Вести

Вучић: Економија приоритет, реконструкција до 27. јула

 Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да је, после зеленог светла за преговоре, кључни приоритет бити економија, свест о томе да се мора живети од рада и тога како радимо, и да ће и реконструкција владе, која би требало да се обави до 27. јула, бити урађена у складу с тим опредељењем.

Вучић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао и да је Србија, "без обзира на малициозне тврдње" појединих политичара, добила датум за почетак преговора са ЕУ, да следи реконструкција владе али и поручио да нико ван Србије неће одлучивати о томе да ли ће се и када одржати парламентарни избори.

"Ако хоћете, можете да кажете да је датум и 31. јануар", рекао је Вучић.

Према његовим речима кључни проблем после зеленог светла за отпочињање преговора биће свест о томе да ћемо морати да живимо од сопственог рада.

"Неће Немци и Британци радити док се Срби одмарају", рекао је Вучић.

Први потпредседник Ввладе ја најавио и промену закона о раду и пословног амбијента, као и смањење броја незапослених. Он је рекао да нас чека и реконструкција владе која ће, када је у питању СНС, бити обимна и свеобухватна а за коју је уверен да ће бити завршена до годишњице формирања владе 27. јула

Вучић који је и лидер СНС је рекао да неће оцењивати министре из других странака, али ће указати Ивици Дачићу и Млађану Динкићу на слабе резултате у одређеним областима живота.

Према његовим речима по први пут приликом разговора о реконструкцији разговараће се о програмским опредељењима и по први пут ће приоритет Србије бити наш рад и наша економија.

Он је рекао да ће сви морати да прихвате промене: "Србија мора да се модернизује, да се реформише", рекао је Вучић и додао да се не смемо плашити промена.

"Треба да се ослободимо паланачког духа, који каже хоћу храст од шест векова а не аутопут. Е па, ја хоћу аутопут", рекао је Вучић.

Вучић је добијање датума за почетак преговора са ЕУ оценио као добру и важну вест за Србију, "јер смо добили потврду да смо признати и прихваћени у ЕУ као поуздан и важан партнер, као земља која поштује договорено, која испуњава обећања и која жели да својим грађанима пружи шансу какву имају грађани земаља ЕУ".

Столица у УН за Косово није и не може бити услов да се у јануару започну преговори са ЕУ, изричит је Вучић и напомиње да ће Србија поштовати оно што је потписала, али да неће прихватити нове услове.

"Дуг је пут до ЕУ. Много испита морамо да положимо", рекао је он истичући нарочито поглавља 23. и 24., која се односе на реформу правосуђа.

Вицепремијер је рекао да СНС, пре свега жели стабилност и не руководи се партијским, већ државним интересима, те да не размишља о изборима, али ни не искључује ту могућности.

СНС, како је додао, никада није позивала медије и тражила да се објави било која информација против било кога на политичкој сцени Србије, па ни коалиционих партнера.

"Немамо времена за то, а и морал нам налаже да се понашамо другачије и да се не понашамо онако како су се дуги понашали", рекао је Вучић и додао да је министарка Зорана Михајловић добро приметила шта би се догодило да неко други има 40 и више одсто подршке, а СНС мање и како је Србија изгледала када су неки имали 25 одсто и сву власт, а како су се бахато и осионо понашали.

"Ја питам где се то очитава наша бахатост и осионост... Не можете да наведете ниједну бахату изјаву у последњих годину дана, а камоли бахато понашање, или не дај боже бахато трошење новца. За оне које имате или ће одговарати пред надлежним државним органима или ће ићи из владе, уколико нема биће кривично гоњени", навео је Вучић.

Осврћући се на штрајк оружара у Крагујевцу Вучић, који је и министар одбране, је поручио да неће трпети ничије уцене, па ни запослених у фабрици "Застава оружје", као и да држава неће дозволити блокаду путева и саобраћаја.

"Уцене да трпим нећу, ничије, па ни оних који мисле да могу да поставе транспаренте и извикују најружније речи о вама и да говоре све што им њихови политички спонзори кажу. Е, баш ме брига, говорите шта хоћете", истакао је он уз напомену да сви у Србији имају право на штрајк и да имају разлога да штрајкују.

Он је поставио питање рационалности појединих штрајкова.

"Плате су исплаћене, а порези држави нису плаћени. Ћутимо и помажемо, јер знамо да је значајно да сачувамо свако радно место", истакао је Вучић и напоменуо да је влада обезбедила гарантовану упосленост у наредних 18 месеци у три смене, као и да помаже са 75 милиона евра најповољнијих кредита наменску индустрију.

"Разлог овог штрајка је што се понашамо у складу са Законом о привредним друштвима и што кажемо 'не можете на место извршног директора и члана надзорног одбора да поставите лице које је запослено'. А они кажу 'не, нама се баш то свиђа, баш хоћемо све да одређујемо и да идемо у Лас Вегас државним парама и потрошимо 14.000 долара'", казао је он и упитао који је то раднички интерес оштећен.

Вучић је напоменуо и да је УРС осудио штрајк оружара, али да он није необавештен човек.

"Тамо неко брутално злоупотребљава добру вољу државе. Боље да нема владе, али ничије уцене нећу да трпим", казао је Вучић.

Цела поента протеста оружара јесте, како тврди, да се сачува фотеља једног човека у надзорном одбору.

Говорећи о борби против криминала и корупције Вучић је најавио да ће до 27. јула, бити завршено још најмање два или три предмета од 24 спорне приватизације, а да ће до краја године свих 24 предмета бити у потпуности завршено као и да ће до тог датума поднети детаљан извештај о резултатима те борбе.

Вицепремијер је рекао да је за њега најбитније да ли постоји биће кривичног дела и да ће - где постоји - бити спроведен кривични поступак.

"Све остало, па и контакти са криминалцима претходних година, је непријатна политичка чињеница", напоменуо је Вучић и додао да су то да ли је неко са неким појео торту или се бавио криминалом - две различите ствари.

"Нема заштићених и сви су потпуно једанки", поручио је Вучић, али и додао да не жели да они који су невини унапред буду оптуживани и осуђени зато што су имали неке контакте.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изразио је данас очекивање да ће у наредном периоду бити решен проблем Јата, да ће бити потписан уговор са Етихадом, и наговестио промену имена националне авиокомпаније у Ер Србија (Аир Сербиа).

"Са поносом ћемо моћи да се хвалимо у будућности Ер Србијом, која ће бити боља од Јата у сваком поглeду, неупоредиво успешније и боље предузеће него што је Јат", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије.