Вести

Вучић: Могу и да забране Српску листу, али не могу да забране српски народ на КиМ

Могу и да забране Српску листу, али не могу да "забране" српски народ на Косову и Метохији, рекао је председник Александар Вучић поводом навода Приштине о затрованим ковертама са гласачким листићима из централне Србије и упозорио међународну заједницу да укидање демократије не води ничему.

"Ово је моје упозорење међународној заједници, посебно онима којима је било тешко да честитају Српској листи и моја молба Приштини да се уразуме, да укидање демократије не води ничему и да морају јасно да знају ко су представници Срба на КиМ", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да је суштина у томе да они покушавају да српску листу прогласе за терористичку и да добију подршку међународне заједнице за то.

"То је смешна прича за малу децу, тупава прича коју је неки кретен смислио мислећи да може да науди Српској листи, а наудиће себи. Они могу и да забране Српску листу, хоће ли тиме да забране српски народ", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је ово последњи позив Албанцима да се уразуме и прихвате изборне резултате.

"Мој последњи позив да се уразуме и прихвате изборне резултате. Нама ниједан глас није потребан. Немојте да измишљате и да правите приче 90-тих о једнонационалном тровању. И ти Срби су седели у ЦИК па није ниједан добио алергију", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је понуђено да се спроведе истрага, на шта су одговорили да немају техничке могућности и поручио да не измишљају даље.

„Нама ниједан глас није потребан, да поклањате другима не вреди. Покушавају да Српску листу прогласе за терористичку, и да за то добију подршку запада", рекао је Вучић.

Рекао је да Србија такве грешке правила 80-тих и 90-тих када смо производили наше такозване Албанце говорећи да они други не постоје.

„Тако и они данас имају своје Србе који су послушни и покорни такозваној косовској држави. Који везе немају са Србима и српским интересима, не подносе отаџбину Србију", објаснио је Вучић.

Вучић је упозорио да избацивањем Српске листе они избацују Србе из свих институција, јер се неће задржати ни у другим институцијама.

Сматра да ће се Срби организовати на други начин и да ће доћи до проблема.

Сваки покушај избацивања Српске листе из косовских институција, указао је, представља играње са демократијом и опстанком једног народа.

На питање да прокоментарише јучерашњи сусрет Куртија и Ненада Рашића и да ли је то начин да се он убаци у владу, Вучић је рекао:

"Могу да раде шта год хоће, али то је супротно њиховим законским и подзаконским актима. Понављам, свако избацивање Срба, јединих легалних и легитимних представника Срба јер су освојили не 46, или 56 већ 96 одсто српских гласова, је играње са демократијом и опстанком једног народа. А последице нека сами извлаче", рекао је Вучић.

На питање да ли је могућ наставак дијалога, имајући у виду изјаве Аљбина Куртија, иначе још радикалније од Харадинајевих, Вучић рекао да такве изјаве за неког можда представљају изненађење, али за њега не.

"Шта од људи који се залажу за тзв. велику Албанију друго можете да очекујете? Јесте ли видели Куртија испред тзв. косовске заставе? Не, него испред албанске. То је изненађење за многе друге, за мене није", рекао је Вучић.

Слични ставови могу се очекивати и од Османи, додаје Вучић.

"Али, да ли ће они да се договоре, јер већи су сукоби међу њима него што хоће да причају, то је друга ствар. Ја бринем шта ће се десити у интерегнуму до формирања те владе", рекао је Вучић.

Представници Приштине требало би мало да се спусте на земљу, јер није Приштина Вашингтон па да се тако односе према другима, рекао је Вучић.

"Надам се да ће бити довољно разума да не праве даље проблеме и да се не понашају арогантно. Као што слушам и то да може о свему да се преговара, а не може о територији... Само нека сте ви нама рекли о чему све не може", рекао је Вучић.

Како је рекао, када неко разговара на начин како је Кенеди некада говорио - оно што је моје је моје, хајде да преговарамо о ономе што је твоје, ту преговора нема.

На питање да прокоментарише то што се чује из Приштине да ће мањине имати два министарска места и шта ће се десити ако ресор за заштиту животне средине или за повратак добију Рада Трајковић или Ненад Рашић, Вучић је рекао да ће бити јасно да је то направљено директно против интереса српског народа.

"И српски народ ће адекватно реаговати и зато ће имати подршку своје државе Србије, а онда нисам сигуран да ће бити одушевљени... тиме се баца све под ноге и Бриселски споразум и све друго", поручио је Вучић.

Вучић је објаснио да је Бриселским споразумом предвиђен излазак на локалне и парламентарне изборе по косовским законима, али, истиче, Приштина не поштује те законе и доводи у питање цео споразум.

"Шта ће да раде ако Срби донесу одлуке о повлачењу из других институција? Шта ћете онда да урадите? Да заводите окупацију, да шаљете своје снаге у свако српско село? Може до неког тренутка али не може довека", поручио је Вучић.

Председник је поручио Србима на КиМ да не треба да брину звог целе ове ситуације:

"Као председник Србије сам забринут и сви људи овде. Али, нека они не брину, ми ћемо бити уз њих и у сваком тренутку, да делимо судбину. То је моја порука народу у сваком делу КиМ".

