Вести

Вучић: Буџет за 2015. на време и у складу сa могућностима

 Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да нико не треба да брине и да ће буџет за наредну, као и претходних година, бити припремљен на време, те да економски параметри важни за државу у прошлом и текућем месецу иду на боље.

Буџет за наредну годину, који треба да буде усвојен до 1. новембра, и биће у складу са српским могућностима, рекао је премијер на конференцији за новинаре након разговора са представницима Одбора немачке привреде за исток.

"Ова и прошла влада су једине на време достављале и буџет и ребалансе буџета, раније смо имали ребалансе буџет у парламенту 29. децембра, а усвајање 30. децембра. Не брините, све припреме иду добро", рекао је Вучић.

Истакао је да је Србија у прошлом и текућем месецу имала најбољу наплату акциза на нафту и цигарете, бољу него у истом периоду лане, што, према његовим речима, значи да је борба против шверца цигарета почела да даје своје резултате.

И наплата ПДВ-а је боља него што се очекивало, па ће ће минус у каси бити бољи него што се предвиђало, рекао је Вучић.

"Сви параметри важни за државу у септембру и првој половини октобра нам иду боље, све нам иде боље", рекао је премијер.

Најавио је да ће представници ММФ-а врло брзо доћи у Србију, а пре њих и представници Светске банке.

 

Ближи него икад за Железару и Петрохемију

Вучић је изјавио да је велики оптимиста у вези са решавањем проблема смедеревске Железаре.

"Данас сам велики оптимиста, синоћ смо до касно имали разговоре са потенцијалним инвеститором за Железару и верујем да смо сада ближе него икада да тај посао окончамо", рекао је Вучић.

Према његовим речимја, ближи смо него икада и да решимо проблем Петрохемије и Азотаре.

"У суботу до касно увече смо имали разговор са потенцијаним инвеститорима у хемијски комплекс - мислим на Петрохемију, Азотару и МСК. Молим само оне који су их уништили и оне који су нас довели до тога да имамо у те три фабрике 120 милиона евра губитка на годишњем нивоу да нам не држе предавања и придике о томе како се нешто само прича", рекао је он.

Према његовим речима, 20 година смо само трошили и губили паре "а ево неко је решио и тај проблем да скине с врата нашег народа и грбаче државе".

"Ти људи ће моћи да раде свој посао и зарађују свој новац и да у уплаћују у државну касу... Очекујем да пре краја године решимо и проблем Жележаре и комплетног хемијскох комплекса", рекао је Вучић.

Он сматра и да ће Србија имати, упркос мерама фискалне консолидације, добар привредни раст и 2015.године "а већ 2016.године једну од најзначајнијих стопа раста у целој Европи".

Према његовим речима, имамо разговоре и са још неколико компанија које су данас на терену и које ће запослити велики број људи а "разговарамо и о Новом Саду и Нишу и очекујем долазак још већег броја немачких инвеститора".

"Бићу веома задовољан тиме и очекујем да ћемо неком ко дође иза нас оставити неупоредиво бољу земљу", рекао је премијер.

 

Инвеститори из Немачке осећају напредак и промене

Премијер Вучић је изјавио да верује и да очекује још већи долазак немачких инвеститора у Србију и да и они осећају промене и напредак, а да су се примедбе које су изнели односиле пре свега на рад администрације на свим нивоима.

Вучић је после састанка са представницима Одбора немачке привреде за исток, рекао да у немачким компанијама у Србији ради око 25.000 људи и да има око 370 компанија из те земље и да ћемо пробати да тај број "удвостручимо и утростручимо".

Премијер је рекао да су немачки партнери су задовољни реформама које се спроводе у Србији, мерама које су донете за фискалну стабилизацију земље, али и назначио да је пренео да ће Србија до Божића постићи аранжман са ММФ што ће бити веома важна ствар.

Он је навео да су представници Одбора из Немачке изнели примедбе на рад администрације, од општинске до централне, као и да су имали примедбе на Закон о планирању и изградњи на шта им је рекао да ће нови закон који обухвата ту област бити донет у наредним недељама.

Вучић је прецизирао да су представници немачких компанија из свих области, пољопривреде, ИТ сектора, здравства до највеће хемијске компаније у свету БАСФ.

"Мислим да осећају промене у Србији и напредак као и жељу да направимо повољније тле за долазак немачких инвеститора", рекао је премијер и додао да верује да ће оваквих састанака имати бар два пута годишње.

 

Линднер: Нове инвестиције и подршка Влади Србије

Председник Одбора немачке привреде за исток Рајнер Линднер најавио је данас нове инвестиције у Србију и поручио да Немачка подржава владине мере фискалне консолидације и доношење реформских закона, посебно Закона о раду.

"Желимо да Србију учинимо напредним местом на Балкану и у том смислу бих желео да поздравим све кораке и када је реч о регионалној сарадњи које је Влада Србије предузела, а у политичком смислу и процес помирења у региону", рекао је Линднер.

Он је казао да ће Одбор немачке привреде за исток, такође, подржати Србију на њеном пута ка Европској унији.

Линднер је подсетио да је ово његов трећи боравак у Београду ове године, те да је овог пута дошао са представницима 15 немачких компанија спремним за инвестирање у Србију.

Договорили смо се са премијером Александром Вучићем да убудуће овакве сусрете одржавамо два пута годишње како бисмо сагледавали реализацију текућих пројеката и разговарали о новим, рекао је.

"Немачки инвеститори поздрављају све законе и Закон о раду, који представља сјајан подстицај да се даље настави са сарадњом", рекао је Линднер истакавши да су "подједнако и веома важне најављене мере фискалне консолидације које су показатељ да је у Србији дошло до консолидације привреде".

"Пружамо пуну подршку томе јер је то важно за финансије и инвестиције", рекао је Линднер напоменувши да је Немачка често на удару, како је рекао, критика зато што има снажну финансијску политику.

Али, истакао је, Немачка више нема јавног дуга и од наредне године "желимо да испишемо нешто што је чиста нула" и то је, каже, веома амбициозан циљ.

"Зато бих желео овде да кажем премијеру Вучићу да треба да следи тај пример", рекао је Линднер.

Иначе, Линднер је рекао да су разговору са премијером Вучићем присуствовали представници компанија из готово свих области немачке привреде - енергетике, грађевинарства, здравства, аутомобилске индустрије, ИТ сектора...

"Оно што је битно ми желимо да се у Србији бавимо грађевинским и инфраструктурним пројектима. Ми желимо да градимо путеве, железничке пруге, али и да инвестирамо у здравствени сектор", казао је шеф Одбора немачке привреде за исток.

Као веома важно навео је да донети закони треба да буду спроведени на свим нивоима, па и на локалном на начин на који су осмишљени.

Линднер је рекао и да је Немачка заинтересована да прихвати младе људе из Србије у оквиру програма "Зоран Ђинђић", али и младе стажисте и оне који већ раде у тој земљи.

Одбор немачке привреде за исток је пословно удружење које окупља највеће немацке компаније из области енергетике, хемијске индустрије, финансија, производње софтвера, телекомуникација, аутомобилске индустрије, грађевинарства, трговине, електронике...

 

О случају министра Селаковића

Вучић је, одговарајући на питање да ли се бавио случајем министра правде Николе Селаковића, рекао да ће свој посао урадити, али да би и сви остали требало да обаве свој.

Агенција за борбу против корупције предложила је, наиме, смену Селаковића јер је 2013. године, као члан Државног већа тужилаца и Високог савета судства, гласао да се његови помоћници изаберу за заменика тужиоца, односно судију за прекршаје.

"Бавио сам се пре свега инвестицијама. Наравно да ћу да се бавим и тиме (случајем министра Селаковића), као што се сасвим сигурно нећу бавити тиме да ли су украли зграду, опљачкали паре или нису, тиме ће се бавити надлежни органи", рекао је Вучић.

Он је додао да ће свој посао да уради и да верује да ће то учини и остали.