Вести

Вучић: Мој отац русофил плаши се да не приђем западу

Не правим од нас протестанте, само желим да уведем систем. Мислите ли да не видим да су многи ушли у СНС само да би лагодно живели. Волим Немце зато што су директни. Од формирања Владе, на личном плану нисам имао много среће.

Док наши и руски "мигови" парају небо над Београдом, Александар Вучић извирује кроз прозор свог кабинета и говори наглас:

- Неће ваљда киша да нам поквари параду?

На столу му је списак руске делегације која данас долази на велики војни дефиле у част ослобођења српске престонице. Оловком је заокружено име - Владимир Владимирович Путин. Поново ће се срести и то у размаку од непуна три месеца.

 

* Какав је Путин приватно? Исијава ли из њега ароганција моћи типична за лидере великих сила?

- Нисам осећао ароганцију. Нисмо ми приватно пријатељи да бих знао нешто више о њему, али оно што осетите из његовог става и речи недвосмислено говори да је реч о снажном лидеру.

 

* Је ли непосредан?

- Веома је фокусиран и концентрисан. Посвећен је послу који обавља.

 

* Шта Србија добија војном парадом? Да ли вас је насмејао афоризам уличног мудраца да смо за Запад правили - геј параду а за Русе војну параду?

- И једну и другу параду правили смо за наше грађане. Прва следи из поштовања Устава и обезбеђивања права мањинских група, а другу смо приредили због наших предака и будућности. Желели смо да покажамо поштовање према онима који су бранили нашу земљу, али смо могли да видимо и шта смо од војне технике развили и чиме располажемо. Важно је што смо показали да смо способни да сачувамо своју земљу и да се боримо за лепшу будућност наше деце. Оваква парада показала је снагу државе, а присетили смо се и оних који су дали живот да бисмо ми слободно живели.

 

* Јесте ли тек када сте дошли на власт и у јеку новог хладног рата схватили ону чувену реченицу Светог Саве - да смо Исток Западу, а Запад Истоку?

- Србија је захваљујући снази своје политике успела да постане важна земља. Ова влада је то успела зато што је пратила потребе и став свог народа. Наш стратешки циљ је чланство у ЕУ, али ни пред ким не кријемо да желимо да очувамо најбоље могуће односе са Русијом. Многи су говорили да ће оваква политика да траје месец-два и да ћемо на крају морати да се определимо за једну страну и да ћемо да попустимо. Али ми не попуштамо нигде и никоме.

 

* Били сте под великим притиском да уведете санкције Русији. Како то изгледа? Кажу ли вам директно - Вучићу то морате да урадите или...?

- Тешко је да са мном разговарају на такав начин. Не прихватам такав тон. Они то добро знају. Симпатичан ми је био један европски званичник који је имао обавезу да ми пренесе поруку коју сте поменули. Човек је дошао и рекао ми: "Ви знате зашто смо овде". Рекао сам му да знам. Настао је тајац, а онда је казао: "Хајде да се вратимо уобичајеним темама". Дакле, није чак ни изговорио оно због чега су га послали, јер је знао да су узалудна убеђивања и да се са мном не разговара на тај начин.

 

* Ко је најагресивнији? Американци, Британци, Немци?

- Нико са нама није агресиван. Врло добро знамо шта нам је на табли и каквим фигурама располажемо. Нема потребе за вербалном агресијом.

 

* Јесу ли Немци заиста најдиректнији у захтевима?

- Волим да радим са Немцима. Код њих нема скривених порука и све је отворено. Шта год ко говорио, мислим да ме поштују јер њима све отворено кажем.

 

* Каква ће Србија бити кад одете са власти?

- Биће уређена и успешна земља у којој обични људи неће знати имена сваког министра.

 

* Знате ли колико коштају, рецимо, хлеб и јаје?

- Знам, јер плаћам и ову воду коју ја и ви пијемо овде у Влади. Јаје кошта од десет до 15 динара, јефтинији хлеб од 37 до 47 динара, млеко од 70 до 115 динара.

 

* Србима поручујете да стисну зубе и да ће за две године живети боље. Страхујете ли да народ неће моћи да издржи и да ће вам на крају показати зубе?

- Не плашим се. Најлакше је да покажеш зубе. Не доноси никакав резултат. А, резултат је у напорном раду. Постоји неколико ствари на које сам поносан. Нити крадем, нити сам лењ, посвећен сам овом послу. Не доносим лаке и популистичке одлуке, већ најтеже могуће. Доносим их зато што желим да видим другачију и бољу Србију. Сигуран сам да нам, када постигнемо аранжман са ММФ, нађемо решење за Железару Смедерево и читав хемијски комплекс, предстоји нешто лакши део посла и већ 2016. године можемо да размишљамо о побољшању животног стандарда. И сви који ме критикују знају да сам у праву. Али, они рачунају: пустићемо га да уради све што је најтеже, а ми ћемо да се дочепамо боље и чистије позиције кад он оде.

 

* Имали сте игру живаца са Бриселом, па су навалиле поплаве... И на личном плану задесила вас је несрећа - изгубили сте дете. Како се носите са тим стресовима и колико су вас избацили из колосека?

- Од формирања Владе, на личном плану нисам имао нимало среће. Све је ишло како не треба. Што се тиче професионалних обавеза, сваку тешкоћу доживљавам као изазов и за Србију и за мене. Никада ми није проблем да се суочим са тим. Не предајем се. Увек идем напред.

 

* Је ли вам превелик залогај намера да преваспитате Србе? Може ли уопште протестантска етика да се накалеми на словенску разбарушеност?

- Може. Ево пре неколико дана отишла је инспекција рада у неку хладњачу. Радници кад су видели инспекторе почели да беже у шуму. Сутрадан је газда пријавио свих 30 радника. Дакле, није у питању преваспитавање, него је битан систем. Себе преваспитавам сваког дана. Учим свакодневно. Од Шимона Переса сам чуо нешто врло занимљиво. Казао ми је да ће у будућности радници шест сати да раде, а два сата да уче, а ђаци ће шест сати да уче, а два да раде. Морамо да прихватимо да прво себе мењамо и да самопрегорним радом нешто постигнемо. То је у бити протестантске етике на којој су засноване Америка и Канада, централна и северна Европа. Погледајте како те државе изгледају у односу на нас. Нећете ми рећи да Данска има бољу земљу од нас. Али били су неупоредиво вреднији од нас.

 

* У тој вашој мисији не следи вас чак ни уже руководство СНС, а камоли народ. Осећате ли се као да јуришате на ветрењаче?

- Многи могу да ме прате, али неће. Лакше им је тако. У мојој странци има много вредних и посвећених људи, али има и оних коју су ту да би се обогатили и да би лепо живели. То видим и покушавам да се борим сваког дана.Васко Попа је испевао давно: "Поље као ниједно - над њим небо под њим небо". 

 

* Значе ли вам ови стихови о Косову?

- Србија мора да чува везу са Косовом, али морамо да се понашамо рационално. Појаћемо најлепше песме о Косову и знаћемо их увек наизуст, али морамо да видимо како ћемо да обезбедимо живот нашем народу тамо. Можемо ми Косово да зовемо нашом територијом, али нам она неће вредети без живих људи. Зато и на централном и северном Космету морамо да водимо рачуна о живим људима. Очекујем да ћемо за годину или две моћи да урадимо за Косово и наше људе неупоредиво више него до сада.

 

* Мислите ли да Косово неће бити даље од Србије када окончате мандат?

- Могао бих тужно да се осмехнем на примедбе оних у чије време је Косово прогласило независност, а којима је јединио јуначко дело спаљивање џамије у Београду. Ја да спаљујем џамије нећу. Али за Косово се бори тако што ћемо нашим људима да обезбедимо могућност да се запосле и да зараде више, да исламски фанатици на жврљају графите по нашом манастирима, да гарантујемо безбедност сваком нашем човеку. А немам дилему да ћемо Косово и Метохију увек сматрати делом своје територије.

 

* У својој бици, како кажете, за бољу Србију, чији савет вам је био најупечатљивији и најкориснији?

- Не смем да кажем од кога сам чуо ово - "немој да покушаваш да те Срби воле, јер они нити су кога волели нити ће икада. А сваки за кога су говорили да га воле, на крају је платио главом на овај или онај начин. Гледај да те поштују и тако имаш шансе да нешто урадиш за своју земљу". Мислим да бољи савет нисам могао да добијем.

 

* Када сте последњи пут били у Чипуљићима код Бугојна одакле су вам преци?

- Ове године у априлу.

 

* Јесте ли икада хрватске званичнике подсетили да су вам усташе побиле готово целу очеву фамилију?

- Знају они то, али што би то њих било брига. За мене је најстрашније што се ни данас не зна где су им гробови. Као да је постала мода се умањује број жртава у Јасеновцу. Од оца смо учили да су сви наши тамо побијени. Али, када сам отишао у Јасеновац, видео сам да их нема на списку. А није реч о једном или два човека, већ о десетинама. Али, те наше ране из прошлости не треба да оптерете наше планове да градимо бољу будућност. 

 

 * Дрина је инспирација и вашег омиљеног писца Иве Андрића. Када сте последњи пут узели књигу у руке?

- Сваког дана читам и учим стране језике. Тренутно ми пажњу заокупља нова Кисинџерова књига. Још из студентских дана имам обичај да увек носим књигу са собом. Андрића обожавам, али је Достојевски највећи. Он на најбољи начин описује дубину и тмину словенске и руске душе. Шта год да прочитате од њега свуда ћете лако препознати наше словенске емоције и дилеме. Шта год да сам читао и кога год да сам читао, никога нисам могао да упоредим са великим Фјодором Михајловичем.

 

* Како као бивши новинар видите то што вас сада проглашавају врховним цензором? 

- То је део политички борбе. И ти који ме за то оптужују знају да то није тачно. Донели смо најбоље медијске законе у Европи и желим њихову пуну примену. Али, у политичкој борби је овде све дозвољено, па и да се у новинском тексту премијер назове псом, а да ниједно удружење не реагује и да се сви праве као да нису прочитали. Али, такав је живот који морам да живим. Такви више говоре о себи него о мени.

 

* Јесте ли се икада пред огледалом запитали: да ли сам ја диктатор?

- Знам да нисам и не морам себе то да питам. Да постоји диктатура, они који ми лепе ту етикету не би могли да говоре о томе на свим медијима. Пошто овде влада потпуна слобода они сваког дана могу то да понављају без икаквог доказа. Али, не обраћам пажњу на то јер се бавим много озбиљнијим државним стварима. Знам само да сметам многима зато што су мислили да ће лако да врате своје привилегије и позиције које су градили у време када је ова земља опљачкана и разорена.

 

* Шта вам отац највише замера?

- Поштује оно што радим, али се као велики и искрени русофил плаши да не одем сувише ка Западу. Раније је патио што сам много боље говорио енглески него руски. Сад то гледам да изједначим.

 

* Познати сте као љубитељ вина. Видите ли себе у винограду или као писца мемоара?

- Нисам довољно добар да бих писао. Волим да попијем добро вино, али не умем да га правим.

 

* Кад данас видите у каквом је стању Звезда, зажалите ли што сте због ње пропустили матурско вече?

- Никада нисам зажалио. Сећам се, гостовали смо тада у Никшићу, Лукић је дао гол за титулу. Срео сам недавно Ацу Маринаду, једног од вођа Звездиних навијача. Једва сам га препознао. Причали смо о томе како је било пре 25 година када смо били млади и када смо ишли на утакмице. Немам чега да се стидим. И када бих добијао батине око стадиона или на трибинама никада нисам пријављивао полицији. Понашао сам се као балави мангупчић који је ипак држао до части. То данас могу да кажу и "делије" и "гробари" који ме познају из тог периода.

 

* Били сте и на оној чувеној утакмици на Максимиру. Јесте ли тада предосетили рат?

- То се осећало у ваздуху. Веома високу цену смо сви платили због своје неодговорности.

 

* Имате ли времена да одете у кафану са старим пријатељима?

- Нажалост, са друштвом из младости готово никада. Некада сам ишао од Ћире у Земуну до Бобана у Блоку 45, али сада све ређе. Рано лежем и веома рано устајем.

 

"НОВОСТИ" СУ ОЗБИЉАН СВЕДОК ИСТОРИЈЕ

 

* Шта желите "Новостима" за 61. рођендан? 

- Да, као и до сада, будете поуздан и озбиљан хроничар свих збивања у држави. На страницама ваших новина практично је исписана модерна историја Србије која је била пуна турбуленција и друштвених ломова. Надам се да ћете у будућности имати више ведријих тема.

 

Извор: Новости / Милан Бабовић