 

Незамислива бахатост Ђиласа, али и опомена СНС-у

Вучић је изјавио, поводом вербалног сукоба Драгана Ђиласа и полицајца од пре неколико година, да су му таква ароганција и бахатост незамисливе, али и да је такво понашање Ђиласа, док је био у власти, упозорење да свако ко тако поступи из редова СНС мора да сноси последице.

Коментаришући сведочење полицајца којем је Ђилас претио отказом, Вучић је рекао да је за њега та врста личне ароганције и бахатости незамислива и "гора од свега", односно да то говори о Ђиласу и више од спорних 619 милиона евра.

"То показује да сте се сматрали господарима живота и смрти", рекао је Вучић.

Председник је, међутим, указао, да случај тог полицајца не говори само о претходној власти, јер и данас има много људи на локалу који се, када не знају како да правдају своје лоше потезе, неоправдано позивају на њега, Вучића.

"Али, ако хоћете да пледирате да представљате народ, да имате ширу народну подршку, а да се тако односите према грађанима... То немојте да очекујете", поручио је Вучић.

Вучић је навео да сведочење полицајца у једној синоћној емисији није било за ликовање, иако говори о понашању политичких противника, већ то треба видети као упозорење да би свако ко би тако поступио из СНС мора да сноси последице.

"А, да ли их има? Има их, несумњиво", додао је Вучић.

"Такви тајкуни се тако арогантно и бахато, вербално свирепо обрачунавају са људима за које мисле да су чак и нижа раса, а камо ли мање вредни од њих... То је и нама наук, да исправимо и пронађемо оне који су слични тако бахатом Ђиласу...", рекао је Вучић.

 

А за шта би Сергеју давали новац...?

Вучић је рекао да верује да ће тужилаштво испитати наводе председника ПСГ Сергеја Трифуновића да му је у име СНС наводно нуђено пола милиона евра и коалиционо партнерство да изађе на изборе, али и да не види зашто би то неко уопште радио.

"А за шта да му дамо паре?", упитао је Вучић.

Како је рекао, не би могло ни да се сакрије да је новац дат, а није јасно ни зашто би СНС то уопште радила.

"А, за шта да ми њима платимо? То што ће да изађе на изборе? Што да им плаћам да изађу на изборе? Што се мене тиче, не мора нико од њих да изађе на изборе. Не занимају ме", рекао је Вучић.

Поред тога, неизлазак дела опозиције на изборе не значи и недостатак легитимитета избора:

"Какав недостатак легитимитета, кад ће да изађе скоро 50 одсто бирача, без њих, а имали смо 52-53 одсто 2016. године. Шта је проблем с тим? Што бисмо им давали паре? Да им плаћам рекет? Ем ме малтретирају, ем долазе да упадају у Председништво, ем још да им плаћам нешто...", констатовао је Вучић.

"Верујем да ће тужилаштво то да испита... надам се, да се не бих мешао у рад самосталног тужилаштва, али сам сигуран и верујем да ће то бити", рекао је Вучић, уверен да може бити реч само о измишљотини и да ће то са Сергејевим "високим функционерима СНС" само да изазове смех.

"Што се тиче неких других ствари, ми морамо да ћутимо и да пустимо да надлежни органи раде свој посао. Они да измишљају шта хоће, јер ће после рећи да нису вршили притисак на суд и тужилаштво, а за све што бих ја рекао, тврдили би да је притисак. Сачекаћемо, сигуран сам да ће се и ту ствари разјаснити", рекао је Вучић.

 

О протесту таксиста: Стишати страсти

Вучић је поручио да озбиљна држава не доноси одлуке под притиском и позвао таксисте, који улазе у трећу недељу протеста, на смиривање страсти и разговор са надлежним органима.

"Мој апел је да полако стишавамо страсти и пробамо да решавамо проблеме за све нас", рекао је Вучић.

Вучић је замолио таксисте да размисле и да заједно са државом пронађу решење.

"Ја их молим да размисле, да пронађемо решење, да им не буде тешко да кажу да то прекидају и нама да не буде тешко да кажемо да смо део ствари прихватили, да ћемо заједнички да радимо", рекао је Вучић и позвао таксисте на још већу одговорност и озбиљност.

Председник је додао и да је држава са таксистима разговарала о субвенцијама, као и о помоћи за плаћање пореза, али је истакао и да они морају да изађу у сусрет и разумеју државу.

"Ми смо са њима разговарали да сви буду исто офарбани, да држава помогне, да се њихови аутомобили понове, да људи уживају, да могу да виде и препознају дивну такси службу какву имате у Мадриду, ушли смо у то да дамо субвенције и да видимо како да помогнемо чак и у плаћању пореза и изналажењу различитих решења, али и да они нама изађу у сусрет и да разумеју државу", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да држава не сме да доноси одлуке под притиском.

"Јер, једном када донесе одлуку под притиском, онда ће свако други да каже - штрајкујем глађу, чекам да ми сутра испуниш захтев", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је увек потребно решавати ствари договором.

"Када људи кажу, што их не сломите, не похапсите... Ми смо имали један случај Ранка Панића, када је Ђиласов, Јеремићев, Тадићев режим убио човека јер нам нису дали да се шетамо Македонском, Светогорском, што ми њима омогућавамо сваки дан, чак и да дивљају, уништавају саобраћајне знаке", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк