Вести

Вучић: Кинеска улагања у Железару спас за Србију и регион

Кинези разматрају и улагање од 300 милиона евра како би се направила фабрика шавних цеви при смедеревској Железари, рекао је премијер Александар Вучић у интервјуу за РТС. То би био спас не само за Србију, него и за цели регион, рекао је Вучић.

У Кини су потписани важни уговори за Србију о прузи Београд–Будимпешта, али и Меморандум о смедеревској Железари.

Премијер Александар Вучић рекао је за РТС да је све што су до сада радили у Кини било веома конкретно, а преостао је још само билатерални сусрет са премијером Кине Ли Кећангом и три сата разговора са њим.

"Што се Железаре тиче, имали смо добар дугачак састанак са представницима компаније ХБИС. Они имају највећу челичану у Кини. Велика је криза у индустрији челика у Европи и свету и то због великих залиха које кинеске компаније имају и због веома ниске цене", навео је Вучић, који се данас састао са председником и премијером Кине.

Према његовим речима, све челичане у Европи се мање-више затварају, а ово је велика прилика за нас. Вучић каже да Кинези разматрају и улагање од 300 милиона евра да се направи фабрика шавних цеви при смедеревској Железари.

"То би било, како сам рекао и председнику Сију и премијеру Лију, спас, не само за Србију, него и за цели регион", рекао је Вучић.

Премијер је напоменуо да је једина наша молба да остану сачувана радна места и да су то кинески партнери прихватили јер то за њих није превелики терет.

"Они мисле да иду са већим обимом посла, да се више ради. Није то превелики терет за њих, ми других услова немамо. Наше је да они дођу, да Железара опстане јер смо много рада уложили, јер ако би опстала, она је носилац нашег развоја", навео је Вучић и додао да ако имате фабрику шавних цеви, онда не извозимо само сирови челик.

Премијер каже да су наше шансе за развој огромне и да је то једна од ствари која ће се највише осетити на БДП-у и значила би дугорочни спас за Србију.

Када је реч о потписивању Меморандума о две деонице на Коридору 11, Вучић је рекао да ће и вечерас са премијером Лијем разговарати о повољнијим условима.

"Реч је о изузетно повољном кредитном аранжману, добићемо значајан грејс период, а о цени смо се договорили – 209 милиона евра са изградњом моста Сурчин–Обреновац и ту смо успели драматично да спустимо цену", каже Вучић.

Говорећи о извозу пољопривредних производа у Кину, Вучић је рекао да ће Кина дозволити увоз јунећег и јагњећег меса.

"Ми морамо да произведемо јунеће и јагњеће месо. Оно што смо тражили и што ћу и ја тражити јесте извоз млечних производа и мислим да ћемо имати успеха", истакао је Вучић.