Вести

Вучић: Косово је део Србије, али није све наше, а није ни њихово

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је за њега Косово део Србије, али да неће да лаже народ и каже да је "све наше".

"Нећу да лажем народ и кажем да је све наше и лако ћемо ми то и да се јуначимо. То не подносим јер та лака решења обично воде до амбиса. Ја народу кажем није све наше, али није све ни њихово", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је наш посао да покушамо да пронађемо компромис, али да компромис не значи да изгубимо све, као што смо, каже, изгубили у време Ђиласа, Јеремића и осталих.

"То је проблем друге стране, која мисли да може Србији да заповеда, да прича глупости у вези са таксама и реципрочним мерама... То говорим о Куртију и осталима", рекао је Вучић и позвао их да се "доведу у ред и да размисле шта причају".

"Нисмо ми ваш ни брат, а камоли млађи брат, не можете да нас малтретирате, јер не зависимо ми од вас, већ ви зависите од нас", поручио је Вучић.

Такође, поручио је Албанцима да тек када се упристоје и престану да лажу, да прогоне Србе са севера, као и свих других делова КиМ, дођу и кажу да желе да разговрају и да ће онда онда и уследити разговори.

 

А да Додик окачи заставу Р. Домбас, је'л би се сликао Абот...?

Вучић је рекао данас да ће наставити од међународне заједнице да тражи одговор о свим неприхватљивим потезима Приштине, попут сликања британског амбасадора са Аљбином Kуртијем под заставом Албаније.

Вучић је указао да се међународна заједница руководи двоструким аршинима и у прилог томе упитао да ли би се амбасадор Николас Абот сликао с Милорадом Додиком под, на пример, заставом Републике Донбас.

Зато ће, наставити међународној заједници да поставља питања око понашања Приштине.

Рекао је да је одбијање дозволе да сликарка са својим сликама уђе на Kосово, као и све акције претходних дана, показују колико је велика нервоза у Приштини.

"Чекам да поставим ново питање јесмо ли послали антракс или нешто друго или су лагали као и обично за тровање", рекао је Вучић.

Рекао је да није било никакве инфекције због коверти са гласовима из централне Србије, како су сами потврдили, и да су читаву причу измислили.

"То су радили намерно, јер не знају шта ће са собом. Неки који су још на власти тиме би да купе време, да се не знам шта догоди, да се догоди неки виши случај, да они остану на власти, а други журе да владају и није им важно на који начин. Сви су нервозни, а посебно због резултата Српске листе", рекао је он.

Вучић је подвукао да Србија неће заборавити на ту причу и да ће данас, сутра или кроз три дана поставити питање целом свету ко је отровао, који су то српски терористи који трују писмима.

Назвао је читаву причу око тога « циркусом под маскама » ; додајући да то више чак није ни за тачку у циркусу.

Рекао је да неће одустати од добијања одговора, као што је јуче чекао одговор британске амбасаде у Приштини, који је добио и коју је схватио.

„Замислите да Милорад Додик окачи, не заставу Србије, већ Републике Домбас. Је л би се сликао британски амбасадор са њим тада. Не би ни ушао у тај простор. Ово говори о двоструким аршинима, и како могу бескрупулозно да обмањују јавност. Због тога сам рекао да смо све разумели“, рекао је он.

Вучић је истакао да је поносан што Србија сме да укаже на то шта је истина и тражи одговоре на цивилизован начин.

Kад је реч о Kуртију и његовој изјави да Вучић није у позицији да говори и коментарише "њихове националне симболе", председник Србије је рекао да лидеру "Самоопредељења" изгледа "језик и стилистика не иду најбоље".

Истакао је да коментарише и да ће то чинити и убудуће, као и да га у томе неће спречити ни енглески амбасадор, ни Kурти.

"У томе је разлика између Србије и других земаља, не само у овом региону, јер је Србија независна и суверена земља, која води своју политику", рекао је Вучић.

Осврнуо се на и наводе да СНС нема идеологију, наводећи да та странка заправо први пут ствара слободну српску, и државу свих других грађана, која доноси одлуке незвисно од великих сила и у интересу народа које представљају.

Он је оценио да је Kурти помислио да је много важан и да некоме може да наређује.

Прокоментарисао је и наводе о смени генерација на KиМ, наводећи да је Kурти само неколико година млађи од њега, а да се сам, како каже, спрема за пензију.

Вучић је додао и да га фасцинирају "патолошке симпатије" које према Kуртију исказују поједини београдски кругови, како каже, изгледа одушевљени његовим теротистичким активностима из прошлости и његовом жељом да направи велику Албанију.

"То одушевљење ме изненађује, али то је њихов посао. Нека наставе да га раде, а људи ће то умети да препознају", рекао је Вучић.

Председник је коментарисао и изјаву Јанка Веселиновића, који је рекао да Вучић Kуртију не сме да каже да је самопроглашена независност Kосова неуспела.

Вучић каже да таква изјава показује колико је велико лицемерје у том делу опозиције.

"Независност Kосова је прокламована не у време Вучића, када је 13 земаља повукло независност, а у њихово време је 89 земаља признало независност Kосова, а ниједна није повукла", рекао је Вучић.

Додао је да приликом проглашења независности није било никакве реакције државе, већ су "побегли у Румунију", да је косовско питање потом извучено из УН и пребачено под окриље ЕУ, да се пред Међународни суд правде изашло са "најглупљим питањем", као и да је тадашња власт направила границу између Срба и Срба на Јарињу и Брњаку.

 

Четири нова хеликоптера стигла у Србију

Вучић је изјавио да су у Србију стигла четири нова хеликоптера за наше одбрамбене снаге. Kако је рекао, три хеликоптера су стигла из Русије, а један из ЕУ.

"Веома сам срећан због тога", рекао је Вучић и додао да ће летелице бити представљене на приказу "Слобода 2019", који се у суботу у Батајници одржава поводом обележавања 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.

Вучић је истакао да је реч о новим машинама, које наша земља није куповала последњих 30 година.

"Данас имамо, можемо да купујемо и да штитимо нашу слободу, наше небо и нашу земљу, и показујемо да Србија може да иде напред", рекао је Вучић.

 

Настављамо ка ЕУ, пријатељство и са Русијом и Kином

Вучић је рекао данас да Србија наставља пут ка Европској унији, да прати ситуацију у свету, али да истовремено никоме неће дозволити да јој угрози пријатељство са Русијом или Kином.

Поводом данашњих разговора са Федериком Мондолонијем и Мирославом Лајчаком, а на питање о даљем проширењу Европске уније, Вучић је рекао:

"Ја верујем да ће Француска остати при свом ставу и да они траже неку нову методологију за ЕУ. Подржавам да Албанија и Северна Македонија добију почетак преговора, плашим се да то неће добити, а и за нас ће бити теже процедуре. Верујем да ћу у новембру видети председника Макрона у Паризу и да ћу тада детаљније моћи да разговарам, а потом ћу се састати и са Путином."

Вучић, међутим, наглашава да Србија остаје на путу ка ЕУ.

"То је паметна, мудра одлука, 67 одсто наше робне размене је са ЕУ, највећи наш извоз је у ЕУ, највише инвестиција стиже из ЕУ, али као независна земља ми ћемо да гардимо пријатељства и са другима и никоме нећемо дозволити да угрози наше пријатељство са Русијом, Kином, Јапаном, Турском", рекао је он.

Истиче да је нејгов посао да обезбеди посао за људе у Србији и да је за то потребна сарадња са свима.

"Из Прибоја су сви хтели да оду, обезбедили смо 500 радних места и сада је другачције, то смо радили од Владичиног хана до Kрупња а сада ћемо ускоро и у Малом Зворнику отворити фабрику са 400 радних места", навео је Вучић.

Наставићемо пут као ЕУ, без нервозе, али истовремено ћемо сарађивати и са другима, и гледаћемо шта се збива у свету.

"А шта се збива, да не употребим неку тешку реч, као лудило, али то је хаос у међународним односима, који нико не може да дефинише на најбољи начин и нико не зна шат ће бити. Јер, када је Ердоган био у Србији имао је један однос са америчким председником, када је отишао - то се променило", рекао је Вучић.

 

Нећемо се мешати у дешавања у Сирији

Србија се неће мешати у дешавања у Сирији пошто су нам и Турци и Сиријци пријатељи, изјавио је данас Вучић и додао да ће Србија у случају да Турска због тог сукоба пусти избеглице ка Европи поступати онако како буде договорено са европским партнерима, као и да људи у Србији не треба да брину.

На питање шта ће се десити ако Турска, као што је најавио њен председник Реџеп Тајип Ердоган, пусти 3,6 милиона избеглица и како коментарише то што је мађарски премијер на то поручио да ће Мађарска бранити српско-мађарску границу од избеглица, Вучић је одговорио:

"Сачуваћемо ми своју Србију. Донећемо одлуку у договору са европским партнерима, али ћемо посебно разговарати са Вишеградском групом и одлуку коју донесемо провешћемо у дело. Гледаћемо да имамо хуман однос према тим људима, али чуваћемо своје нациналне и државне интересе".

Додао је да Србија не треба да се меша у сукобе великих играча.

Вучић је додао да му је жао што људи гину у том сукобу и изразио наду да ће се то што пре прекинути.

 

За пензионере по 5.000, већ с почетка новембра

Пензионери ће између 1. и 3. новембра добити једнократно 5.000 динара, док ће запосленима у јавном сектору бити увећана новембарска зарада, рекао јеВучић.

Он је најавио да ће на самом почетку новембра бити отворен аутопут Ниш - Пирот -Димитровград - Градина, док ће 19. децембра бити отворена деоница Сурчин - Обреновац.

"Људи полако, али сигурно могу да знају да ће да живе боље. Радили смо вредно и марљиво", рекао је Вучић.

Kако је приметио, Србија ће имати три пута више аутопутева од четири пута веће Румуније, чланице ЕУ и додао да ће се настојати да се плате повећавају сваке године.

"Срби воле да постоји нека анархија, па, ето - Еквадор је истакао ММФ. Видећемо где ће бити Еквадор, а где Србија. Ми се хвалимо сарадњом, дисциплином, одговорношћу и сигурношћу за наше пензионере и раднике", рекао је Вучић.

Подсетио је и да је 2012. године минимална зарада била 16.000 динара, да је сада минималац прешао 30.000.

На констатацију да ММФ очекује да Србија достигне циљ од 3,5 одсто раста БДП-а, Вучић је рекао да ће он и бити 3,5, те изразио уверење да ће раст бити и 3,6, а можда и 3,7 одсто БДП-а, али и приметио да су неки пре само три месеца говорили да ће тај раст бити 1,8 или 1,9.

 

Надлежни знају ко је палио Весићеву књигу, четворица из СзС

Вучић је изјавио  да надлежни органи већ знају ко је палио Весићеву књигу, да тренутно још само прикупљају доказе, као и да је реч о четворици припадника Савеза за Србију.

Вучић је рекао да ће свима бити јасно ко је то починио и да то нико није наместио, како тврде припадници Савеза за Србију.

"Четворица од четворице су момци из Савеза за Србију, који су били на најмање 15 скупова Савеза за Србију до сада, за шта све имамо фото документацију", навео је Вучић и истакао да је реч о лажовима.

Подсетио је да су нацисти палили књиге, а Харадинај српски кекс и истакао да се паљењем књиге шаље врло лоша слика из нашег града, као и да је нанета велика срамота Србији.

Вучић је рекао да ће тужилаштво сигурно реаговати и по питању изјаве Сергеја Трифуновића да му је неко нудио новац за нешто. Вучић је додао да не зна зашто би неко Трифуновићу нудио новац.

Тужилаштво, каже, не може да нађе Трифуновића, јер је на Балију, и нема смисла да се расписује Интерполова потерница због тога, па да Трифуновића онда испоручује индонежанска полиција.

Вучић је говорећи о паљењу Весићеве књиге рекао да су припадници Савеза за Србију блокирали улаз и излаз зграде где је била промоција књиге, јер им ето то смета, иако имају мање од 10 одсто подршке грађана.

"Да нису били ови момци који су чували Весића питање је шта би се десило Весићу, пошто би га линчовали", рекао је Вучић.

Такође, Вучић је позвао младића који је рекао да ће Весићу лупити "васпитну" да дође и то уради неком јачем, и да њему проба да лупи шамар и да ће бити без обезбеђења.

Навео је да је реч о иживљавану и када је реч о увредама упућеним новинарки РТС за коју су рекли да јој је место у парку поред железничке станице и додао да та жена има ћерку.

"Једној жени и мајци да то кажете...Срам вас било. Нормална и пристојна Србија ће побеђивати", поручио је Вучић.

Опозиција је, како је рекао, имала скоро 25 одсто подршке у једном тренутку, али сада има свега 8,9 одсто, а Трифуновић око пет одсто, тако да ни он сада не би прешао цензус на изборима.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк