Вести

Вучић: Изаберите Србију, будите уз своју земљу и народ

Председник Србије Александар Вучић уручио је данас дипломцима медицинских факултета и средњих школа у Србији прве уговоре о раду, уз поруку и апел да када се нађу пред избором да оду у иностранство или остану у земљи, изаберу Србију, јер су управо они најбољи и најодговорнији део друштва. Он је најавио и озбиљно повећање плата лекара и медицинских сестара, најмање за 10 одсто.

"Пред вама ће бити избор у неком тренутку - да ли да напустим своју земљу или да останем овде. Ја ћу зато да вас молим уз Шантићеве стихове - остајте овде. И не само да вас молим, већ да покушам да вас обавежем да останете у својој земљи, јер ви који сте најбољи, ви сте најодговорнији део друштва", поручио им је председник. Како је рекао, за њих, за најбоље, нема "лако ћу", као што ниједан испит или контролни у школи нису тако схватали, јер је за најбоље увек тешко, а само за оне који увек губе, неодговорне, све је увек лако.

"Немојте да будете несрећни што је то тако, будите срећни што сте одговорни и што желите да будете најбољи. То је одлика најбољих", подвукао је председник Србије.

Вучић је додао да је Србији потребно још неколико година за мало стрпљења да постигне још виши стандард. Поручио им је да немачки стандард нећемо моћи да достигнемо, али ћемо да му се приближавамо и то озбиљно.

Вучић је додао и да данашња церемонија уручења уговора најбољим младим лекарима, сестрама и техничарима није једна од уобичајених, већ једна од најважнијих свечаности које су добре и важне за државу, немају везе са странкама и изборима већ само са будућношћу Србије. Подсетио је да све што је до сада урађено, урађено је тешким реформама коју је ова власт спровела 2014. Било је, додао је, оних који су говорили да могу да ураде исто, само нису знали где паре да нађу.

''Увек сви знају како паре да потроше и сви мисле да су најбољи министри они који троше највише пара. Нису, најбољи су они који најмање троше, а највише зарађују'', рекао је Вучић и наставио:

''Када се будете суочавали са стварним изазовима, не поклекните, борите се још више за себе, за своју породицу, да осветлате образ својим родитељима, али се борите и за своју земљу'', казао је Вучић и додао да и он има неку фамилију у свету, али да није свима лепо. Некима је, каже, лепо, некима боље, али није свима добро.

''Нема ништа лепше ако можете своје снове да остварите у својој земљи'', казао је уз подсећање да је и он некада као студент био стипендиста и да је тад то разумео као обавезу према држави и као поштовање према држави која је уложила у њега у том тренутку. Ово је, поручио је, ваша држава уложила у вас. Подсетио је и да је немачки министар здравства недавно рекао да ће доћи у Србију јер у Србији има хиљаде образованих и способних људи да би их одвео у Немачку, а он му је, каже, на то одговорио да мало сачека.

''Нама треба још неколико година, не да постигнемо немачки стандард, тај стандард ћемо можда постићи за 70 година, али ћемо им се приближавати, а приближаваћемо им се озбиљно. И плате лекара и медицинских сестара рашће ове године за 10 одосто и сваке наредне године тај раст ће бити значајно већи од инфлације и укупног економског раста. Хоћемо да покажемо колико су нам важни стручни људи, медицинско особље и они који треба да остану овде да предају млађим генерацијама'', навео је председник. Зато, истакао је, Србија жели да их задржи овде и неће дозволити да "нам их Немци узимају".

''Верујте у своју земљу и уз тежак рад, да не верујете само у лакше, увек тражите више и борите се за више, али увек сагледавајте ствари на реалан начин. Тако ћете више да урадите за себе и Србију'', поручио је Вучић. Хоће, казао је, да Србија има неупоредиво боље здравство.

