Вести

Вучић: Формирана радна група МУП Србије, Немачке и Француске

Министарства унутрашњих послова Србије, Немачке и Француске формирала су данас у Београду Радну групу која ће радити на свим важним питањима са нагласком на нарко трафикинг, лажним и правим азилантима, али и другим питањима важним за Србију и њене грађане, изјавио је премијер Александар Вучић.

Вучић је на конференцији за новинаре у Влади Србије након разговора са министрима унутрашњих послова Немачке и Француске, Томасом де Мезијером и Бернаром Казневом, рекао је у разговору било размотрено низ питања којима ће се представници три државе бавити у наредном периоду а која су, како је рекао за Србију и њене грађане од великог значаја.

"Разговарали смо о отварању поглавља 23 и 24, посебно 24 и нашим обавезама, будући да је реч о поглављима која се међу првима отварају, а међу последњима затварају", рекао је премијер напоменувши да је реч о најтежим поглављима за све чланице ЕУ.

Пошто Србија у свом пуном капацитету жели да постане чланица ЕУ и ми ћемо се најдуже задржати на овим областима, рекао је Вучић истакавши да ће сва та питања бити решена захваљујући подршци пријатеља.

Када немачки парламент у септембру буде усвојио став да је Србија сигурна земља, а ми се, додао је премијер, надамо томе, то ће за нас бити велико олакшање.

Након тога би, каже Вучић, уследиле заједничке акције које би омогућиле брже решавање проблема.

Премијер је рекао да је са министрима унутрашњих послова Немачке и Француске разговарао и о поправљању положаја појединих мањинскх заједница, посебно ромске популације.

"Разговарали смо о менаџмeнту у случају природних катастрофа и указали на то да се Србија суочила у последње време са земљотресима, поплавама и пожарима и да нас готово ниједна природна катастрофа није заобишла", рекао је Вучић.

Интересантно, додао је премијер, да Немачка и Француска имају довољан број ватрогасаца - Немачка чак милион.

Зато ћемо, казао је, покушати и да по том питању направимо сарадњу са Немачком и Француском.

Најзад, премијер Вучић је захвалио министрима унутрашњих пословима Немачке и Француске на посети Србији на, како је рекао, пријатељству које показују на сваком месту према Србији.

"Захвалан сам им јер нас не обмањују већ нам указују на проблеме и спремни су да нам помогну", казао је Вучић.

 

Не бих рекао да је безвизни режим угрожен

Вучић је изјавио да верује да безвизни режим није угрожен и да ће Србија урадити све како би тако и остало.

"Ви знате да сам ја песимиста по природи, али не бих рекао да је на било који начин угрожен безвизни режим. Ми ћемо урадити све што је у нашој моћи, уверен сам да ћемо успети у томе да у будућности никада више не буде угрожен све док не постанемо чланица Европске уније", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за штампу са министрима унутрашњих послова Немачке и Француске.

Он је рекао да је на састанку било речи о проблемима лажних азиланата и оценио да је важно што Немачка усваја закон о Србији као сигурној земљи.

 

У нашим кабинетима се не лупа рукама о сто

Вучић је изјавио да посету министара унутрашњих послова Француске и Немачке не осећа као притисак на владу и да није било "никакве буке и лупања руком о сто".

"Никакве притиске нисмо осетили. Најнормалније смо разговарали о европској перспективи Србије, будућности Србије, ономе што је наш посао", рекао је Вучић на питање новинара да ли влада осећа ову посету министара унутрашњих послова Француске и Немачке као притисак.

"У нашим кабинетима се не лупа ни рукама, ни ногама о сто. Код нас се лепо и пристојно разговара. Тако је увек било, а тако ће и бити", рекао је он.

Ја још никоме нисам дозволио да лупа рукама о сто у мом кабинету, рекао је Вучић додајући да су Казнев и Де Мезијер добродошли, а да је њему највеће задовољство што може да их прими, разговара с њима и много тога од њих да научи.

На исто питање француски министар Казнев је одговорио да "није било буке ни лупања о сто, то није наш начин, нарочито имајући у виду наша осећања и наше вредности".

"Ми смо дошли са поверењем", рекао је Казнев и додао да постоје проблеми али да за њих треба пронаћи заједничка решења, нарочито у области унапређења цивилне заштите, борбе против криминала и илегалне миграције.

 

Де Мезијер: Немојте ни покушавати да тражите азил у Немачкој

Министар унутрашњих послова Немачке Томас де Мезијер поручио је да је Србија означена као земља сигурног порекла и да нема никаквог смисла да било ко покушава да тражи азил у Немачкој.

"Грађанима Србије поручујем: Немојте то ни да покушавате, бићете враћени", рекао је Де Мезијер на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Србије Александром Вучихем и француским министром унутрашњих послова Бернаром Казневом.

Он је подсетио да су се Немачка и Француска сложиле 2009. године да за грађане Србије буду укинуто издавање виза за путовање у ЕУ.

"То је добро и тако треба да остане", рекао је он, упозоривши истовремено на негативну тенденцију која отада постоји, а то је повећање броја азиланата за готово 20 одсто.

Само у Немачкој, од 120.000 оних који су ове године затражили азил највећи број је из Србије.

"То није добра тенденција", нагласио је Де Мезијер.

Како је рекао, Немачка је управо због тога покренула иницијативу за увођење закона по којем би Србија била означена као сигурна земља и задовољна је што је и Србија то поздравила.

"Ко жели у ЕУ јесте земља сигурног порекла, што значи да нема азила", рекао је немачки министар, додавши да ће бити покренута и информативна кампања како би се људима објаснило да нема смисла ни разлога тражити азил у Немачкој.

Де Мезијер је поручио да ће Немачка и Француска бити партнери и пријатељи Србије на њеном путу ка ЕУ.

Према његовим речима, гледано у светлу традиције и историје, оно што су Влада Србије и њени грађани до сада већ учинили на том плану завређује поштовање Немачек, иако има још доста тога што треба да буде урађено, укљуцујући и нека тешка питања, као што је борба протов корупције и организованог криминала.

"Немачка и Француска ће вас подржавати, ми смо партнери и пријатељи на том путу. Корупција и организовани криминал су нека од тих тешких питања. Починиоци не знају за границе, зато наш одговор мора бити међународни", рекао је Де Мезијер.

Де Мезијер је такође обећао да ће Немачка и Француска и даље помагати Србији на отклањању последица недавних поплава.

"И ми смо имали горка искуства са поплавама", рекао је немачки министар, додавши да је у том смислу веома важна снага добровољаца, али да се они морају професионално организовати као што је учињено у Немачкој.

"Смислено је да разменимо искуства с циљем да предупредимо катастрофе", закључио је Де Мезијер.

 

Извор: Танјуг