Вести

Вучић: Данас сами стварамо своју будућност и одлучујемо о њој

''Ми као народ данас више нисмо жртве, ми данас сами стварамо своју будућност и одлучујемо о њој'', поручио је председник Србије Александар Вучић.

"Престали смо да будемо народ из Дантеовог пакла, они којима је глава окренута ка леђима па могу да гледају само назад, уместо тога прихватили смо Пекићеве савете, 'очи су нам окренуте ка будућности и дому наше деце, а не само наших дедова'", поручио је Вучић у обраћању на аеродрому Морава.

Он је истакао да на Видовдан не жели да држи велики говор, као што су то радили његови претходници, а догађаји који су после следили нису били на корист српског народа, већ жели да поручи да су будућност Србије мир, стабилност и рад, без одрицања од онога што је, каже, најважније и најсветије у нашој историји - "очување нашег имена и презимена".

"Морамо да идемо у корак са светом, али не дајући ником право да нам укида понос, достојанство и могућност да наша деца уче српски, да имају право на слободу вероисповести и да знају шта се догодило, како у Јасеновцу и Јадовну, тако и на Солунском фронту и током сукоба деведесетих", поручио је председник на свечаном отварању аеродрома "Морава", некадашњег војног аеродрома у Лађевцима. Каже да је поносан на чињеницу да Срби више нису жртве и да немају потребе да се на такав начин обраћају, ни својој, ни међународној јавности.

Срби, истакао је председник Вучић, немају потребе да кукају, већ су народ који сам ствара своју судбину о којој сами одлучују. Истиче да не мисли да је било ко за било шта крив:

"Не тражимо узроке и не тражимо да нам било ко помогне, већ помажемо себи, од нашег труда зависи наша будућност", рекао је председник.

Каже да су на овај свети дан, Видовдан, и паметнији од њега држали историјске говоре и слова, али да нажалост, оно што се после тога дешавало, није ишло у корист нашег народа.

"Ми желимо да сачувамо мир, да видите економски напредак, развој Србије и напредак наше војске и оружаних снага, а то ми се чини да је много више од сваке речи од бусања прса у прса, много више говори да смо спремни да заштитимо нашу земљу него раније", поручио је Вучић. Додао је да Србију неће нико моћи да "комада, напада, нити ће моћи да убијају и прогоне њен народ, као што су то чинили у претходним временима".

Вучић је истакао да аеродром "Морава", који је данас отворен за цивилни саобраћај, није случајно место где данас обележавамо Видовдан.

"Ово је данас ново место, једно од многих са којих Србија буквално може у небо и преко неба, али до нових дестинација и нових циљева и резултата", нагласио је Вучић пред великим бројем окупљених грађана.

Приметио је да присуствују представници Срба из целог региона, поздравио их и нагласио да је Видовдан велики и свети дан за све Србе ма где да живе.

Он је подсетио да је прошло 630 година од Боја на Косову, 30 година од Газиместана и 20 од НАТО агресије и додао:

"Ако сагледамо где се данас налазимо, чини ми се да ћемо лако да извучемо поуке за будућност. Данас ми морамо да бирамо, као што је и тада било боље да смо учинили, не аплаузе, већ рад, аутопутеве, нове аеродроме, фабрике, раднике и нове послове као нашу будућност. Али, не одричући се онога што је било најважније и најсветије у нашој историји, а то је очување нашег имена и презимена", нагласио је Вучић.

Србија је, каже, данас воз који хоће у будућност. Поручио је да је основна разлика из времена када смо веровали само у своје ратничке способности, а много тога изгубили, што сада умемо да радимо и да се сами заштитимо.

"Србија више не губи", подвукао је председник Вучић. Како је рекао, променили смо значење речи добитак, и она не значи територијално ширење, већ "пуњење" територије коју имамо и запошљавање људи. Пренео је да је и данас у Лађевцима срео младу жену, која је радила у страној авиокомпанији, али се, када је добила понуду са аеродрома, вратила у Краљево, у своју земљу и кући сада овде планира своју будућност.

"За то се боримо, за то живимо и то је оно због чега радимо", нагласио је Вучић.

Изнео је и податак да у првих пет месеци ове године имамо 825 деце више него у истом периоду лане и приметио да је то исувише мали помак да би Србију опоравио, али је добар знак да би требало тренд даљег пада да зауставимо. Поновио је да неће богатство, као ни роде донети децу, и да ће подстицајне мере помоћи делу нешто сиромашнијег становништва да донесе одлуку да будућност планира са више деце на огњишту, али да је проблем да се увере богатији слојеви друштва да морамо да имамо више деце.

''Без деце неће бити будућности Србије и српског народа'', поручио је Вучић и додао да ће то увек и на сваком месту да понавља, ма колико се неко љутио.

"Без деце, џаба нам је све што радимо. Не престаје Србија да постоји са нашим одласком. Србија мора да буде снажнија и јача, а да би могли да јачамо, морамо да имамо више деце и то је најважнија порука на овај најсветији дан, јер морамо да бринемо о будућности земље", рекао је Вучић.

Каже да је сваког дана слушао примедбе на његов и рачун Владе Србије, због политике према Косову и Метохији и да не постоји нико ко није помислио да све зна боље и да је паметнији од оних који воде политику, али да се могу анализирати резултати политике садашње власти и њених претходника, који данас држе придике.

"Трудили смо се да постижемо компромис, не зато што смо слабији него раније, него зато што њих за компромис нико није питао, већ су им само наметали решење. Узимали су им све што су хтели, а ми бисмо реаговали немуштим саопштењем, побегли, склонили се, само да нам КиМ неко не помене", констатовао је Вучић.

Сада се, каже, о КиМ говори отворено, јер се Србија не стиди ни пред ким из света, већ може да каже да је учинила све да дође до компромиса, који други нису желели.

"Данас им кажемо - немојте да нападате српски народ било где на КиМ, ни јужно ни северно од Ибра. И не буду ли способни, они који су за то задужени, да их бране, постоје они који ће да их заштите и сачувају српски народ", рекао је Вучић и додао да смо много људи изгубили да бисмо дозволили нове жртве и страдање нашег народа.

"Али ћемо увек бити отворени за мир, стабилност, и да сачувамо будућност наше деце", додао је он.

Вучић је нагласио да је управо у томе другачија порука Србије данас - не бусамо се у прса, не лупамо у ратничке таламбасе, али знамо како ћемо да заштитимо земљу и народ, тражећи мир, разговор и стабилност.

"За разлику од времена када смо губили на хиљаде фабрика, а стотине хиљада људи остајало без посла, данас се поносимо великим запошљавањем и дичимо аеродромима, путевима, пругама", поручио је председник.

Како је приметио, аеродром код Краљева први је који отварамо после оног у Нишу 1986. године и истакао да није последњи, јер ће се наћи начин да се помогне и Пониквама код Ужица и да се слично направи у Бору или у Зајечару.

Он је поручио да је Видовдан свети дан, а да Срби имају више десетина важних догађаја који су га обележили - од највећих пораза до победа, до тога да смо после Видовдана остајали без земље, губили народ, али и да смо покретали духовну ренесансу.

"Данас је време за националну консолидацију, да ми Срби не тражећи ни од кога ништа, не узимајући било коме било шта, кажемо да смо исти народ и да нема разлике између Срба из земаља у региону, да говоримо истим језиком, припадамо истом роду, истој цркви, култури и традицији и да ћемо да се помажемо и да живимо једни за друге. Ништа више, али и ништа мање од тога".

Како је рекао, славну прошлост морамо да подредимо будућности, а будућност региона се не налази на различитим странама света, већ у нашој способности да прихватимо и створимо реалност и да се одмакнемо грандоманије, да умемо да опростимо и у некој мери заборавимо.

"Велики је то посао, али морамо да га обавимо и радимо га данас - од мита правимо стварност, сваким путем, болницом, школом. И што је најважније, за то што радимо не мора нико да гине већ радимо све да би људи могли да живе, да би се деца рађала, а то може само модерна, јака, просперитетна Србија".

Таква Србија, каже, мора да буде добра за све у региону који неретко своју јавност хоће да плаше Србијом, па говоре како их Србија угрожава. Поновио је да са свима желимо добре односе - ништа ваше не желимо, ништа туђе нећемо, поштујемо вас, али вас молимо да поштујете Србију и њене грађане онолико колико ми поштујемо вас.

Србија, каже, данас има снажан глас који морају да чују, Србију данас морају да поштују, хоће и да је саслушају, а неки можда да покушају и да је разумеју. Поручио је да ће држава да улаже у своју снагу и да ће бити многоструко јача, јер само снажна Србија може да буде гарант мира и стабилности.

Истиче да је будућност Србије у аеродромима, путевима, пругама и фабркама и да ћемо заједнички успети да побеђујемо и покушати да вратимо што је могуће већи број Срба који су нашу земљу напустили.

''Да дођу на своје огњиште и да имају будућност, да имамо више деце и да имамо бољи животни стнандард'', поручио је председник.

"Да из пораза једном заувек научимо како поуке да извучемо и како само победе да остварујемо у будућности. Овај аеродром је ваша, рекао бих једна мала победа, која најављује много великих победа у будућности". Такође, додао је да са аеродрома "Морава" на Видовдан, дан српских пораза и победа, моли све да прихвате чињеницу да ове 2019. године Србија никоме није проблем већ је шанса за све.

"Али, Србија данас више не губи ни у једној сфери, Србија данас крупним корацима корача у победу и која се не плаши победа и чије победе не значе пораз било кога другог. И то што смо најавили покретање великог инвестиционог циклуса крајем године, такође је шанса и нова прилика и не само за Србију, већ и све око нас, али и велика победа нашег народа".

''То је доказ и наших намера посвећености миру и раду, али и расту, сигурности и нашој снази'', навео је председник и додао да ће Србија остварити све што је зацртано.

"То је та Србија коју стварамо, Србија рада и Србија која побеђује и која нема ништа против да јој се сви придруже на том путу. То је Србија која жели да помогне свом народу не угрожавајући права свих других. Полетели смо са аеродрома, не да бисмо пали, него да бисмо отишли још даље и летели још више, време је да се на ту успешну Србију, победа а не пораза, навикну сви други".

Каже да је данас посебно поносан што су у Лађевцима присутни готово сви представници српског народа, из Црне Горе, Републике Српске, БиХ, Северне Македоније, свих земаља у региону и што ћемо да разговарамо о томе шта је то што можемо да учинимо, никоме не претећи и никоме не желећи зло.

''Да се припадници нашег народа и даље осећају као Срби, да могу да сачувају своје српско име и презиме и да могу да остану и опстану на својим огњиштима'', поручио је Вучић. Захвалио је великом броју окупљених грађана на, како је рекао, импресивном дочеку.

 

 

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк