су места за разговор, за дијалог, за размену ставова политичара. Али они бојкотују скупштине. А не бојкотују дневнице и друге накнаде које добијају. Ево пример само из Новог Сада. Шесторо одборника из ДС – а и троје из бивше "Доста је било", на име одборничких додатака само у фебруару је узело више од 800.000 динара. А бојкотују рад градске скупштине. Кажу, гаде се атмосфере. А не гаде се одборничких пара. То треба грађани да знају!

* Протесте је преузела опозиција, највише се истиче Бошко Обрадовић. Најављује се и радикализација. Је л' вас то брине?

- Ја верујем у то да је држава јача од насилника и да ће реаговати на сваки покушај насиља. Љотићевац Обрадовић мене не брине. Прст на чело треба да ставе они који га прате, који му дају легитимитет као новом лидеру опозиције. Знате, наш пријатељ и коалициони партнер Иштван Пастор, лидер СВМ-а, поручио им је пред 38.000 људи у Новом Саду да ми нисмо легитимитет добили на улици, и да га нећемо изгубити на улици. И зато су узалудни сви покушаји убедљиве мањине да ту "улицу" уведу као неки демократски стандард. Насиље им неће проћи! Фашизам је пошаст која се у разним облицима појављује у свим друштвима. Код нас се зове Бошко Обрадовић. А ти који га следе, нек добро размисле како се онда они зову. А ми ћемо као одговорни политичари који од Србије стварају једно модерно, пристојно друштво наставити да се боримо против сваке назнаке фашизма. Борићемо се радом, знањем, разумом... па коначно, борићемо се против фашизма и на изборима.

* У само два дана организовани су скупови и власти и опозиције у Новом Саду. Да ли је то био показатељ расположења грађана?

- То је било све: и показатељ расположења грађана и политичке моћи, али првенствено показатељ нормалности. Ниједан инцидент, ниједан погажени цвет, а било је око 38.000 људи. Новосадски Трг слободе не памти величанственији политички скуп. Грађани су одговорили да неће оне чија политика је насиље над женама, медијима, демократијом, већ да желе у будућност, у нормалној Србији коју предводи Александар Вучић. Вече после било их је око 500 на том опозиционом скупу "1 од 5, па још највише две нуле". Бројке су неумољиве. Али важно је да смо осујетили њихов покушај да изазову насиље на улицама Новог Сада. То им је био циљ. Зато су и шест дана након уредне пријаве скупа "Будућност Србије" и они предали пријаву да одрже митинг у исто време. Апеловао сам на председника Вучића да помери долазак у Нови Сад за неки други дан. А он је урадио у стилу оне народне - паметнији попушта. Није нама циљ да се такмичимо јер јасно је да смо убедљива већина. То је показало 38.000 људи у центру Новог Сада. А они су само чекали да се деси неки инцидент, да нешто крене како не треба, њих пар је цео дан покушавало да испровоцира неки сукоб. Искрено, тешко ми је да прихватим да некога носи искључиво мржња. Па и они живе у Новом Саду, у граду којем смо донели две европске титуле – омладинска престоница и европска престоница културе. Па и они прелазе Жежељев мост, иду у нове амбуланте, возе се новим аутобусима, возе се добрим путевима, имају могућност да се запосле у светским компанијама, имају модерне школе, вртиће, амбуланте... Није новосадски мрзети ради мржње. Зато их је и тако мало.

* Шта вам је показала кампања "Будућност Србије"? Јесте ли задовољни оним што сте на терену чули од грађана?

- Ми смо стално у контакту са грађанима, па и сам председник. Ово је само један круг онога што иначе радимо. Знате како кажу, лако се навикнеш на добро. Грађани највише питају када ће бити решен неки њихов лични проблем, запослење, неки комунални проблем, али хвале много, воле што виде председника, што имају прилику да му се обрате, да му кажу шта им је на срцу. А сама кампања "Будућност Србије" свима нама отвара очи. И сами сметнемо с ума шта смо све до сада урадили као тим са нашим капитеном Александром Вучићем. После 45 година, у Новом Саду су отворене прве фабрике "Лир" и "Делфи", које запошљавају преко 5.000 људи, отворен је Развојно-истраживачки центар немачког "Континентала", који запошљава наше стручњаке, наше инжењере, да не морају да иду у свет, Универзитет је никад снажнији, као и ИТ сектор, градимо Научно-технолошки парк, нову зграду "БиоСенса", најбољег европског института који спаја ИТ технологије и пољопривреду, завршили смо Жежељев мост, нову зграду Хитне помоћи, најмодернију у региону, градимо зграду РТВ-а, чиме ћемо завршити обнову објеката срушених у НАТО агресији... Радимо на модерном комуналном опремању свих делова града: изградили смо преко 170 километара канализационе мреже, 13 црпних станица, три пречистача отпадних вода... Из дебелог минуса и дугова које нам је режим ДС-а оставио Нови Сад смо довели до финансијски најстабилније локалне самоуправе која се ни динар није задужила. Чека нас још много послова за будућност. Хоћемо да остваримо све оно о чему Новосађани деценијама сањају: да изградимо бар још два моста, модерну марину, да се град спусти на реку. Председник Вучић нам је сад донео и нове добре вести: долазе две компаније које ће уложити по 50 милиона евра и запослити неколико стотина људи. Једна од њих је међу највећим произвођачима чоколаде на свету. То су само неки резултати који гарантују будућност Србије.

* Да ли мислите да је рејтинг ваше странке исти?

- Не мислим на рејтинг, уосталом имате истраживаче који то редовно прате, већ на побољшање квалитета живота људи, мојих суграђана и свих грађана Србије. То је много важније од самих процената, али то истовремено директно и утиче на те проценте. Никада ниједна странка од увођења вишестраначја није имала толику подршку народа, а подршка СНС-а већ седам година стално расте, и сада је преко 55 одсто. Никада ниједна странка у Новом Саду није добила два пута узастопно мандат да води град, а Српској напредној странци је то успело. За нас је мера успешности свако ново радно место, нова инвестиција, отворена фабрика, обновљена амбуланта, болница, школа, вртић, сваки нови километар инфраструктурне мреже... Не морате ни да пратите истраживања рејтинга странака. Довољно је да погледате око себе. Сетите се какав је Нови Сад био пре седам година, а погледајте га данас. И онда се они насилници који деле Србију питају зашто СНС побеђује. Па, због тога!

* Када очекујете изборну скупштину СНС и шта она може да донесе?

- Од 1. септембра крећу унутарстраначки избори, од месних, општинских, градских организација, па до изборне скупштине. Дакле, током јесени ће бити одржана изборна скупштина на којој ће бити изабрани највиши страначки органи.

* Да ли размишљате о томе шта ће бити када се Александар Вучић повуче једном?

- Не размишљам о томе. Нити мислим да то треба да буде тема, иако је председник сам често намеће. Александар Вучић је и страначки шеф, и пријатељ, и покретачка снага и извор неисцрпне енергије. Он је СНС учинио државотворном странком којој грађани највише верују, која је стожер и власти и промена у Србији. Повлачење једноставно не иде уз Александра Вучића.

* Већ дуго имамо вакум у преговорима с Приштином. Извесно је да до решења неће доћи до јесени ове године. Како гледате на целу ту ситуацију?

- Разговори су запали у ћорсокак због одлуке приштинских органа о увођењу нецивилизацијских такса на робу из Србије и због других мера које предузимају, а пре свега су усмерене на угрожавање опстанка Срба на Косову и Метохији. Они тиме обесмишљавају даљи наставак дијалога с Београдом. Упркос томе, Србија је спремна да чим укину нецивилизацијске таксе на српске производе, одмах настави разговоре са Приштином јер сматрамо да се само дијалогом може доћи до компромисног решења.

* У Београду се доста прашине подигло око реконструкције централних градских улица. У Новом Саду се бура подигла око Спенса. Шта се с тим догађа?

- Не бих то назвао буром, већ покушајем сервирања лажи, и то од оних истих који су Нови Сад увукли у спиралу сиромаштва, који су украли цео један булевар, кухињу за вртиће, затворили индустријске зоне, а оставили незавршене пројекте попут Жежељевог моста. Именом и презименом то је пласирао Бора Новаковић, познатији по оној афери као Бора Солунац, који је у међувремену пресвукао још један страначки дрес и сад је Јеремићев пулен. Истина је да су демократе финансијски урушиле Спенс. Али ми решавамо и тај проблем. Ускоро ћемо објавити да ли смо добили необавезујуће понуде за јавно-приватно партнерство у вези с инвестирањем у енергетску ефикасност Спенса, што је пресудно за његово економичније, ефикасније и безбедније функционисање. За разлику од оних који само критикују, а претходно су крали од Новосађана и финансијски рушили наш леп град, ми имамо и идеје и решења и боримо се за будућност.

* Ви сте један од заговорника идеје о расписивању ванредних избора. Какве су шансе да они буду у јуну? Какво је расположење у странци?

- Не верујем да се расположење битно променило у односу на последњу седницу Председништва када смо били за расписивање ванредних парламентарних избора. Против тога, заправо уздржан, био је само председник Вучић. Врло брзо ће се видети да ли ће избори бити у јуну или у редовном термину 2020. године.

 

 

 

Извор: Блиц