Вести

Вучић: Грађани могу да се осећају безбедно

СТАРА ПАЗОВА - Председник Владе Србије саопштио је данас да је после октобра и новембар месец са већим акцизама за 200 милиона динара у односу на прошли новембар и већом наплатом ПДВ-а, те да ће дефицит бити мањи, како је рекао, онако како је планиран.

Он је поновио да очекује да ће са ММФ-ом бити постигнут договор око аранжмана, те да је суштина тих преговора са том међународном финансијском институцијом била реформа јавних предузећа.

"Они подржавају мере фискалне консолидације, подржавају све мере, а оно што је важно је процена да ли Србија може да буде поуздани партнер", рекао је Вучић и додао да када је реч реформи јавних предузећа пре свега мисли на ЕПС.

У ЕПС-у, казао, треба спровести корпоративизацију како не би било више производних и дистрибутних центара, већ само један, али и снизити трошкове.

"То нису лаке обавезе и много директора и много моћних људи ће изгубити своја добра места", рекао је Вучић изразивши наду да ће за све то имати подршку синдиката.

Премијер је поновио да ММФ за Србију предвиђа раст бруто друштвеног производа за два одсто до 2017, али да он верује да ће до значајног раста доћи већ у 2016. Такође, казао, више нам јавни дуг неће расти, већ ће почети да пада.

Вучић је истакао да додатног смањења зарада неће бити, а што се тиче смањење броја запослених то ће, каже, ићи природним одливом.

"Пре шест месеци могао сам да бирам између два пута - да наставим да се понашам као да се ништа не дешава или да намерно губим и сопствену популарност и популарност владе да би неко други добијао", рекао је премијер и додао да је изабрао овај други пут намерно, те да влада неће "часити ни час" у доношењу мера које сви у Европској унији подржавају.

"То нису лаке мере али људи знају да то мора да се уради", рекао је Вучић истакавши да сви ови показатељи говоре да је влада у праву.

Што се тиче прогнозе ММФ-а о расту БДП-а, премијер је напоменуо да њихова прогноза да ће се то догодити у 2017. години и са повећањем од два одсто, али да они притом нису имали у виду приватизацију смедеревске Железаре, путну и железничку инфраструктуру и Београд на води.

"А ако будемо пронашли стратешког партнера за Борску јаму и Мајданпек, све то ће учинити да БДП расте", закључио је Вучић након отварања дистрибутивног центра Делез групе у Новој Пазови.

 

На путу ка ЕУ, пријатељски односи са Русијом

Вучић је изјавио да је Србија на путу ка Европској унији и да ће задржати добре и пријатељске односе са Руском Федерацијом.

Упитан да прокоментарише изјаве хрватских званичника да повратак лидера СРС Војислава Шешеља може да угрози пут Србије у ЕУ и стабилност у региону, Вучић је одговорио: 

"Не мешам се у дневно политичке ствари. Србија је на путу ка Европској унији и Србија ће задржати добре и пријатељске односе са Руском Федерацијом и тачка".

 

Грађани могу да се осећају безбедно

Вучић је изјавио да грађани могу да се осећају безбедно у Србији, истакавши да само они који говоре о повратку у деведесете живе у тим годинама, те да је број кривичних дела у Београду и Србији знатно мањи у односу на претходне године.

Вучић је, одговарајући на питања новинара да ли грађани могу да се осећају безбедно након напада на бизнисмена Милана Бека и декана Факултета политичких наука Илију Вујачића, рекао да разуме потребу "неких да стално показују да се нешто дешава".

"Морам да их разочарам, јер је поготово на територији Београда и Србије мање кривичних дела данас, него у 2008. или 2009. години.

Премијер је истакао да су ухваћени нападачи на Вујачића, као и њихови помагачи, и да се истражује да ли су постојали инспиратори, као и да је сигуран да ће бити ухваћени они који су пуцали на Милана Бека.

"Тако да политичке флоскуле и трикове, као, вратиће нас неко негде... Само они који о томе говоре живе у деведесетим, ја не живим, срећан сам и поносан што се мењам", рекао је Вучић. 

Премијер је рекао да грађани не би требало да брину јер је "ситуација све боља и боља".

 

Не очекујем велике теме у разговору са Брамерцом

Вучић је изјавио да у разговору са главним тужиоцем Хашког трибунала Сержом Брамерцом "не очекује велике теме".

"Ја се са њим срећем сваки шест месеци јер то ми је посао и обавеза, али не очекујем неке велике теме", рекао је Вучић.

Брамерц је јуче допутовао у посету Београду у оквиру припрема за редовни извештај Савету безбедности УН о раду тог суда који би требало да поднесе у другој недељи децембра.

Главни хашки тужилац је претходно боравио у Сарајеву.

Вучић је данас у Старој Пазови присуствовао отварању модерног дистрибутивног центра компаније Делез Србија површине 70.000 метара квадратних, у који је уложено 50 милиона евра, а посао ће добити још 750 радника, од којих 400 до краја ове године.

 

Извор: Танјуг