Вести

Вучић: Лествицу постављамо високо и уверен сам да ћемо успети

Пекинг -- Премијер Александар Вучић завршава посету Кини, где је договорио да две земље заједно у децембру у Београду организују самит лидера централне и источне Европе.

Припреме за самит почеће већ од сутра, а кинеска и српска страна ће прецизирати датум одржавања самита.

О резултатима посете Кини, разговорима с кинеским премијером, разговорима с представницима 10 великих кинеских компанија и учешће на Светском економском форуму с премијером Вучићем у Пекингу разговара новинарка Б92 Жана Булајић.

"Дошао сам са великом надом да је могуће добити децембарски самит и посету премијера Кине у Србији и то после 28 година, као и посету лидере 16 премијера из источне и централне европе и то смо договорили са премијером Лијем. Веома сам захвалн кинеској страни на томе. Ово је огромно искуство, ми смо имали конкретне разговоре и оно чему ви данас нисте могли да присуствујете из техничких разлога за нас је можда после тих разговора са премијером Лијем следећи најзначајнији део ове посете. Реч је о посети Чајна дивелопмент банк", каже Вучић.

Он наводи да је Србија, нажалост, због своје неодговорности у претходних 10 и 15 година потрошила могућност да узима кредите за финансирање најважнијих инфраструктурних пројеката, те ја зато посета банци Чајна дивелопмент важна.

"У разгвору са њима дошли смо до тога да њихови стручњаци, њихова радна група дође у Србију и да они направе оно што је успела Ер Србија да направи - дакле нетворкинг конективити и са луком на Дунаву да бисмо могли да извозимо у западну Европу, да направимо економску слободну зону, којих већ имамо, али да направимо то на Дунаву, да се уради комплетна инфраструктура да можемо тако робу да одвлачимо и у Констанцу, али и на Запад Европе, да то све увежемо и са пругом, да увежемо и са путевима које градимо и да тако направимо много веће приходе и да имамо много више запослених у нашој земљи. И њихови стручњаци ће доћи у наредне две недеље у Београд. Очекујем да у децембру потпишу и споразум са Народном банком Србије, мислим да је госпођа Табаковић по том питању већ доста тога урадила и људи овде у кинеској банци су тиме задовољни као и у Кинеској развојној банци. Мислим да имамо велику прилику, и надам да ће сви грађани Србије бити задовољни, а посебно Београђани, јер ће се тај велики догађај - самит дешавати у Београду, то ће бити прилика да покажемо сву нашу гостољубивост и гостопримљивост", каже премијер Вучић.

Кинески инвеститори заинтересовани су и за српске фирме између осталих и за оне у реструктурирању, додаје премијер Србије

"Ми смо им пондули тј. довели смо пет грађевинских друшвених компанија које се налазе у реструктурирању и које су на списку од 502 компаније које су у процесу приватизације и надам се да ће се, пошто до сада немамо велики број заинтересованих сем за оне најбоље какви су рецимо у области пољопривреде, али у металском комплексу имамо мали број заинтересованих такође и у грађевинском и сада су неке кинеске фирме показале интересовање. Уколико нас Кинези прогласе за сигурну земљу без ризика за улагање, онда ће кинески инвеститори сигурно похрлити и уверен сам да ће резултат њиховог улагања у нашу земљу бити много већи и бољи него што је то био до сада", каже Александар Вучић за Б92.

Премијер Вучић се нада да би најављена изградња брзе пруге између Београда и Будимпеште могла бити завршена за три године. Уговор с кинеским премијером о изградњи пруге требало би да буде потписан приликом његове посете у децембру.

"Да бисте схватили као је то изгледало, тај наш састанак, то је био неки огроман сто, од 10 метара смо ми били удаљени једни од других али ја сам као некада добар ђак дошао са припремљеним оним шта ћу да кажем па макар ми се небо сручило на главу, и када сам завршио са тим и када смо схватили да ће он да дође и када је прихватио, и синоћ ми је на вечери рекао да је позив одмах на лицу места прихватио и да никада у животу није видео да му неко тако упути прозив, на такав начин. Ја сам му онда рекао да имамо уз ово ограничење око модела финансирања, за шта нас је он упутио на Чајна дивелопмент бенк, рекао сам да ми имамо још једну ствар а то је да ми не можемо 10 година то да чекамо и ако би то могло за три до три и по године да буде готово. Он је рекао да мисли да је то могуће. И сад ви замислите ако ми будемо могли, наравно да ништа није готово пре него што је готово, али замисилите само ситуацију да за сат и 15 минута буде у Будимпешти и обрнуто и да ми то имамо у нашој Србији!. Ја мислим да би то била велика ствар и да би ми тиме могли да се дичимо. Ми ћемо на томе да радимо, лествицу постављамо високо и уверен сам да ћемо у свему томе успети", рекао је на крају разговора за Б92 премијер Вучић.