''Ја не знам да ме убијете где оде 2,2 милијарде које одлазе у здравство. То су огромне паре и ви мене буквално обесите, а то не зна ни Лончар, само знам да дајемо све више новца. Немамо добру контролу ни потрошног материјала, али ситуација јесте боља, те градимо клиничке центре, Ниш на прмер, крећемо са изградњом болница, имаћете најмодернију опрему све што постоји у Јапану, Америци, имаћете и овде'', поручио је он.

Уз поновљени позив дипломцима да остану у Србији да би је градили, Вучић је поручио да без њих, и без, како је рекао, наше деце, Србија нема будућност.

Примећујући да смо све старија нација, председник је указао да ће зато и здравство бити све потребније и значајније.

''Останите овде да гурате напред и да децу не добијамо сви у 40 и 50, него да пробамо да то буде између 20 и 30 или, да не кажем чак, 18 и 20'', рекао је Вучић.

Дипломце који су добили прве уговоре о раду је замолио да вредно и марљиво раде, те додао да они који су изразили жељу да иду у Косовску Митровицу, где услови и нису тако лаки, показују љубав према земљи и зато их, казао је, посебно цени.

Напомињући да смо склони да о лекарима и медицинском особљу говоримо лоше, Вучић је казао да ће држава учинити све да њима буде боље. Повећање плата од 10 одсто, казао је, није неко повећање и можда изгледа мало, али 10 по 10 одсто, из године у годину је драматично повећање.

''Зато желим да вас још једном охрабрим да будете уз своју земљу, народ и људе, а ми ћемо вам омогућити све што буде потребно'', казао је председник и додао да је сигуран у одговорност, озбиљност и посвећеност дипломаца.

''То што ви имате, доноси резултате. Нерад и јавашлук никоме никада нису донели славу'', истакао је Вучић.

Председник је и представницима Министарства здравља поручио да ће имати више новца, али да је потребно да, како је рекао нађу механизме за контролу трошкова, али за већа запошљавања. Дипломцима је још једном поручио да више и марљиво раде на свој понос, понос својих породица, али и, како је додао, на понос једине отаџбине - Србије.

 

Директне мере подстицаја дале резултат

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да су директне мере подстицаја у циљу подизања наталитета дале резултате и да је у првих пет месеци ове године рођено 825 беба више него у истом периоду прошле године.

Вучић је, у обраћању на церемонији уручења уговора о раду најбољим дипломцима медицинских факултета и средњих медицинских школа у Србији, указао да је, међутим, и то мало и недовољно, и да ужасно губимо демографски. Вучић је рекао да је више беба рођено углавном у сиромашним срединама, тамо где људи живе најсиромашније, из чега се види да није до економских достигнућа, већ до директних мера подстицаја.

"Нешто смо мало успели да урадимо да успоримо пропадање и нестајање у демокграфском смислу", констатовао је он.

"Ужасна нам је фертилна база", констатовао је он.

Вучић је рекао да има много више мајки које рађају треће дете, а да је проблем са прворођеном децом.

"Мораћемо да нађемо ту стимуланс", казао је он.

 

Нећемо 10 милијарди да бацимо у бунар

Председник Александар Вучић рекао је данас да инвестициони циклус вредности до 10 милијарди евра има за циљ убрзани економски раст, који би довео до повећања примања и подизања животног стандарда грађана, али да је важно да тај новац буде плански улаган.

Вучић је рекао да је 10 милијарди евра огроман новац, који држава жели да уложи плански, да се тачно зна на шта се троши, тако да се подиже стандард и плате и пензије, али не тако да нам скочи јавни дуг.

"Нећемо тих 10 милијарди да бацимо у бунар, хоћемо да улажемо у значајне пројекте као што су метро у Београду, путеви и пруге, канализације и водовод", објаснио је он. Додао је да су планиране посебно инвестиције ван Београда, где мора да се помогне кроз свеобухватну инвестициону мрежу да људи осете бољи животни стандард.

Вучић је указао да је планирано да инвестициони циклус буде између пет и 10 милијарди евра, а да ће покушати да се иде на 10 милијарди.

