Вести

Вучић: На европском смо путу, али за разлику од других имамо став

Први пут имамо суфицит у трговини с Хрватском, јер смо увек били високо увозно зависни, а данас имамо много тога што извозимо, и на то сам врло поносан, изјавио је вечерас председник државе Александар Вучић.

Он је гостујући на Хепи телевијзији, а говорећи о позицији Србије у Европи и свету, поновио да ћемо наставити да водимо политику пријатељских односа с Русијом, али да је наша будућност у ЕУ.

"Као што Русима морам увек да кажем 'хвала на свему', морам да истакнем да ми и даље готово 70 одсто извозимо у земље ЕУ и то нам је и даље изузетно важно", рекао је Вучић.

Додао је да 20 одсто извозимо у земље региона, те да са свима имамо суфицит у трговинској размени, те нагласио да је, кад је реч о односу великих сила, посебно након сусрета Путина и Трампа, добро кад су "велики играчи у бољим односима, јер кад се слонови гледају попреко ми страдамо у сваком случају". Добро је зато да имамо јасну спознају где смо и ко смо и како треба да се понашамо, а како сада ствари стоји мислим да ћемо моћи да се понашамо као и до сада и да водимо своју политику.

Упитан да ли је то политика неутралности, нагласио је да смо ми војно неутрални, док је питање политичке неутралности нешто сасвим друго. Војна неутралност је наша суверена одлука, поновио је, те нагласио да смо ми на европском путу, али за разлику од неких других земаља имамо став и износимо га.

"Наша доктрина је челично пријатељство са Кином и искрена и отворена сарадња са Русијом", поручио је, а говорећи о Русији, подсетио да при томе мисли и на економску сарадњу и сваку другу. Како је рекао, некада су нам продавали трик да су "Руси ето добри за уметност и то је то".

То је огромна земља и огромно тржиште, пријатељска земља која нам помаже у очувању територијалног интергитета и то неретко заборављамо и не поштујемо, приметио је Вучић. Само на јабукама имамо извоз у ту земљу од 200 милиона евра, додао је и истакао да те односе треба да развијамо, додајући да и немачка канцеларка Ангела Меркел разуме ту нашу позицију.

 

Спустићемо незапосленост испод 10 одсто, гарантујем

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да не обећава, већ гарантује да ће спустити ниво незапослености на испод 10 одсто.

''Не обећавам, гарантујем'', подвукао је он у емисији ''Ћрилица'' на Хепи телевизији.

Вучић је казао да смо прошли тешке реформе и да је сада питање "технике" да одржимо тренд и да не направимо неке грешке.

 

''Најтеже смо прошли захваљујући народу. Нећу никада заборавити колико дивне грађане имамо, који су разумели шта значе тешке реформе'', подвукао је он.

Јавна предузећа, према његовим речима нису велики проблем.

''Србијагас је сувише мала компанија да би била велики проблем. Највећи проблем је ЕПС'', објаснио је Вучић.

Стао је у одбрану некадашњег министра финансија Лазара Крстића рекавши да никада не бисмо ушли у озбиљне реформе без његове дијагнозе, која је била прецизна, пошто је упозорио да је стање јавних финансија катастрофално, након што смо остали без приватног сектора, односно на томе да мора да се издржава јавни сектор без приватног.

Расходи на пензије, у том тренутку, како је пренео, били су 30 одсто укупних јавних расхода у Србији, односно сваки трећи динар ишао је на пензију, што је било неодрживо.

Упитан за реизбор Павла Петровића за шефа Фискалног савета, Вучић је казао да је та установа критиковала владу из другачијег угла, док су други из популистичког.

''Петровић је један од веома заслужних људи за спровођење реформи у Србији'', нагласио је и додао да су га други, за разлику од Петровића, критиковали из популистичког угла само у намери, не да би рушили државу, већ смањили снагу независне Србије.

 

Страним инвеститорима дајемо хеликоптере да обиђу локације

Страним инвеститорима дајемо и хеликоптере да обиђу више локација и изаберу где желе да улажу, рекао је вечерас председник Александар Вучић говорећи о посвећености и условима које је Србија спремна да понуди онима који ће да изграде фабрике и отворе нова радна места.

Гостујући на Хепи телевизији Вучић је навео и да постоје локалне иницијативе и да је на томе захвалан, али да исто тако постоје локалне средине које су велики проблем, јер имају огромне дугове, те ће влада морати да се додатно ангажује у довођењу инвеститора како би се и те средине извукле из кризе. У том је смислу похвалио резултате које је постигао Београд, док је као проблематичне поменуо Крагујевац, Краљево, Смедеревску Паланку.

"Паланка има 20 милиона евра дуга, а исплаћивали су плате преко фудбалског клуба. Ако дамо Паланци 20 милиона, онда ће да тражи Крагујевац 200 милиона", рекао је Вучић. Влада ће зато, додао је, наставити да доводи стране инвеститоре: "дајемо им и хеликоптере да обиђу више локација".

"Хоћемо да у Краљево дођу инвеститори, јер хоћемо да имамо више беба, да имају генерацију више радно способних", поручио је.

 

Од пада, до раста и улога пензионера, Николића, Дачића...

Председник Србије Александар Вучић поновио је вечерас да су највећи терет досадашњих реформи поднели грађани, а највише пензионери, приметивши да је и он могао да обећава "куле и градове" као што су чинили неки неодговорни политичари раније, али да је било најважније да се обезбеди фискална стабилност, а затим и раст.

Вучић је истакао да је имао подршку претходника Томислава Николића и коалиционог партнера Ивице Дачића, кад је реч о спровођењу тешких мера фискалне консолидације и смањења плата и пензија.

Он је рекао да је Србијагас имао дуг од 800 милиона евра, те да је скоро све дугове вратио, те да је остало 150 милиона дуга тог предузећа, док ЕПС који је имао велике дугове, данас има 450 милиона на рачуну. Такође, смањен је и дуг Беоргада са 1,12 милијарди на 650 милиона евра.

"Како су спроведене реформе? Ноћима нисам спавао, размишљао сам о томе како да проведемо реформе и знао сам да могу да се ослоним на пензионере и раднике, да су они најодгворнији за државу, док би ме млади слабо разумели", рекао је Вучић гостујући на Хепи тв.

Како каже, плашио се реакције коалиционих партнера и није био сигуран каква ће да буде реакција Томислава Николића.

"Николићева улога је велика, да он није подржао мере и да се понашао другачије велико је питање да ли бисмо успели мере да спроведемо", подвукао је Вучић.

Такође, каже, дуго је разговарао са Дачићем, који је, иако левичар, то рационално прихватио и подржао те мере, као пут ка оздрављењу.

"Ушли смо у то и данас имамо другачију ситуацију, која иде на боље", рекао је Вучић.

На констатацију да су други пред изборе обећавали по 1.000 евра, рекао је да то не жели ни да коментарише, те додао да он то није радио, а ипак је остварио три највеће победе на изборима у новијој историји.

"Говорио сам само о раду и да ће видети резултате", рекао је Вучић и поновио да до краја године следи повећање плата и пензија, а следеће године још веће. Такође, рекао је да ће уследити и повећање минималне цене рада у септембру.

"Мислим да ће и најсиромашнији имати значајније повећање и то су добре ствари, то је зансовано на добрим темељима, да више никад немамо проблем са јавним финансијама", рекао је Вучић.

 

У свету нас поштују, овде нам "све по списку" због рада

Због резултата које је Србија остварила у последњих неколико година поштују нас свуда у свету, рекао је председник Александар Вучић, али нас истовремено, овде критикују за све и свашта, па и онда кад нема баш никаквог разлога.

У том је смислу Вучић навео пример високог функционера једног новинарског удружења, који је, како је рекао, написао "Вучићу, Зорана, Дачићу, ја вам .... све по списку" и то само зато што је путовао нешто дуже због радова на наплатној рампи код Бубањ потока.

"После тога станете и питате се шта у ствари је потребно да радите - да не радите и не градите ништа, да се никада ништа не промени, да никада ништа ново не постоји, да немате идеје и храбрости да нешто радите да би сви били задовољни?", запитао је Вучић, приметивши да је то парадигма наше стварности.

"Вероватно му је сметало што је била гужва због радова, а кад је живео у земљи високог дефицита, раста јавног дуга, урушавања, онда није псовао", додао је.

На другој страни, како каже, у свету нас због резултата цене, па је тако председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, седећи за ручком, на којој су били високи представници других земаља, устао и испратио га до кола, показујући тиме поштовање према Србији.

"Слично се опходе и председник Русије Владимир Путин, Кине Си Ђинпинг, те и немачка канцеларка Ангела Меркел", рекао је Вучић, додајући:

"Дочекују нас са највећим поштовањем Американци. Ма колико желели да виде слабијег Вучића, јер јак превише штити интересе Србије. То поштовање се види на сваком кораку и људи то осећају у Србији".

Такође, како је приметио, не разуме подругивање у смислу навођења, рецимо, да је у Србији на власти "стабилократија", што је нешто на тему демократије, али, у суштини, реч је о стабилности, а у томе нема ништа лоше.

 

За лечење у иностранству од државе 14 милиона евра, од смс милион

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је за лечење грађана у иностранству држава издвојила скоро 14 милиона евра, а да је преко свих СМС порука прикупљено свега милиона евра.

''Од када је формиран државни фонд потрошили смо 13. 615. 000 евра. Наравно никада није довољно када трошите на децу, али је држава поторшила скоро 14 милиона евра, а из свих СМС је прикупљено свега милион евра'', објаснио је он гостујући у емисији ''Ћирилица''.

Пренео је да је на лечење и контролне прегледе у иностранство упућено око 1.600 грађана, претежно деце.

Вучић је казао да неки његови политички неистомишљеници шта год да се деси, почну да говоре о болесној деци.

Болесне деце има и, на жалост, биће, не могу да се излече сва деца на свету, приметио је и додао да се у свим земљама лечи и преко СМС порука, много више него у Србији, зато што тамо мора да се плаћа приватно здравство.

Вучић је казао да смо до скоро били последњи у Европи по здравству, али смо напредовали за седам места.

''Морате да знате да просечан осигураник плаћа 200 евра годишње за здраство, а потрошимо годишње у просеку по 1.100 евра'', истакао је он.

Вучић је приметио да се у неким новинама у чланку питало на шта то држава троши седам милијарди динара партиципације, јер се, каже, троши не 60 милиона евра, већ две милијарде.

''Пензије и здравство су највеће ставке у буџету. Тиме се раније бранио социјални мир. Ми тек данас можемо да правимо нормалне клиничке центре'', рекао је он. Поручио је да ће се Клинички центар у Нишу изградити до краја године.

''Изгадићемо, како кажу Скадара на Бојази, за разлику од вас који нисте никада ништа изградили'', нагласио је он. Истакао је да ће та болница бити најбоља у Европи, имаће најмодрнију опрему и уређаје.

 

На конгресу СНС јануара 2019. предложићу наследника

Председник Србије и СНС Александар Вучић изјавио је вечерас да ће на конгресу странке који је планиран за јануар 2019 године предложити наследника на челу напредњака.

Вучић је гостујући на ТВ Хепи, говорећи и подршци коју има или не, у време хајке на њега, рекао да је и то добро да је могао да види какав је ко. Он је рекао да је догодине 10 година од рада странке, да је за јануар 2019. године планиран конгрес и да ће тада и предложити наследника. Како је рекао верује да ће већина изабрати тога кога је предложио и навео да је помогао странци да оствари највеће изборне победе у модерној српској историји и да Србија постане добро уређена нормална земља.

Поручио је и да ће то бити особа која изнад свега воли своју земљу, неће је срамотити и која ће и надаље побеђивати на изборима.

 

Вучић о критикама на свој рачун, Черчилу, Савамали...

Председник Србије Александар Вучић каже да га критике које чита о себи не погађају превише, али и да му није пријатно, те додаје да се и у томе води оним што је Черчил рекао: "Најбржи пут у пропаст кад вас сви хвале, а озбиљне резултате имате када вас куде и нападају".

Као пример наводи писање једног таблоида, који га напада зато што не дозвољава утају пореза или узимање кредита од државне банке, који се после не враћа.

"Ако узмете кредит од државне банке кредит морате да вратите а не да вратите 300.000 евра а узмете три милиона", рекао је Вучић гостујући на Хепи телевизији.

На питање коме не одговара јак Александар Вучић, каже многима, те додаје да је много новца уложено у причу у вези са Савамалом, случај који ће се решити. Поновио је да је за тај случај из иностранства стигло више од 25 милиона евра, пре свега за "различите куће тзв. независног новинарства, за слободно посматрање избора, као проточни бојлери, за друге организације које је требало да организују протесте".

"То је једна широка акција, не за рушење режима, јер знају да није довољна, него отприлике за дисциплиновање и мене и других људи и слабљење позиције независне и суверене државе", рекао је Вучић, додајући да је поносан што Србија сама доноси одлуке, сама бира свој пут у будућност, што је држава и има своје ја.

 

Надам се рационалном решењу, ако не, тај ћемо пораз носити

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да се нада да ћемо у вези с Косовом имати снаге да ствари поставимо на рационалан ниво, а ако се то не догоди, тај ћемо пораз носити на својим леђима.

Како је навео, прибојава се да ли ћемо бити у стању да тај дијалог изнесемо, скептик је по питању успеха, али је поручио да ће тај дијалог свакако бити отворен. У сваком случају, додао је, ако треба да бира између замрзнутог конфликта или тражења решења, он је изричито за другу опцију.

"Готово сам уверен да нећемо решити проблем без обзира на моју жељу да би то било благородније и делотворније за Србију", рекао је гостујући у "Ћирилици", те поручио:

"Мислим и надам се да ћемо имати снаге да ствари поставимо на рационални ниво, а ако не будемо имали снаге то ће бити пораз који ћемо носити на својим леђима. И то није ништа ново у српској историји, било би ново да изађемо из замрзнутог конфликта".

Уверен је и да је илузија и прича за малу децу да ће САД одустати од захтева за признање независности Косова.

"Запад вам тражи да наставите разговоре, али је јасно да то иде у смеру који највећи део тих земаља подржава, а то значи ка независности, а с друге стране имамо подршку Русије, Кине, и Индије и других", навео је Вучић.

Он сматра да је добро да имамо митове, да добро мислимо о Србији, али је уверен и да морамо да живимо за нашу децу и гледамо у будућност.

"То не значи да ћемо признати Косово. Ми Срби имамо патолошку потребу да ствари развлачимо, а оне протеком времена постају све горе. Нико нема храбрости истину да саопшти у лице", приметио је, те замолио представнике цивилног друштва и политичаре у Србији, све који учествују у политичком животу, да узму учешће у расправи о тој теми, јер, како је објаснио, добро је да се чују различити ставови, да се оголе све стране и да се онда нађе средина у смислу - шта можемо да учинимо.

Волео би, како је рекао, да једну велику ствар не остављамо нашој деци, већ да "макар између себе решимо и са собом рашчистимо, то не значи, како неки мисле, признање незавиности, већ да нађемо реалан и рационалан приступ".

 

Оно што је премијерка изговорила, усклађено је са политиком владе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је оно што је премијерка Ана Брнабић стварно изговорила у изјави агенцији Блумберг било усклађено са политиком владе и додао да ту не види никакав проблем.

"Ана Брнабић је председник владе, она има право на свој став, представља владу и мора да буде усклађена са политиком владе. Оно што је она стварно изговорила било је усклађено са политиком владе и не видим ту никакав проблем. Шта ме брига шта пишу новине. Кад би новине водиле политику одавно бих престао политиком да се бавим", рекао је Вучић гостујући на ТВ Хепи.

На констатацију водитеља да је (потпредседница владе и министарка) Зорана Михајловић рекла да је боље било да је премијерка транскрипте донела у владу, Вучић је рекао да ни такав став не разуме сасвим.

"Не знам зашто би требало да доноси у владу, али ајде".

 

Односи Срба и Бошњака кључни за будућност

Председник Србије Александар Вучић поновио је вечерас да се у Сребреници догодио страшан злочин и да искрено саосећа са породицама жртава, као и да су односи Срба и Бошњака кључни за будућност а да смо једни другима потребни.

Вучић је гостујући на ТВ Хепи одговарајући на питања рекао да нисмо добили позивницу за обележавање злочина у Поточарима, да они који су отишли из Србије у претходним данима могу да искажу своје мишљење, али да његова реч као и председника владе и министра иностраних послова обавезује.

Како је рекао догодио се стравичан злочин и нада се да смо извукли поуке, као и из Братунца, Олује, "да не говорим о најстрашнијем - Јасеновцу".

Према његовим речима кључно је да тако нешто више никада не сме да се догоди ниједном народу.

 

 

 

 

извор: Танјуг/Хепи тв