Вести

Вучић: Мој народ може да ме псује и вређа, али не дозвољавам да га ико понижава!

СЕНТА - Борићу се за право мог народа да ме псује и вређа, али никада нећу дозволити никоме са стране да понижава мој народ - рекао је премијер Србије Александар Вучић

Очекујем реакцију ЕУ и не прихватам да смо подједнако криви, казао је председник Владе Србије и додао шта би било да смо ми тако донели српску заставу у Тирану.

Премијер Србије изјавио је да је инцидент на фудбалској утакмици Србије и Албаније био најтежа политичка провокација са три циља - покушај понижења српског народа, изазивање дугорочне нестабилности у Србији и на Балкану и утицај на дневнополитичке прилике у Србији. Вучић је казао да жељно ишчекује извештај Европске комисије и да никако "неће прихватити оцену да су сви подједнако криви", додајући да ће Србија успети да спречи територијалне претензије. "Шта би неки рекли у ЕУ и САД да смо ми којим случајем послали навијаче у Тирану са обележјима велике Србије и четничким обележјима. Па то би био скандал за цео свет", казао је Вучић.

"Било је јасно да су дошли са намером да провоцирају домаћина", казао је он и додао да је очигледно да је неко хтео да уради нешто да би изазвао хаос. Вучић је казао да још није нађена направа којом се управљало беспилотном летелицом, наводећи да је изгледа коришћен мобилни телефон за маневрисање и да ће истражни органи утврдити о чему се ради. На новинарско питање да ли ће инцидент одложити посету албанског премијера Едија Раме Србији, која је заказана за следећу недељу, Вучић је казао да ће о томе одлуку донети он лично.

Вучић је истакао и да није било пропуста у безбедносној процени, али је додао да се мора преиспитати рад свих надлезних од Фудбалског савеза Србије до полиције. На новинарске питање да ли је инцидент можда намерно изрежиран, због доласка руског председника Владимира Путина у Србију, Вучић је казао да не искључује ту могућност.

Он је позвао грађане Србије да поносно и уздигнуте главе дођу на параду.