Вести

Вучић и Бин Зајед о "Београду на води" и осталим пројектима

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је на данашњем састанку с шеиком УАЕ Мохамедом бин Заједом анализирао резултате досадашње сарадње, пре свега у вези са Ер Србијом, али и пројектом "Београд на води" који ће, како је истакао, бити важан за промену имиџа и улоге Србије у региону и свету.

Вучић је, после састанка са шеиком Уједињених Арапских Емирата, рекао новинарима да ће бити велики успех уколико резултати пословања Ер Србије покажу да је она пословала профитабилно.

"То ћемо да видимо за два или три месеца. То би био велики успех, готово чудесан, јер Ер Србија би претекла све компаније у региону, а немојте да вас подсећам да смо пре само годину и по дана или две године имали најлошију компанију у региону", рекао је Вучић.

Он је додао да је са шеиком Мохамедом бин Заједом разговарао и о другим улагањима и заједничким пројектима, попут "Београда на води", за који је рекао да је веома важан за Србију, а не само за Београд, посебно када је реч о привлачењу туриста.

"Шеику Мохамеду рекао сам да немам шта да радим пред грађанима Србије и не смем да им се појавим на очи ако то не завршимо и урадимо. Опет сам био помало пристојно дрзак и мој пријатељ је обећао да ће дати и урадити све што може да тај пројекат у потпуности успе", рекао је Вучић.

Он је нагласио да тај пројекат доноси потпуно нову промену слике и улоге Београда и Србије у свету.

"Ми постајемо не само регионални центар, већ један од значајнијих европских центара, у сваком смислу. Туристичком, финансијском, индустријском... Много тога се мења. Реч је о огромном новцу који ту треба да уђе и зато се углавном осмехујем на бесмислице које причају о некаквим тендерима о три милијарде долара или евра", рекао је Вучић.

Он је додао да ће српска влада бити истрајна када је реч о том пројекту и да ће направити резултат као што је то случај са Ер Србијом "који ћемо с поносом изнети пред грађане Србије до краја године".

Премијер Србије је нагласио и да се од шеика Мохамеда бин Заједа може научити и како да се планира будућност када је реч о привлачењу туриста.

"Они већ сада за 2030. планирају у својој земљи да уместо 16 милиона имају 32 милиона туриста, дакле да буду једна од три најзанимљивије светске дестинације. Тако и ми морамо да размишљамо како да привучемо људе који ће да троше новац у нашој земљи", објаснио је Вучић.

Он је оценио да у Србији често преовладава негативистички приступ и у том смислу похвалио је новинарку Радио телевизије Србије Миру Адању Полак која је, како је рекао, рекла да верује да ће пројекат "Београд на води" бити изграђен.

Вучић је додао и да је са шеиком УАЕ разговарао и о другим важним инфраструктурним пројектима, али и о сарадњи у области пољопривреде, посебно у области сточарства, о Пештерској висоравни...

Према његовим речима, познато је да Србија има проблем са фискалним децфицитом и јавним дугом "пошто неки неодговорни нису знали шта да раде него су куповали гласове сталним задуживањем".

"Сада не можемо да узимамо ни кредите, ни криви ни дужни, већ морамо да проналазимо друге начине за изналажење новца. Верујем да ћемо успети у томе и имати подршку и помоћ наших пријатеља", рекао је Вучић.

Он је додао и да је било речи о потреби УАЕ за медицинским особљем.

"Потребни су им медицинске сестре и медицинско особље, да видимо ко је од наших људи на бироу, да видимо где можемо државно-државни уговор да направимо, јер би држава апсолутно гарантовала за не мали новац за наше услове како да то направимо", рекао је Вучић и додао да ће разговори о томе бити настављени и данас и сутра.