Вести

Вучић: Интересује ме будућност, а не прошлост

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да су се три-четири фирме пријавиле да управљају смедеревском Железаром. Вучић је новинарима рекао да постоји и неколико фирми које су заинересоване и за приватизацију Железаре, а која би могла да уследи у неком каснијем периоду. Влада Србије одлучила је 17. фебруара да не закључи уговор са америчком компанијом Есмарк о преузимању Железаре, а том приликом је најављено расписивање јавног позива за менаџерски тим који ће управљати смедеревском фабриком.

Говорећи о недавној посети британског премијера Тонија Блера Србији, Вучић је рекао да се са њим до сада сретао пет-шест пута, те да његов недавни долазак у Београд, Србију није коштао ни динар.

На питање зашто би то неко радио бесплатно, премијер је одговорио да то треба питати Блера. "То морате да питате њега, што се нас тиче то је џабе, ја тај новац немам, а Влада Србије није дала ни динар", рекао је Вучић.

Вучић је, на новинарско питање да ли је "ћаскао и пио кафу" са Блером, рекао да никада не "ћаска" када су такве стваре у питању већ да су то били озбиљни разговори, а да са друге стране чак и не пије кафу. Увек је, каже, спреман да нешто научи, па тако и од Блера, као што је много тога научио од његовог пријатеља Герхарда Шредера.

Одбацујући критике опозиције због сусрета са Блером чија је земља учествовала у НАТО бомбардовању истакавши да су и државе које су водили Жак Ширак и Герхард Шредер у томе учестовале, а да су их 2001. исти ти који сада упућују критике оберучке дочекали и хвалили се тиме.

"Мој однос према бомбардовању није се променио", рекао је Вучић и додао да не клечи ни пред ким нити неког за нешто мољака и да увек све ради како би очувао достојанство и понос грађана Србије. Србија ће бити свет - отворена за све", поручио је премијер.

Додао је да Блер није био овде да саветује већ да обучава. Показујући као пример како су се некада трошили државни новци, за разлику од обуке коју Србију ништа не кошта, Вучић је новинарима показао уговор са америчком компанијом "Адванцед працтицал солутионс ЛЛЦ" из Илиноиса.

"Да ли је неко чуо за ' Advanced Practical Solutions LLC из Илиниоса' у САД, коју смо ми као држава платили 2009, 2010. или 2011. милион долара? Шта смо ми то платили милион долара, не знам ни сам, ни до дана данашњег, а то никада никога у јавности није интересовало. А овде нисмо платили ништа, а имаћемо добар резултат и на ту чињеницу сам веома поносан", рекао је Вучић.

Потерницом ће се бавити органи Србије

Поводом расписивања Интерполове потернице за послаником СНС Момиром Стојановићем премијер је рекао да да је то задатак којим ће се бавити органи Србије, те да сматра да је она расписана како би се „показало да је неко од Срба из естаблишмента чинио нека лоша дела“. Вучић је истакао да се види да у оптужници нема ништа, те додао да верује да Стојановић није ништа тако урадио, али да ће се у сваком случају озбиљно односити према томе. Премијер је рекао и да је све то урађено после каменовања Срба у Ђаковици, па и изјаве косовског министра за повратак и заједнице Александара Јаблановића који је оне који су то учинили назвао правим именом. Интерпол је пре два дана расписао "црвену" међународну потерницу за послаником Стојановићем због, како се тврди, почињених злочина над цивилним становништвом.

 

До краја зиме струја неће поскупети

Премијер Србије изјавио је да до краја зиме струја неће поскупети. Одговарајући на питања новинара да ли ће се можда увести акцизе на струју и да ли ће струја поскупети од 1. априла, Вучић је рекао да до сада о томе уопште није разговарано. Поједини медији данас су пренели да би од 1. априла могле да се уведу акцизе на струју, чиме би она поскупела за 15 одсто.

 

Србија наставља своју политику

Србија води своју политику, на путу је ка Европској унији и има добру сарадњу и традиционално добре односе са Русијом, поручио је премијер и додао да очекује отварање првих преговарачких поглавља са ЕУ до краја јуна или септембра.

Одговарајући на питање новинара на Бежанијској коси како коментарише изјаву америчког државног секретара Џона Керија да се Србија налази на линији ватре у конфликту Вашингтона и Москве, Вучић је одговорио да је Србија у геостратешки не баш завидној ситуацији, али да ће учинити све да очува економску и политичку стабилност, мир и сигурност њених грађана.

Премијер је истакао да се у спољној политици Србије ништа није променило и указао да то не зависи од појединих новинских написа. Замољен да прокоментарише и поједине коментаре о евентуалном "украјинском сценарију" у Србији, Вучић је рекао да о томе не зна ништа.

"Не знам ништа о томе, али знам да су то неки из опозиције прижељкивали", рекао је Вучић и подукао да се разлика између државника и политичара мери на основу резултата који остану. Премијер је нагласио и да му је циљ да земља буде економски и политички стабилна, да у њој влада мир и да се грађани осећају безбедно. На питање када се очекује отварање првих преговарачких поглавља о прикључењу Србије Европској унији, Вучић је кратко одговорио: "Надам се до краја јуна или септембра".

 

Интересује ме будућост, а не прошлост

Вучић је изјавио, поводом поновног почетка процеса рехабилитације команданта Југословенске краљевске војске у отаџбини Драгољуба Драже Михаиловића, да га не интересује прошлост, већ будућност.

"Суд нека ради свој посао. Очекујем да донесе одлуку у складу са законом, али у политичком смислу више ме интересује будућност, него прошлост", поручио је Вучић новинарима на Бежанијској коси. Процес за рехабилитацију Михаиловића данас је формално кренуо испочетка због промене у саставу судског већа Вишег суда у Београду. Захтевом за рехабилитацију од суда се тражи да поништи пресуду од 15. јула 1946. године, којом је Михаиловић осуђен на смрт стрељањем, као и да му се врате грађанска права.