Вести

Вучић: Белорусија је увек била уз Србију

Србија и Белорусија су две пријатељске земље, које имају одличне политичке и економске односе, изјавио је данас председник Александар Вучић и поручио да је Србија увек имала подршку Белорусије по свим питањима.

"Никада се није десило, од кад је Александар Лукашенко на челу Белорусије, да било када та земља гласа против Србије. И зато тражим поштовање грађана Србије према Белорусији. Прошли смо кроз много тешких дана и година, а Белорусија је увек била уз нас, на сваком месту у свету, у сваком тренутку", рекао је Вучић након разговора са Лукашенком.

Вучић је поново подсетио да је Лукашенко велики пријатељ Србије, једини светски лидер који је 1999. године дошао да подржи Србију када је била нападнута од 19 НАТО земаља.

"У политици обично ништа краће не траје од захвалности, али смо ми, и једни и други, доказ да то не мора увек да буде тако. Ми смо и данас захвални и бићемо захвални увек, и показиваћемо поштовање, јер сте хтели, смели и желели да покажете подршку Србији у једном од најтежих историјских тренутaкa", рекао је Вучић.

Захвалио је белоруском народу и Лукашенку на љубави и пожртвованости и посвећености коју показује у односу према Србији. Србија и Белорусија су, подвукао је, невелике земље, али оне које се диче и поносе својом самосталношћу, у којима живе поносни достојанствени људи који желе да сами бирају и одлучују о својој о будућности.

Вучић је поручио да Белорусија увек може да рачуна на подршку Србије, као што Србија зна да и по питању Косова и Метохије у свим другим питањима увек може да се нада подршци Минска.

Такође, поручио је да Белорусија у Србији има искреног пријатеља, на чију подршку може увек да рачуна, када год и где год, у међународним организацијама и форумима.

Вучић је изразио наду да ће међусобне посете бити чешће и да ће чланови влада две земље чешће да разговарају и да проналазе путеве сарадње.

"Кад то желите, уверен сам да резултати могу да буду само бољи у будућности", додао је Вучић.

Вучић је навео да Србија и Белорусија могу даље да унапређују економску сарадњу, како би се економска размена увећала до 500 милиона долара на годишњем нивоу.

"Србија и Белорусија су истински пријатељске земље, братски народи и увек смо срећни и задовољни када Белорусија бележи добре резултате у економији и другим сферама", рекао је Вучић.

Додао је да је много могао да научи, кроз разговоре са својим гостом, и о начину формирања модерне војске, и по другим питањима.

Вучић је изразио задовољство што је председник Белорусије приметио значајан напредак у односу на пре неколико година, који се, каже, не види само кроз податке о стопи раста, смањеној стопи незапослености или јавном дугу, већ и по ономе што је урађено у Београду, а што показује колико сам град и земља напредују.

Како је рекао, са Лукашенком је разговарао и о подизању робне размене две земље до 500 милиона евра, о томе како да се ради на формирању заједничких предузећа како би пласирали робу на трећа тржушта, како да се развија индустријска сарадња са постојећим капацитетима, о развоју сарадње у агрокомплексу, заједничким пројектима у грaђевинaрству...

"Када Белорусија нешто производи или Србија нешто производи, желимо да ти производи могу да пронађу мести на српском, односно, белоруском тржишту", додао је Вучић.

"Уверен сам да ће ова посета бити значајна ињекција и зачајан подстицај за даљи развој билатералних економских односа, пошто су нам политички односи изузетно добри", рекао је Вучић. 

 

Додатне реформе ВС, стаје се са набавком новог оружја

Вучић je рекао да је данас донета одлука да се крене у додатне системске реформе српске војске, али да то не значи нову куповину оружја како се то често интерпретира у нашој земљи, већ ће се чак стати са набавком новог оружјa.

Вучић је рекао да ће држава радити на даљем оснаживању српске војске и да по том питању наша земља може много тога да научи од Белорусије. Како је рекао, на тему даљих реформи армије данас је разговарао са министром одбране Александром Вулином и начелником Генералштаба ВС Миланом Мојсиловићем.

"Ми ћемо ићи на додатне реформе наше војске, да је правимо још мобилнијом, још бржом у системском смислу. То не значи куповину оружја, као сто наши људи мисле, напротив, чак ћемо да станемо са куповином оружја али ћемо да развијамо на паметан начин комплетан систем одбране и да будемо много снажнији него што смо данас", рекао је Вучић. Од Белорусије, додаје, по том питању наша земља може много тога да научи.

Вучић  је говорио о пријатељству српског и белоруског народа али и о његовом односу са председником Белорусије. Како је рекао, у неким претходним временима, када није био у позицији да било шта учини по питању односа две земље, учињена је неправда од стране тадашње власти у Србији, према председнику Лукашенку.

Каже да га је постидела  чињеница коју је чуо да је један претходни председник Србије одбио да се јавно сретне са Лукашенком, већ да је тражио приватни сусрет са Лукашенком на Копаонику. Лукашенко је тада одговорио да је он председник једне поносне земље, Белорусије, и да није украо ништа да би се скривао, описао је Вучић данас некадашњу ситуацију и однос бивше власти према белоруском председнику.

Такав став Лукашенка, српски председник је прокоментарисао речима да му је част што је могао да га угости, са њим разговара, и много тога научи а да га је стид због оних који су се на онакав начин опходили према Лукашенку.

Вучић је рекао да га не интересују шта ће многи у земљи и ван ње да говоре о његовом сусрету са Лукашнеком и да је председника Белорусије десет пута питао да дође у Србију, а да све до јуче није био сигуран да ли ће се Лукашенко позив и прихватити.

 

Лукашенко један од ретких правих пријатеља Србије, увек уз нас

Вучић је истакао да је шеф белоруске државе Александар Лукашенко један од ретких правих пријатеља Србије, који је то показао све време од када је на челу Белорусије и поручио да ако две земље буду радиле више заједно, биле посвећене заједничким пројектима, сарадњи, да ће будућност њихових односа бити још боља.

"Нећемо заборавити што је неко у тешким тренуцима урадио за Србију. Лако је бити пријатељ у добром, у тешким временима се препознају прави пријатељи. Имали смо мали број таквих пријатеља, а један од ретких је Лукашенко", објаснио је Вучић, одговарајући на питање белоруског новинара да ли се данас Срби сећају шта је било пре 20 година и шта је белоруски председник тада учинио за Србију, те да ли то има икаквог утицаја на избор белоруских, кинеских или европских производа.

Како је рекао, није сигуран да се сећају па чак ни у сали где је одржана заједничка конференција за штампу два председника, и истакао "Лукашенко је тада учинио значајно историјско дело".

Нисам сигуран да сви знају о томе, па ћу прво то рећи, а онда прећи на рационални део шта је то што Срби купују. Лукашенко није само дошао 1999. у нашу земљу, већ је понудио велику помоћ српском руководству, председнику Милошевићу. Био је један од храбрих људи који је понудио помоћ белоруских јунака који су били спремни да долете на територију Србије. Био је спреман да то уради иако би морали да прелете НАТО земље. Њихови храбри пилоти су били спремни да дођу и оставе нам своје авионе", подсетио је Вучић.

Не улазећи у детаље да ли је била паметна или недовољна паметна одлука нашег руководства, како је рекао Вучић, у последњем тренутку и после много разговора са белоруским руководством отказан је долазак белоруских МИГ-ова.

Што се тиче питања шта Срби купују, рекао је да купују оно што је јефтиније и квалитетније.

Вучић је, при томе навео како се много тога јефтинијег и квалитетнијег, може да се пронађе у Белорусији и као пример навео да он лично обожава белоруску чоколаду.

"Данас сам добио много сухомеснатих производа из Белорусије, уз величанствену икону Светог Николе, славе породице Вучић. То је посна слава, али те производе можемо јести три дана касније", похвалио се поклоном председник Вучић и изразио уверење да ако две земље буду сарађивале више, да ће и грађани већу пажњу придати белоруским производима.

„Купили смо не мали број белоруских машина, за ватрогасце и копове у Бору. Спремни смо и у будућности. Код нас су тендерске процедуре, али смо увек спремни да пронађемо начин да, ако је иста цена и квалитет, купимо белоруске производе. Знамо колико ви педантно, чисто, и озбиљно радите", рекао је Вучић.

Позвао је белоруске компаније да више производа извозе у Србију и рекао да је он као председник Србије и човек који воли Белорусију, поштује белоруски народ, увек спреман да позове грађане да пробају ту чоколаду, и да виде да ли те машине могу да остваре што траже.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк