Вести

Вучић: Кључне речи - одговорност и рад

ЛАЗАРЕВАЦ - Свечана седница Владе Србије, поводом прве годишњице рада, почела је данас нешто после 12 сати,у Рударском басену Колубара, на површинском копу "Тамнава-Западно поље", а премијер Александар Вучић је поручио да су одговорност и рад кључне речи и да они који желе да остану у влади морају да без престанка буду у акцији и да нико нема право на изговоре.

Према његовим речима, на томе су послу и у влади да би остварили циљеве и снове и да се то неће урадити без рада и акције.

Нико, како је рекао, нема право на жалопојке.

"Ако станемо Србија више неће да крене - не желим више да чујем не могу и не знам, нама изговора и нису потребни и нико нема право на изговоре", рекао је премијер.

Говорећи на почетку седнице, премијер је подсетио да је ова влада пре годину дана затекла земљу у "води до гуше".

Објаснио је да је одлука да седница буде одржана у колубарском басену донета, јер је, то како је рекао, једино место где смо се борили са поплавом, са истим оним стањем које је затекла Влада када је почела да ради.

"Земља је била у води до гуше, стање у којој смо је затекли када смо преузели владу", казао је Вучић додајући да је влада тешко и напорно радила.

Колубара је, казао је, симбол онога кроз шта смо прошли у протеклих 12 месеци.

Након седнице, премијер Вучић и министри присуствоваће пуштању у рад роторног багера "глодар 3" и производног система за откривање јаловине.

 

Влада води тешку борбу за опоравак привреде

Премијер Србије поручио је да Влада Србије води тешку борбу за опоравак српске економије, али и да се сви њени чланови нису увек најодговорније понашали.

Премијер је рекао да то не говори да би, како се изразио, неког окривио, већ да би схватили у чему су прављене грешке.

Додао је да српска економија није кренула да пропада преко ноћи, да се увек мислило да решење долази са неба, да ће га донети неко други и да је дужност неког другог да нам га донесе. 

Многи, како је рекао, још нису осетили и нису видели јасне ефекте мера фискалне консолидације и успеха у буџетским уштедама и повећању прихода, али да Владу Србије те потешкоће неће одвратити од наставка реформи.

"Сасвим сигурно ћемо обезбедити бољу и другачију будућност за све", поручио је премијер у Лазаревцу, у Рударском басену Колубар.

Вучић је рекао да је данас у том басену како би заједно са министрима говорили искрено и диркетно, пре свега са онима који су изабрали владу и чији живот зависи од њеног рада.

Премијер је напоменуо да је Влада Србије у претходних годину обећала тешке и болне реформе, да се суочила по преузимању валсти са најстрашнијим и најтежим поплавама које су однеле много људуских живота, унесрећиле бројне породице, али и готово уништиле енергетски и електроенергетски систем, а да је после тога кренула у обнову срушене, разорене и уништене српске економије.

"Политичари никада нису успевали да виде даље од следећих избора, одбијали су да искрено разговарају... Зато је дошло време да неко преузме одговорност и да уради онако како је морало у свакој одговорној земљи у свету. Данашње околности нису наших руку дело, али морамо да прихватимо одговорност да их исправимо", нагласио је Вучић.

Он је на почетку седнице рекао да је Влада Србије у претходних годину дана одржала 116 седница, да до сада није имала ниједну телефонску седницу, за разлику од владе Мирка Цветковића, која је имала за четири године 487 телефонских седница.

"Ми нисмо имали ниједну, покушали смо да показемо више дисциплине, марљивости и нешто више одговорности", казао је премијер.

 

Новчаник Србије данас је здравији него пре годину дана

Вучић је казао и да је "новчаник Србије данас здравији" него пре годину дана, а дефицит буџета ће и на крају четвртог месеца 2015. бити упола мањи од претходно планираног, око 30 милијарди динара. 

Дефицит на крају априла, како је рекао, износиће 30 или 31 милијарду динара.

Претходна очекивања и договор са Међународним монетарним фондом (ММФ), подвукао је он, предвиђали су да минус на крају четвртог месеца износи 72 милијарде динара.

"То је више него упола мање него што је ММФ-у прихватљиво", истакао је премијер и подсетио да је и на крају првог тромесечја уместо 55 милијарди динара колико је планирано, дефицит износио око 21 милијарду.

Вучић је рекао да је и у априлу наплата бруто домаћег ПДВ-а већа него у истом месецу у 2014. 

Указао је и да је још много тога остало да се у земљи поправи како би се дошло на почетну позицију од пре годину дана, и нагласио да је и у последњем извештају Европске комисије наведен позитиван помак када је реч о Србији.

Смањивање дефицита, нагласио је премијер, био је најтежи део посла и захвалио се грађанима Србије на истрајности и осећају одговорности, а с друге стране, како је рекао и влада је показала степен озбиљности, посвећености и одговорност, "све на шта нисмо раније навикли".

"Новчаник Србије данас је здравији него пре годину дана. Нико више не говори о банкроту земље. Сада нема шале, а Србија размишља о расту, када ће и колико брзо да покрене производњу", поручио је премијер.

Према његовим речима, инвестиције су задовољавајуће, али морају да буду још боље, јер је једини начин да се поврати снага земље да имамо дугорочне инвестиције које ће довести до нових радних места.

 

Тајкуни више не управљају Србијом

Тајкуни више не управљају Србијом, поручио је српски премијер, истакавши да је поносан на политичку стабилност земље, те да је у последње две и по године у Србији отворено 192.927 радних места.

Тајкуни, како је рекао, можда могу да управљају појединим медијима и токовима, али овом владом никада нису и никада неће.

"Посебно сам поносан на политичку стабилност и уверен сам да ће она значити сигурније инвестиције у наредном периоду", поручио је Вучић на свечаној седници Владе Србије поводом годину дана рада.

Вучић је казао да је смањена незапосленост, али да то још није на задовољавајућем нивоу.

Прецизирао је и да је у претходне две и по године отворено 192.927 радних места, али да је проблем што смо у исто време изгубили нешто мање радних места од тог броја.

Премијер је навео да је крајем 2012. године почео позитиван раст, да је инфлација најнижа у последњих пет година и да је пет пута мања него пре пет година, али и да тајкуни више не управљају Србијом.

 

Грчић: Колубара следеће године отвара нови коп

Рударски басен Колубара следеће године отвориће нови коп Радљево који ће имати 350 милиона тона угља залиха, најавио је данас директор Колубаре Милорад Грчић.

Грчић је, обраћајући се министрима на свечаној седници поводом једногодишњег рада Владе Србије у том рударском басену, рекао да је план за отврање новог копа склопљен у договору с владом и Електропривредом Србије, поручивши да то гарантује дугорочни опстанак РБ Колубара и целог региона.

Подсетио је да је РБ Колубара "жила куцавица" електропривредног система Србије која годишње произведе лигнита за 52 до 54 одсто производње електричне енергије, као и да се ту произведе 70 укупно произведеног угља у Србији.

"Зато је важно да РБ Колубара опстане, да буде оно што је био, и више од тога и, самим тим, кроз будућност Колубаре, будућност има и електроенергетски систем Србије", истакао је Грчић.

Директор Колубаре је посебно захвалио премијеру Србије, ресорном министру и осталим министрима на ангажовању при испумпавању воде која је поплавила тај басен током прошлогодишњих мајских временских непогода.

Како је објаснио тамнавски копови били су поплављени с 187 милиона кубика воде, али да је то све испумпано и да је створена ситуација да се постепено пуштају у рад сви системи.

"У јуну ће сви системи који су били под водом бити ревитализовани и пуштани у рад, један по један", поручио је Грчић.

 

Извор: "Танјуг"