Вести

Вучић: Дајте нам оквир за чланство

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Солуну да би било важно да Србија добије оквир када би могла да постане чланица ЕУ, да зна да се чека да се види шта ће бити са КиМ и истакао да Брисел треба отворено да нам каже када ћемо моћи да будемо примљени ако испунимо све обавезе.

Вучић је, на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Грчке Алексисом Ципрасом, истакао да Србија не жели да уцењује, нити тражи било шта, већ само да зна, и то не само кроз одговор, да постоји перспектива када би могла да постане чланица ЕУ. Вучић је додао да то подразумева да испунимо све услове, посебно из поглавља 23 и 24, као и сва друга која су неопходна за чланство.

"Сматрамо да је то важно да би људи у Србији били боље и значајније мотивисани и стимулисани. Не тражимо тачну годину, али желимо да знамо оквир када би могла постати пуноправна чланица", поручио је председник Србије.

Он је истакао да је молио премијера Ципраса да помогне по том питању да добијемо одговор. То би, како је додао, много значило у приступу грађана Србије и истакао да би оно што је остало од тешких реформи могли брже и са још већим еланом да спроведемо.

"Не очекујем да добијем одговор скоро, али ћу постављатити то питање и у месецима пред нама'', најавио је Вучић и додао да је у праву када то ради јер сматра да би то допринело убрзању интегративних процеса и већој мотивацији, снази и нади који би у људима пробудили.

Истовремено је казао да верује да у овом тренутку не постоји нико ко може да нам пружи тражени одговор.

"Најједноставнији одговор је 'налазите се на европском путу, испуните своје обавезе', то је што може да се чује од свих. Али нисам сигуран да су 2007. Бугари били спремнији него што смо ми данас. То сам рекао и бугарском премијеру Бојку Борисову, а поновићу и данас после подне и њему и председнику ЕК Жан Клоду Јункеру, који обојица то знају, а о чему је бугарски премијер говорио и у Трсту", објаснио је Вучић.

Истакао је да је очигледно да се ради о политици и да Брисел треба да нам јасно каже која је то политика. Осврнуо се, с тим у вези, и на различите примедбе у вези поглавља 23 и 24, додајући да се иза тога крије Косово и Метохија.

"Да је све у реду са Косовом ми би били шампиони људских права'', нагласио је Вучић.

"Кажите нам отворено и до када треба да будемо у чекаоници. Немамо алтернативне путеве, да идемо на Марс, налазимо се на европском путу, и фер је да грађани Србије знају када треба да очекују пријем", поручио је председник Србије.

Рекао је да када то тражи то не значи да кокетирамо са било ким другим о било чему другом.

"Тражимо само да будемо поштовани и третирани као сви други. Не тражимо преко хлеба погаче, да нас пусте, а да нисмо заслужили, већ да знамо ако урадимо све када ће доћи тај дан", објаснио је Вучић.

Он је изразио захвалност Грчкој на сталној и увек значајној подршци на европском путу.

 

Оштро на насилничке нападе, оштрији закон-дуже казне

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће тражити најоштрије казне за насилнике у породици, те поручио да је решење у оштријим законима и дужим затворским казнама, како никоме не би пало на памет да подигне руку на жену.

"Као председник, тражићу од свих државних органа да предузму максималне мере. Не засноване на популистичким мерама, не на томе колико ћемо новца да потрошимо да бисмо ставили обзбеђење испред центара. Па, ако их не убијају испред центара, убиће их на неком другом месту. Такве глупости нисам у стању ни да слушам", рекао је Вучић новинарима у Солуну након седнице Високог савета за сарадњу Србије и Грчке.

Додао је да за разлику од "дежурних хајкача" није у стању да проналази одговорне у нечему што не уме рационално да објасни, јер не постоји нормалан човек који може да објасни да неко жели да убије жену лили дете.

Вучић је назначио да ће тражити најоштрије казне, како би сви видели да се и законски оквир мења за оне који су склони насиљу ка женама и насиљу у породици.

"Насиље у породици је застрашујуће и очигледно је да томе нисмо успели добрим законима да станемо у крај и сада ће то морати да се мења и да буду много оштрије казне", рекао је Вучић.