"Ако привредни раст буде 5 одсто, то значи 2,3 милијарди евра на годишњем нивоу. Толико новца можете да потрошите да не оптерећујете јавни дуг. Ако пет година имамо тај раст то је тих 10 милијарди евра'', навео је Вучић. Истакао је да ће тим огромним новцем бити драстично увећан економски раст Србије, и да би то створило услове за благостање грађана. То ће, како каже, бити нешто најозбиљније што је рађено.

''Зашто пре нисмо изашли с тим? Није било могуће јер смо извлачили земљу из банкротства. Имали смо питање хоћемо ли проћи програм ММФ. Данас нам не треба новац ММФ-а, нити било чији користимо. Имамо свој новац који смо успели да зарадимо и можемо да размишљамо о инвестицијама'', казао је он.

Вучић је нагласио да ће то родити много посла, да ће уследити нова запошљавања, што ће подићи животни стандард грађана. Каже даље да га нападају они што нису могли ништа да ураде.

"Ја сам се насмејао када су рекли да у Београду нема довољно инвестиција. Београд се гради на сваком кораку. Волео бих да се тако граде и други градови, али такав је тренд, па чак и у Немачкој, највећи део новца одлази у Берлин. Волео бих да више новца иде у Врање, Крагујевац, Ниш, али велики број приватних инвеститора види своју рачуницу у Београду", објаснио је он.

С тим у вези је указао колико је инвестиција било у туристичку инфраструктуру, наводећи да је број категорисаних хотела двоструко већи него пре пет година, а да не треба причати о другим стварима, као што су ресторани и други платиоци ПДВ-а.

Што се тиче државних инвестиција, према његовим речима, довољно је погледати на пројекат Беогард на води, који се као Феникс из пепела подиже из мочварне јаруге.

"Погледајте зграду Геозавода. Брине ме зграда бивше Беобанке. Верујем да ће да од ње направе зелену оазу'', додао је он.

Вучић је указао да туристе нико не може да слаже и да најбоље о напретку Београда говори њихов број.

''Можемо да се свађамо између себе да ли је боље или не, али број туриста, који је 25 пута већи сада, о свему говори најбоље. Не можете натерати туристу да дође или не дође. Бољи параметар од тога не постоји'', рекао је он. Каже да они који га критикују не знају више шта причају и да лажу сваки дан.

"Када смо имали већу просечну плату у Србији у последње три деценије? И даље они не знају да су пензије данас више него што су биле, а неће да питају пензионере", подвукао је он.

Вучић је казао да, и док је био студент није желео да се осврће на друге, већ да је марљиво радио.

"Сукобљавао сам се са некима због тога. Полагао сам уставно право код Златије Ђурић, када други нису хтели. Ја сам рекао да хоћу да полажем. Учио сам целу ноћ и не могу да одлажем још један дан. Морали су због тога да нађу два сведока из друге године. Супротставио сам се целој групи која је тог дана одлучила да не полаже. Али рачунао сам да мој рад, труд и марљивост нико не сме да подаштава'', подвукао је даље.

 

Помоћ Србима на КиМ, Западу смо увек ми више криви

Србима на КиМ помоћи ће држава, а од међународне заједнице не очекујемо ништа поводом отежаног снабдевања нашег народа у покрајини, јер смо њима увек и у свакој ситуацији ми мало више криви, само зато што нећемо да признамо незавиност Косова, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је рекао да зато морамо да се уздамо "у се и у своје кљусе" и да ће држава видети како све може да помогне свом народу на КиМ у тој тешкој и сложеној ситуацији. Председник је тако договорио на питања новинара како је могуће да у 21. веку неко онемогућава снабдевање намирницама и да ли је то вид асимилације Срба на КиМ.

Он је указао да је Приштина сада смислила нови изговор за то што је увела таксе на робу из централне Србије и тако отежава снабдевање Срба на северу покрајине:

"Харадинај је изјавио - 'они хоће уз храну да убаце и оружје и дрогу'. Шта ти је подсвест! Па, мени ни за 100 година не би пало на памет тако нешто. Оружје и дрога. Ваљда због тога што су то измислили, људи сад не могу да добију храну", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је то озбиљан проблем и да ће се њиме држава бавити и гледати како да помогне свом народу у изузетно тешкој и сложеној ситуацији.

''Видећемо колико и на који начин Србима можемо да помогнемо и на томе ћемо радити и даље'', додао је Вучић.

 

Тражим исте аршине,не одступам ни за јоту пред лажима

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да су му правда, истина, понос и достојанство државе коју представља важнији од фотеља оних који га стално оптужују за насиље када им одговори на њихове претње, те затражио да примењују исте аршине.

Вучић је, упитан да прокоментарише оптужбе за наводно насиље власти, у шта његови политички противници убрајају и његов коментар на изјаву професора Огњена Радоњића, рекао да они који га оптужују "ништа друго не умеју да раде осим да лажу и краду":

''Неки људи су јуче говорили како ће бомбом да ме разнесу, а о томе није била ниједна вест. Рекли су 'пусти будале, шта причају'. Замислите да је неко њима рекао да ће их бомбом разнети, а верујем и надам се да никада нико неће. Биле би то главне вести у свим светским и европским медијима'', констатовао је он. Каже да га оптужују за насиље зато што је одговорио на најбруталније неистине.

''Та особа је говорила како владамо захваљујући ријалитијима, а ријалити је у Србију увео онај ко га је довео на ту телевизију да говори. Ђилас и његова фирма зарађивали су милионе евра на ријалитије. Ја их ни не гледам, нити зарађујем било шта на њима, а крив сам им, а не онај који их је довео у Србију. Када одговорим, онда је то насиље, а то што неко лаже није насиље'', указао је Вучић.

Рекао је да опозиција демократију схвата тако да они могу да говоре да ће да га вешају, да секу главе, а да власт не сме ништа да им каже, па ни да им поручи ''хајде урадите то''. Упитао је ко је стао испред градске скупштине и није пуштао одборнике да изађу, додајући да је то учинио Бошко Обрадовић, те указао и да су стајали испред Председништва и рекли да не сме да уђе и изађе.

''Насиље је када неко каже ''Ђиласе лопове'', а дивна је вест када неко каже Вучићу издајниче'', додао је он указујући да је око Ђиласа банда криминалаца која прети људима, за које не може ни да говори какве све досијее имају.

''Имајте исте аршине и немојте да о насиљу прича Ханибал Лектор. Све време нешто кукате и жалите се. Вама је демократија да можете све да говорите, а да вама не може нико да одговори. Никада на то нећу пристати и не плашим се ваших хајки и баш ме брига шта ћете да објавите у вашим медијима. Ја због народа говорим шта је истина'', казао је он.

Осврнуо се и на нападе на његову породицу, рекавши да треба само послушати шта је пре пар дана рекао Велимир Илић о његовом сину.

''Нисам ли и ја, можда, родитељ? Све су то лажи које износе. Моја деца нису на купусу расла да су ничија. Сви други имају оца и мајку, само моја немају па може све по њима. То су вам принципи у Србији. И наставићу да се борим на сваком месту, нећу да устукнем пред лоповима и пљачкашима ни за јоту'', поручио је Вучић.

Поновио је да се неће позивати на имунитет и да ће одговарати пред судовима у којима су судије које су раније власти постављале.

"Нећу сигурно вама лоповима да признам да сте добри и бахати само зато што некога застрашујете'', нагласио је он.

Вучић је казао да је добио писмо од ''лопуже из Шапца'', који има више кривичних пријава него што је он појео супа. Рекао је да то писмо није ни прочитао, нити има намеру да му одговори.

Указао је да СНС, за разлику од других, своје људе, који прекрше закон, притвара, излаже редовном поступку, и надлежни судски органи, који су постављани 2009. од стране ранијих власти, пушта да им суде.

 

 

 

 

 

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк