Вести

Вучић: Добра атмосфера, скроман напредак

БРИСЕЛ - Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је да отварање преговарачких поглавља кочи група "неодлучних" земаља и да ће покушати да их убеди да промене мишљење, док је премијер Србије Александар Вучић поручио да је тражио отварање преговора у јуну.

"Сматрамо да је у заједничком интересу да се поглавља што пре отворе", рекао је Хан новинарима у Бриселу после сусрета са премијером Србије Александром Вучићем и додао да међу чланицама ЕУ има земаља које су неодлучне по том питању.

"Учинићемо све да их наредних недеља убедимо да промене мишљење", изјавио је Хан.

Он је казао да је Србија практично спремна да се отвори поглавље 32 о контроли финансија, али да се поставља питање критеријума за отварање поглавља 35, које је у вези са нормализацијом односа Београд и Приштине.

"То је политичко питање", рекао је Хан и истакао да би по његовом мишљењу отварање поглавља дало нови замах процесу интеграције целог региона у Европску унију.

Вучић је истакао да Србија убрзано завршава акционе планове за поглавља 23 и 24 која се односе на правосуђе и основна права, и да ће тај посао бити завршен већ за неколико дана.

"Нећу да кријем да сам тражио отварање преговора у јуну", рекао је премијер и захвалио Хану на подршци у том ставу.

Он је, такође, подвукао да би отварање поглавља не само дало подстрек за даље реформе, него би из симболичких разлога много значило за српски народ.

Хан и Вучић су се билатерално срели на маргинама данас одржаног мини-самита шест премијера са Западног Балкана посвећеног регионалном саобраћајном повезивању.

 

Вучић са Туском:Заслужили смо отварање поглавља у јуну

Премијер Србије састао се са председником Савета ЕУ Доналдом Туском и том приликом је истакао да је Србија урадила много на путу евроинтеграција и да је заслужила да отвори прва преговарачка поглавља већ у јуну.

"После завршетка скрининга, сматрамо да смо заслужили отварање поглавља у јуну и надам се да ћемо имати подршку господина Туска у том процесу", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре после састанка.

Не знам да ли ће се то десити или не, али ми смо то заслужили, додао је он.

Много је тога, како је истакао, урађено када је реч о фискалној консолидацији и економској реформи земље, али да најтеже и најболније тек предстоји.

Вучић је истакао да је Србија на европском путу и да наставља да спроводи економске мере у циљу побољшања економске ситуације у земљи, као и дијалог са Приштином ради доприношења политичке стабилности у региону.

Вучић је посебно захвалио Туску на подршци и назвао га "великим пријатељем Србије".

Туск је похвалио проевропски курс Вучићеве владе, као и досадашњи напредак у спровођењу реформи.

Он је посебно истакао важност наставка дијалога са Приштином и спровођења Бриселског споразума.

Туск је истакао да је будућност Србије у ЕУ важна, како за Србију, тако и за Унију. 

"Јасно је да је Србија опредељена за европски пут. Поздрављам достигнућа премијера Вучића у области регионалне сарадње и напоре Србије да продуби односе у региону", нагласио је Туск, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

Србија мора да настави са спровођењем кључних реформи укључујући владавину права и да одржи замајац у процесу нормализације са Приштином, додао је он.

Туск је, такође, подвукао значај руковођења спољнополитичким приступом Србије у складу са првим стратешким циљем наше земље - придруживањем ЕУ.

"Изразио сам очекивање ЕУ да се Србија постепено усклади са ставовима Уније у процесу до приступања", рекао је Туск, наведено је у саопштењу из његове канцеларије.

 

Заједнички пројекти за економску и политичку стабилност

На мини-самиту "западноевроспке шесторке", одржаном у Бриселу, постигнут је договор о језгру транспортне мреже за регион, као и сагласност да до наредног састанка буду прецизно дефинисани инфраструктурни пројекти за саобраћајно и енергетско повезивање.

Србију је на скупу представљао премијер Александар Вучић, а учествовали су и премијери Босне и Херцеговине, Црне Горе, Абаније, Македоније.

На конференцији је учествовао и косовски премијер Иса Мустафа.

Комесар ЕУ за проширење и суседску политику Јоханес Хан и комесарка за транспорт Виолета Булц били су домаћини скупа, а на крају су одржали и заједнчку конференцију за новинаре на којој је Хан најавио да је ЕУ спремна да до краја ове године издвоји 130 милиона евра из ИПА (претприступних) фондова.