Он је додао да се процењује да је око 40 одсто жена имало додира са насилником, што је страшно.

"Ти мушкарци, те ''мушкарчине'' морају да буду најдрастичније и драматично кажњење да им никад више то не би пало напамет. Они који имају женско дете добро знају о чему говорим, тако нешто не сме да се догоди", рекао је Вучић.

Он је указао да насиље у породици никада не може у потпуности да се исече и да не постоји земља на свету у којој се то не догађа, али је назначио да морамо драматично да смањимо бројеве, што ће се постићи управо снажнијом легислативом, оштријим казнама и јачим и оштријим реаговањем органа извршне власти. Такође, додао је да је потребан консензус у друштву да је такво дело највећа срамота и највеће зло, а не богоугодно дело, као што би неки на такав начин да говоре.

"Мислим да су то праве мере и прави пут, а не измишљање и тражење кривца у нечијој лудости, безобзирности и бахатости. Ако мислите да је нормално да држите по десет чувара у три смене у Центрима за социјални рад, а њих има на стотине, онда дајте да видимо колико људима да узмемо од плата и пензија па да то све платимо", рекао је Вучић.

Како каже, треба да се говори о озбиљним решењима.

"А то је да уместо да добијеш годину, три или пет, добијеш 20 или 30 година, па да видимо да ли ћеш онда да помислиш или да се усудиш да дигнеш руку на жену. Дигни, барабо једна, руку на жену, па кад додбијеш 10, 15 или 20 година робије, или за тежу последицу, повреде или смрт, и 30 или 40 година, онда да видимо да ли ћеш да помислиш да дигнеш руку" оштро је реаговао Вучић.

То је каже решење, док су сва друга за дневно политичку употребу у којима он није у стању да учествује.

"Много сам матор у политици, много сам на те јадне трикове научио, не могу то да слушам, и људи су сити - они траже решење", рекао је Вучић.

Додао је да не зна шта да каже о човеку који дође и почне да дави своје дете, и да не зна, иако као председник нема право то да каже, шта би му својим рукама урадио.

"Али, морате од тога да побегнете, законски да решавате ствари и да им покажете где им је место. Тај човек није уништио само своју породицу, већ и благо Србије и то не сме да се допусти", рекао је Вучић и поновио да ће бити промена у законодавству, пре свега, и у понашању извршне влади.

"Само немојте после да се жалите да смо преоштро поступали", закључио је Вучић.

 

Немојте да решавамо оно што ни други не могу

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да ће се Србија убудуће руководити својим интересима и пријатељски помагати онима који су на њеној страни, и истакао да се тако понаша онај ко се одговорно држи и брине о интересима Србије.

Вучић је у Солуну, упитан да ли је опција да Србија буде медијатор у спору Грчке и Македоније, рекао да наша земља ипак, иако имамо стабилну унутрашњу ситуацију, има још много проблема.

"Немојте да се пријављујемо да решавамо проблеме које ни други нису у стању да реше", рекао је Вучић.

"Знам ја да су у нашој земљи све стручњаци, све генији, решили би проблем у Сирији, решили би проблем овде, а ниједан проблем у Србији нису могли да реше. Нису могли да донесу модеран Закон о раду, да реше питање банкротства до којег су нас довели. Нису ништа могли да реше, јер нису имали храбрости ни за шта, али ће да реше други поблем. Ја нећу, нити умем нити знам" рекао је Вучић.

Он је поновио да је наше да се држимо стабилног и мирног пута и захвалио Грчкој на искреној подршсци на европском путу Србије. Грчка, како је рекао, разуме искрену жељу Србије да буде део ЕУ.

"А ми ћемо да гледамо своје интересе. Поштујемо Грчку, хвала што нас подржава и не признаје независност КиМ, а вама, неки други пријатељи, хвала вам, поштујемо и вас, имамо одличне односе, али немојте да нас терате да кваримо односе које имамо са онима који су нам у свему помогали, док сте ви увек били против нас и наших виталних интереса", поручио је председник.

Тако се, закључио је председник Вучић, понаша неко ко се одговорно држи, ко држи до инетереса Србија и тако ћемо да се понашамо.

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк