Вести

Вучић: Јасна и недвосмислена подршка Рима

РИМ - Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас у Риму да Србија ужива јасну и недвосмислену подршку Италије на свом европском путу, али и у оквиру билатералних односа, и поновио да неће никога у ЕУ да моли за отварање преговарачких поглавља.

"Рекао сам Ренцију да смо веома захвални на начину на који нас Италија подржава, да никога ништа не молимо, да ни на кога никада нисмо љути, па и на оне који од Србије понекад можда од Србије траже и више од онога што је могуће, да верујемо да ће наше реформе дати резултате", рекао је Вучић новинарима у Риму.

Он је рекао да је Италија тражила отварање поглавља до краја године, да су донели резолуцију у парламенту, и да ће и у Европском парламенту изразити своју жељу и показати јасну приврженст и поршку Србији на њеном европском путу.

"Ја сам рекао Ренцију да нисам и нећу никога да молим ни за шта. У име Србије бих био у стању да молим шта год хоћете, али за отварање датума нећу да молим никога. И мислим да су наши италијански домаћини и пријатељи то одлично разумели и мислим да су то сви и те како добро разумели", нагласио је Вучић.

Он је рекао, да за разлику од неких у претходним годинама, неће имати намеру да се додворава ни свом народу ни било коме другом.

"Ако ви нисте видели за шест месеци велике реформе, а видео их је један Матео Ренци и многи светски лидери, и виде их од Закона о раду, о стечају, пензијама, до мера фискалне консолидације и аранжмана са ММФ, ако то све нисте видели и ако то није било довољно, па извините шта желите да вас молимо. Кажите. Има нешто око Косова - па кажите шта, да видимо можемо ли или не можемо. Овако на ћутање не умем да одговарам и нећу да молим никога ништа", поручио је Вучић.

Он је оценио да су разговори са италијанским колегом били изванредни и о будућности Србије у Европи и о билатералним односима и томе како да Србија привуче још више италијанских инвеститора.

Према његовим речима, Италија је највећи трговински партнер Србије, а трговинска размена је три милијарде 567 милиона евра.

"Очекујемо да је повећамо у наредном периоду. Мислим да имао добре изгледе, договорили смо се да Матео Ренци у априлу посети Београд, у мају ћемо ми на ЕXПО у Милано. Учвршћиваћмо односе и приближаваћемо две земље", реако је Вучић, додавши да је био одушевљен енергијом италијанског премијера.

"Он ми је рекао једну велику ствар, рекао је то и Ђорђо Наполитано (председник Италије), али посебно наглашавам начин на који је то рекао Ренци: наставите са реформама јер то показује и енергију и идеале и жељу да нешто промените а не само да се неко одржава на власти а да се ништа не дешава", рекао је Вучић.

Према његовим речима, Србија је велику подршку по том питању добила и од Наполитана, који је рекао да је веома важно да "издржимо на том пољу" и да Србија буде не само пристојна и нормална, већ модерна и успешна земља.

"И ми ћемо то да урадимо", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је у Риму разговарао са председницом ММФ Кристином Лагард, представницима италијанских компанија.

"Фереро и Кремонини долазе у Србију, Геоx је већ присутан, ове године треба да почне да ради фабрика са 1.200 запослених у Врању.. Све је на добром путу, све функционише. Очекујем долазак и великог броја бизнисмена са Ренцијем у Београд ", додао је Вучић.

Према његовим речима, једна од тема разговора је био и пројекат Јужни ток.

"Разговарали смо о томе како да нађемо решење за будућност када је реч о енергетској безбедности. Ренци ми је говорио о чему они размишљају, ми морамо да направимо прорачуне и да видимо шта је то најисплативије за Србију. Некако су Србија и Мађарска у најтежој позицији, али ћемо наћи решење и наши грађани по том питању не треба да брину", рекао је Вучић.

Како је саопштила Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима, италијански премијер је нагласио да је Италији однос са Србијом веома важан, као и да ће Италија бити најважнији партнер Србије на путу ка ЕУ.

Ренци је истакао да је економска сарадња две земље од великог значаја и предложио да се у априлу наредне године у Београду одржи пословни форум. Италијански премијер се заложио за што веће учешће српских компанија на ЕXПО 2015 у мају месецу у Милану, наведено је у саопштењу.

 

Вучић са Наполитаном о реформама

Премијер Србије Александар Вучић разговарао је данас у Риму са председником Италије Ђорђом Наполитаном и том приликом га обавестио о реформама које је Србија започела и о статусу процеса придруживања ЕУ.

Вучић је нагласио да је Србија успела да очува унутрашњу стабилност, упркос тешким реформама које спроводи, као и да постане стуб стабилности у региону Западног Балкана.

"Италија је у 2013. постала највећи трговински партнер Србије и ја очекујем да ћемо у 2014. години имати повећање трговинске сарадње. Србија сматра Италију својим искреним пријатељем", истакао је Вучић захваливши на подршци и разумевању које Италија пружа Србији у процесу европских интеграција.

Наполитано је похвалио реформе које спроводи српска Влада и саветовао премијеру Вучићу да је важно издржати, без обзира на тежину реформи а народу Србије послати јасну поруку да реформе, како год тешке биле, у блиској будућности доносе бољи живот.

Наполитано је истакао да је Италија пружала пуну подршку Србији у процесу евроатланских интеграција и додао да ће Италија наставити да инсистира код европских партнера како би процес пријема Србије у ЕУ био што пре окончан, сапштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

 

Вучић и Грасо о сарадњи парламента и инвестицијама

Председник Владе Србије Александар Вучић поручио је данас у разговору са председником Сената Републике Италије Пјетром Грасом да ће радити на томе да односи између две државе буду још чвршћи и ближи и да је улога парламената две земље у том процесу веома важна.

Италија и Србија ће сарађивати и на пољу борбе против криминала и корупције, као једног од највећих проблема модерног доба, истакао је Вучић, а саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Грасо је истакао да је Србија веома важан партнер за Италију и нагласио да ће повољни услови за стране инвестиције довести до ангажовања већег броја италијанских компанија у Србији.

Вучић је нагласио да се Србија труди да створи најбоље услове за стране компаније јер жели брзи раст и развој земље.

 

Нећу да одустанем од мера

 Премијер Србије Александар Вучић поручио је вечерас да неће да одустане од мера штедње и прави компромисе, јер би у супротном Србија врло брзо доживела грчки или аргентински сценарио.

"Што се мене тиче, бићу веома одлучан. Нећу да узмичем и нећу да правим било какве компромисе. Од овог програма нећу да одустанем", рекао је Вучић за Б92 одговарајући на питање да ли ће влада одолети штрајковима због смањења плата и пензија.

"Да ли ће неки други бити снажнији или њихови пристисци, ништа страшно се не би десило. Не би био први пут да се ми вратимо у прошлост, да бауљамо негде уместо да пуцамо пенал на празан гол са 11 метара, да решимо да играмо, Звезда или Партизан против Челзија где нам је загарантовано да примимо пет голова, а да ниједном не шутнемо ка голу. Избор је на грађанима Србије", поручио је премијер.

Каже и да не зна да ли ће влада одолети штрајковима, те да то "није питање живота или смрти".

"Никада не знате да ли влада може да одоли народном незадовољству. Мислим да смо по први пут направили озбиљан план и програм. Тај план и програм, на којем сам радио више месеци даноноћно, одобрен је од стране ММФ, а подржале су га и Светска банка, ЕУ па и председник (Русије Владимир) Путин", истакао је Вучић.

Он је додао и да се у Грчкој већ десети пут смањују плате и пензије због фискалног дефицита и пораста јавног дуга.

"Замерате нам што смо за разлику од осталих рекли са каквим се проблемима суочавамо...Поставља се питање шта нам замерате", казао је премијер.