Како је рекао, та цифра ће вишеструко порасти током следећих година.

"Али не треба заборавити да је транспорт једна ствар, а све што је у вези са енергијом је нешто друго", казао је комесар и најавио да у Бриселу и на том подручју очекују напредак и конкретне предлоге.

Булцова је рекла да је конференција догађај од изузетне важности не само за регион већ и за ЕУ.

Она је додала да ће 2030. године регионална транспортна мрежа Западног Балкана бити потпуно интегрисана са траспортном мрежом ЕУ.

Учесници су усвојили заједничку изјавуу којој су се обавезали да наставе да раде на развоју регионалне сарадње и испуњавању критеријума за придруживање ЕУ у духу берлинског процеса који је прошле године покренула немачка канцеларка Ангела Меркел.

"Препознајемо да је побољшање повезаности у оквиру нашег региона, као и са ЕУ, кључан фактор за остваривање раста и отварање радних места и прихватамо да ће та наша заједничка амбиција захтевати нашу посвећеност и лидерство", пише у усвојеном документу.

Они су осим тога обећали да ће до следећег самита "западнобалканске шесторке" , који ће бити одржан крајем августа у Бечу, припремити прецизно дефинисане инфраструктурне пројекте, не само за саобраћајно него и за енергетско повезивање.

Вучић је на скупу поручио да је креирање бољих веза од круцијалног значаја за регион и да ће Србија учинити све да подржи и убрза све инфраструктурне пројекте који ће проћи кроз њену територију.

"Ови пројекти ће повезати људе, компаније из региона ће радити заједно на њима, а људи ће их после користити. То ће појачати економску, али и политичку стабилност целог региона", истакао је он.

Према његовим речима, политичка стабилност је предуслов развојних пројеката, и обрнуто.

Уочи скупа Вучић се састао са албанским колегом Едијом Рамом, са којим је разговарао о инфраструктурним пројектима са којима су две државе заједнички наступале на бриселској конференцији.

Вучић је истакао да ће Србија инсистирати на финансијској подршци за изградњу пруге Београд - Подгорица - Скадар, као и аутопута Ниш - Приштина - Драч. 

Нагласио је да би такви пројекти побољшали економску ситуацију у обе земље.

Рама је рекао да је албанска страна спремна за почетак радова на овим пројектима и да би то био добар знак партнерског односа Србије и Албаније.

"Као што су некада Французи и Немци почели да сарађују због будућности Европе, тако можемо и ми, због будућности Западног Балкана", оценио је он.

Хан је на мини-самиту нагласио да се ради о веома конкретним пројектима и да сви присутни имају довољно угледа да их спроведу. 

"То ће бити сигуран сигнал да је Западни Балкан безбедан и стабилан", истакао је Хан.

Булц је нагласила да је најважније одредити приоритете и што пре почети са њиховом реализацијом. 

"Веома сам велики ентузијаста и срећна сам због будуће сарадње", истакла је она.

Црногорски премијер Мило Ђукановић изнео је став да ће инфраструктурно повезивање земаља региона донети економски раст и отварање нових могућности и истовремено смањити миграторни притисак региона према ЕУ.

Он је оценио да данашњи сусрет представља израз спремности региона Западног Балкана "да посвећено и убрзано" ради на агенди унапређења повезаности.

 

Вучић и Рама о инфраструктурним пројектима

БРИСЕЛ - Председник Владе Србије Александар Вучић и албански премијер Еди Рама разговарали су данас у Бриселу о инфраструктурним пројектима са којима ће две државе заједнички наступати на састанку председника влада „Западнобалканске шесторке“ која, под покровитељством комесара ЕУ за суседску политику и проширење Јоханеса Хана, одржава у главном граду Белгије.

Премијер Вучић је истакао да ће Србија инсистирати на финансијској подршци за изградњу пруге Београд - Подгорица - Скадар, као и аутопута Ниш - Приштина - Драч.

„Надам се да ће Европска унија имати разумевања за подршку земљама у региону“, истакао је премијер Вучић, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Нагласио је да би такви пројекти побољшали економску ситуацију у обе земље.

Премијер Албаније истакао је да је албанска страна спремна за почетак радова на овим пројектима и да би то био добар знак партнерског односа Србије и Албаније.

