Вести

Вучевић: Градимо још два моста

Градоначелник Новог Сада и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Милош Вучевић рекао је да је ривалитет између Београда и Новог Сада вештачки потпириван у неким ранијим временима и коришћен у дневнополитичке сврхе. Одговарајући на питања открио је и шта све Нови Сад спрема од инфраструктурних пројеката, да ли размишља о себи као министру, какав је његов тип жене...

* Који су приоритетни пројекти за Нови Сад у инфраструктури следеће године?

- Ове седмице смо добили феноменалну вест да ће у Нови Сад из новог инвестиционог плана стићи 127 милиона евра. То је половина градског буџета и дупло већи буџет за капиталне инвестиције. Са председником Вучићем сам претходно разговарао о томе шта имамо припремљено од пројеката. Наставићемо да градимо водоводну и канализациону мрежу у деловима града у којима недостаје, услед неулагања и непланског ширења претходних деценија, планирамо и изградњу централног пречистача отпадних вода по највишим европским стандардима и даље обнављање путне инфраструктуре. Припремамо пројекте изградње моста који би спојио булевар Европе са сремском страном, два пешачко-бициклистичка моста, изградњу подземних гаража, реконструкцију стадиона "Карађорђе" и Спенса. Завршавамо и приступне саобраћајнице око новог Жежељевог моста, преко којег ће прелазити брза пруга Београд-Будимпешта.

* У чему је Нови Сад у предности у односу на Београд?

- Можда је само менталитет другачији јер равница ипак чини своје. А тај неки ривалитет између Београда и Новог Сада је вештачки створен, у неким временима и коришћен у сврху дневне политике. Ми смо данас партнери, разговарамо о сарадњи и заједничким пројектима и такмичимо се, али да будемо што боља места за живот, а не једни против других. Београд је ипак велеград и метропола. Нови Сад је стално у неком раскораку између града и велеграда. Али Нови Сад има своје посебности и предности због којих смо поносни што смо Новосађани. Као једна мултикултурална средина, истовремено је Српска Атина - центар српске културе и духовности, као и град Егзита, једног од највећих светских фестивала. Нови Сад је понео дуплу европску круну, што је једино нама успело. Ове године смо омладинска престоница Европе. За две године бићемо европска престоница културе.

* Да ли видите себе у будућности као члана Владе Србије?

- Зна мој драги колега да нисам од оних који сами себи проричу каријеру. Битно је да Нови Сад, за чијег сам градоначелника биран у два мандата, настави да се убрзано развија и постаје све боље место за живот. А као потпредседнику странке битно ми је да радим на њеном даљем организационом јачању. Важни су резултати, а не нечије жеље или амбиције. А када се саберу ти резултати, јасно се види ко је ко и ко шта и колико може. А бити члан Владе Србије свакако је велика част, одговорност и изазов.

* Како спремате фудбалску екипу која ће изаћи на мегдан тиму из покрајинске владе на 100. годишњицу ФК Фрушкогорац из Сремске Каменице?

- Па ни Покетино не открива стратегију уочи утакмице (сећате се да је прошле године пред важну утакмицу у Лиги шампиона причао о кравама које гледају како пролазе возови). Могу Вам само рећи да ће то бити сјајан фудбал. Тако да немојте да бринете за нас, већ се спремајте да изађете на мегдан са екипом која је у топ-форми. Играћемо за публику, али на победу.

* Да ли и колико стижете да пратите спорт?

- Као градоначелник града у којем стасавају, тренирају и играју шампиони, трудим се да стигнем што више тога да испратим. Ако већ не могу да их бодрим на такмичењима, ту сам да их дочекам и честитам им у име свих Новосађана.

* Хоће ли Нови Сад убудуће бити препознатљив по велелепним мостовима као Будимпешта или Праг?

- Него шта! Али наши мостови нису само лепе грађевине. Они су и симболи страдања и великих неправди које је доживео Нови Сад, као и цела држава. Они симболизују и нашу снагу, и то што не одустајемо од жеље да наш град напредује и развија се. Новосађани су чекали 18 година да Дунав буде премошћен на месту последњег срушеног моста, међутим, више нема чекања. Припремамо пројекте за изградњу још два моста.

* Коју песму најрадије наручујете у кафани?

- Тамбурашке, староградске. Од Лепе Лукић ми је омиљена "Срце је моје виолина".

* Пошто пуно помажете као градоначелник, можете ли, ако будете у прилици, да дођете на меч против Црвене звезде и да нам из ложе дате крила да заједно победимо?

- Важно је да стадион буде пун навијача, љубитеља фудбала, да играчи дају све од себе, да то буде утакмица за памћење по добром фудбалу. Војводина је одлично кренула у нову сезону. За победе су заслужни играчи, али и нови стручни штаб, управа и навијачи. Никола Лазетић и Ненад Лалатовић су допринели томе да у клубу влада много боља атмосфера него раније. Иначе, предложио сам управи да размисле о томе да до краја сезоне буде бесплатан улаз на стадион "Карађорђе", па да то буде опроштајна сезона и за стадион, јер ми ужурбано припремамо пројекат за изградњу новог, који би дочекао Војводину у следећој сезони.

* Који је ваш тип жене?

- Ако кажем интересантне, упашћу у стереотип. А управо се ми трудимо да их избришемо, посебно када је положај жена у питању. Зато је, од мог неког субјективног мишљења, много важније све оно што као политичар радим да бисмо живели у друштву у којем жена треба, сме и може. Ниједна дама у Србији не сме да трпи насиље, простаклуке, ни да буде ускраћена за шансе да напредује, а посебно не дискриминисана зато што је жена, мајка, има породицу...

 

 

 

Извор: Српски телеграф