„Као што су некада Французи и Немци почели да сарађују због будућности Европе, тако можемо и ми, због будућности Западног Балкана“, закључио је премијер Рама.

Разговору је присуствовао шеф владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је синоћ након нове рунде дијалога о нормализацији односа са представницима Приштине да су разговори протекли у конструктивој атмосфери и да је остварен скроман напредак.

Он је следећу рунду најавио за мај.

"Ово је био добар дан за разговор", рекао је Вучић након готово четворосатне рунде разговора у кабинету високе представнице за спољну политику и безбедност ЕУ Федерике Могерини.

Он је казао да је конкретан напредак остварен само када је реч о отварању два нова прелаза на административној линији.

"Један од тих прелаза ће бити према Рашкој, а други у општини Медвеђа", објаснио је Вучић додајући да је отварање једног од прелаза тражила београдска страна, а другог приштинска.

Премијер је казао да је вечерас било речи о великом броју питања и да је у неким од њих дошло до приближавања ставова, као и да ће радне групе наставити да раде на припреми следеће рунде дијалога која ће се одржати у мају.

"Покушаћемо да нађемо неки заједнички терен", рекао је Вучић.

Он је казао да је било речи о формирању Заједнице српских општина (ЗСО), али да ту, нажалост, није нађен заједнички језик.

Сем тога, додао је, причало се и о енергетици, телекомуникацијама и примени договора о цивилној заштити.

"Постигли смо договор да се заустави приватизација фирми на северу Косова, а у склопу разговора о повратку српских посланика у косовску скупштину", рекао је Вучић.

Говорећи о проблему енергетике, казао је да је приштинска страна признала да се језеро Газиводе већим делом налази на територији централне Србије.

Косовски премијер Иса Мустафа је, након ове рунде дијалога, казао да ће представници Срба са севера Косова од сада бити укључени у процес приватизације.

"То је њихова жеља и то им треба омогућити, али уз пуно поштовање косовских закона", поручио је Мустафа.

Он је указао да ће радне групе следећих дана наставити разговор у вези са формирањем ЗСО.

 

Ђурић: Вучић са Рамом без дипломатских рукавица

БЕОГРАД - Данашњи разговор премијера Србије Александра Вучића са албанским премијером Едијем Рамом био је без дипломатских рукавица и српски премијер је још енергичније ставио до знања шта мисли о Раминим изјава о уједињењу Косова и Албаније, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић. 

"Оно што је премијер Вучић већ рекао у свом саопштењу када је Рама те чувене своје изјаве дао, председник Владе Србије је рекао још много енергичније и одлучније на самом састанку", каже Ђурић у изјави за Б92.

Вучић је после прве такве Рамине изјаве у интервјуу за Клан Косова поручио да се Косово и Албанија никада неће ујединити.

Ђурић је рекао да је разговор Вучића са Рамом био "без дипломатских рукавица", али и разговор у коме наша страна није наступила свађалачки већ усмерена ка решавању проблема. 

"Србима и Албанцима у региону је у интересу да имају нормалне односе", рекао је Ђурић наводећи да су управо такве Рамине изјаве оно што нарушава наше односе. 

"То је без длаке на језику Рами у лице пренето", рекао је Ђурић говорећи о данашњем сусрету премијера Србије и Албаније у Бриселу. 

На питање каква је била реакција Раме, Ђурић каже да је била "много мање темпераментна него у медијским наступима". 

Говорећи о наставку дијалога Београда и Приштине вечерас у Бриселу, Ђурић је рекао да је наша делегација дошла да рашчисти већ једном шта је то што се од Србије тражи за отварање поглавља у преговорима са ЕУ. 

"Ми смо све што је било до нас урадили, спровели смо све елементе Бриселског споразума који су се нас тицали. Једини елементи који нису спроведени су они који се односе на права Срба, на Заједницу српских општина и то је оно што премијер Вучић преноси и Федерики Могерини и другим европским званичницима", рекао је Ђурић. 

Према његовим речима, жеља Србије је да што брже напредује ка ЕУ али и формирање Заједнице српских општина како би се заштитили наши интереси. 

"Хоћемо да чујемо шта је то што се од нас тражи конкретно, децидно и отворено. Све што нам је речено да Србија треба да испуни од стандарда, од реформи, од политичких критеријума она је урадила. Сад хоћемо да видимо о чему се ради и зашто се то још увек не дешава", каже Ђурић.