Вести

Вучић: Након разговора са светским лидерима Србија ће предочити план мера

Председник Србије Александар Вучић замолио је данас Србе са Косова и Метохије да не дозволе Албанцима да са свега 0,1 или један одсто на северу покрајине изаберу њихове представнике који ће их представљати пред целим светом и најавио да ће, након разговора са светским лидерима, које има до краја месеца, Србија предочити план мера.

Вучић је, након разговора са представницима српског народа на Косову и Метохији, а после одлуке Приштине да распише изборе за градоначелнике српских општина на северу КиМ, рекао да је саслушао њихове ставове и да ће они за сат времена донети одлуку у вези избора које је Хашим Тачи расписао.

"Моја порука Србима је била ''не дозволите Албанцима да са 0,1 или 1 одсто изаберу ваше представнике да буду представници пред целим светом'', а друга, молба да сачекају састанке који предстоје. За састанак, о којем су писали Албанци, знам већ два месеца, али сам ћутао. Албанци чим их неко позове негде, они то одмах објаве", објаснио је Вучић.

Вучић је истакао да ће 29. априла бити у Берлину, заједно са премијерком Аном Брнабић, на састанку, на којем су позвани и Хашим Тачи и Рамуш Харадинај.

Указао је да ће 29. и 30. априла разговарати са немачком канцеларком Ангелом Меркел и председником Француске Емануелом Макроном, а да ће после тога замолити за дуг разговор председника Руске федерације Владимира Путина.

“После тога спреман да нашем народу на КиМ предочим план мера Србије, са циљем да се не угрози њихова позиција на Косову”, рекао је Вучић.

Пренео је да је ситуација у којој се налазимо веома тешка, додајући да су притисци на Приштину запада нестали, подсећајући да Харадинају најпре није дата виза за САД, а сада борави тамо, као и да је било притисака због такси, а сада сви говоре само о наставку дијалога без помињања такси.

"Нећете се играти са Србијом ма колико сте јаки. Можете да ми претите скидањем главе, протестима, крајем каријере. Много сам се тога наслушао. Све то можете да урадите, за мене је важније да сачувам образ Србије и понос и достојанство нашег народа, право да постоји на КиМ, да има прилику и право да одлучује где ће да живи“, подвукао је Вучић.

Вучић је истакао да се Србија налази у тешкој ситуацији, захваљујући неодговорном деловању приштинских власти и за њега не увек разумљивом деловању великих сила, пре свега западних.

Вучић је подсетио да пет месеци траје терор над Србијом после увођења такси од 100 одсто на робу која улази из централне Србије на Косово. Такође је указао да већ шест година Албанци своју једину обавезу из Бриселског споразума, а то је формирање ЗСО, нису испунили, те додао да су донели одлуку, супротно својим највишим правним актом, о формирању војске.

„Донели су и платформу која је пропраћена два законска акта, која је директно против дијалога. Траже, да подсетим, да одговарамо за злочине, посебно сексуалне. Лажу да је 20.000 силованих жена, јер када су понудили новац јавило се 250. Траже даље ратну одштету, компензацију и неки посебан трибунал за Србе који су чинили злочине. Питао сам многе стране представнике шта још треба да радимо, врата својих домова да отворимо да иду по кућама и отимају шта хоће, да би били задовољни и ми срећни да је постигнут мир“, рекао је Вучић.

Вучић је казао да се у последње време догађају још неке ствари које показују бахатост и осионост Албанаца, који нескривено, пред очима света, раде на уједињавању Албанаца, посебно Косова и Албаније.

"Друго, желе да укину Србима право на мишљење, на другачији став, да постоје само они који би рекли да су Харадинај и Тачи дивни момци, који су се борили за слободу Косова. Као да је Теодосијевић побио 19 сведока, а не неко други. Зна читав свет за измишљени масакр у Рачку, који је исфабриковао бедни плаћеник Вилијем Вокер који и даље ради за њих“, рекао је Вучић.

Вучић је казао да желе да постоје само они Срби који би да служе њиховим интересима, који никада не би поменули државу Србију.

„Албанци за то имају подршку САД и других западних сила и траже послушнике који никада неће поменути Србију, који би да живе лепо са Албанцима, да им Косово буде отаџбина, да немају везе са Србијом. Зато им смета Српска листа која хоће да ради и договара се са својом државом. Због тога се води кампања против Српске листе“, рекао је Вучић додајући да су због тога расписани избори без разговора са Српском листом.

 

О скупу у Берлину и "локалним бајама" из Приштине...

Председник Александар Вучић изјавио је да од састанка у Берлину, 29. априла, на којем ће две најмоћније државе ЕУ, Немачка и Француска, бити домаћини лидерима Београда и Тиране, као и представницима Приштине, не очекује ништа, јер зна са ким има посла у Приштини.

"Не очекујем ништа. Поштујем Ангелу Меркел и Емануела Макрона, мислим да имамо међусобно поштовање, али, имајући у виду с ким имамо посла у Приштини, не очекујем ама баш ништа", рекао је Вучић.

Коментаришући то што се у приштинским медијима тај састанак види као доказ да су европски доносиоци одлука показали да се фокус ставља на припреме завршне фазе дијалога, Вучић је рекао:

"Што је баби мило, то јој се и снило. Благо њима и њиховим завршним фазама".

Вучић је поручио да Приштина мора прво да укине таксе, па да се тек онда почну уопште разговори.

"Ако мисле да постоји тај маљ, та пушка која ће да ме натера да прихватим да седнем са њима док таксе не укину... Не постоји то на кугли земаљској", рекао је Вучић.

Како је рекао, "локалне баје", из Приштине и било ког другог дела региона, које су помислиле да могу да раде шта хоће и да понижавају Србију - могу то да забораве.

Поновио је да је Београд спреман да почне да разговара, када Приштина укине таксе, те да имамо много да их питамо, с обзиром на све што су у међувремену урадили.

"Ако мисле да ће неко да разговара о њиховој платформи, могу слободно да је поцепају у колико год хоће комадића, ја нећу ни да је гледам. Погледао сам је само да видим колико безобразни могу да буду и видео сам да границе њиховог безобразлука не постоје", рекао је председник Србије.

 

Амбасада САД би у свакој чорби да буде зачин

Амбасада САД би у свакој чорби да буде зачин, прокоментарисао је данас председник Србије Александар Вучић, на питање новинара, то шта је та амбасада објавила на твитеру да О2 телевизија није требало да уступи простор Богољубу Пјешчићу.

"Не разумем какве све то везе има са америчком амбасадом", рекао је Вучић на питање како види то што је амбасада САД осудила на твитеру одлуку О2 телевизије да уступи простор некадашњем власнику интернет провајдера Абсолут ОК Богољубу Пјешчићу и што је Пјешчић недавно претио директору програма Н1 Југославу Ћосићу.

"Немам појма о чему се ради, немојте се љутити, нисам пратио. Али, изгледа да воле у свакој чорби да буду зачин. Тако им се може или тако им се могло", нагласио је Вучић.

 

О проф. Поповић: Није лако борити се са чињеницама...

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је српска економија, према економским подацима, водећа у региону, а не на зачељу, како то каже професорка Економског факултета и чланица Центра за либерално-демократске студије Даница Поповић.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише изјаву Поповићеве у вези са стањем српске економије, те да нам није уопште тако добро као што тврди он, Вучић, и да параметри говоре другачије.

"Србија озбиљно напредује у економији. И ММФ и Светска банка то кажу. Ако се то некоме не свиђа...", рекао је Вучић и приметио:

"Није лако борити се са чињеницама", додао је Вучић.

Приметио је да сви говоре о томе да професорка Поповић прогони студенте, попут студента Александра Јакшића, против којег је покренула дисциплински поступак, само зато што, истиче Вучић, имају другачије мишљење од ње или што јој се, као што је учинио Јакшић, супротставе на предавању.

Рекао је да су њега прогонили када се супротстављао свима 1992. године, као и да се тада није бавио политиком.

"Сећам се Весића и Влатка Секуловића, они су ишли на протесте стално код оне двојице, Бранислава Лечића и Жарка Јокановића, и стално позивали све студенте... И ја нећу да изађем и они матлтретирају, као ја сам штрајхбрехер. Ма, ајде, бре напоље, ја сам дошао овде да учим и то је мој посао и мени нико није правио проблем што сам хтео да учим и полажем испите. Имао сам само 21 годину и нисам се никаквом политиком бавио".

Вучић је запитао:

"Ко сте ви да сада зато што неко другачије мисли од његовог професора да прогоните и искључујете са факултета?".

"Шта ћете, то тако ваљда иде код оних који себе називају највећим демократама", додао је председник Србије.

Вучић је, кад је реч о економским параметрима, подсетио да су раније поједини говорили да је просечна плата у Србији 422 евра, што није тачно и да је она сада 462 евра.

Вучић је додао да се они који то говоре позивају на податке од прошле године, као и да ти исти нису хтели да кажу ни то да је већ прошлог децембра плата у Србији била 455 евра.

"У региону Западног Балкана само једна земља има просечно веће плате, али све остале параметре има много лошије од Србије, а то је Црна Гора. Та земља нам је бежала 120 евра по просечној плати, а данас нам бежи око 50 евра, односно има 513 евра. Ми и то пристижемо полако али сигурно".

Вучић додаје да ЦГ има незапосленост већу од 20 одсто и јавни дуг од 74 одсто БДП-а који експоненцијално расте, док је јавни дуг у Србији 50 одсто и пада.

"Ми смо од БиХ још у доба бивше Југославије имали ниже плате, били увек близу али испод, док данас први пут имамо веће просечне плате које су у БиХ 449 или 450 евра. Пензије су нам такође више", навео је Вучић и додао да ће се код нас пензије још повећавати.

Србија је, истиче Вучић, прошле године привукла 3,5 милијарде евра страних директних инвестиција, а све друге земље са ЗБ и територије заједно 1,9 милијарди евра.

Вучић каже да су све заједно са Хрватском привукле мање директних страних инвестиција од Србије.

"У ком то сегменту је Србија на зачељу? Највише је Србија имала привредни раст или је била друга по реду, ако је неко имао 4,5 одсто раст, ми смо имали 4,4 одсто раст привреде прошле године".

Вучић је рекао да су све то прецизни подаци Републичког завода за статистику.

"Али, немојте да гледате податке које износи Ћулибрк, који узима податке од пре годину дана, јер му не одговара истина. Београд сада има 1.200 јавних градилишта, а пре је имао 45", нагласио је Вучић.

Председник каже да је претходна власт затворила 3.000 фабрика док је он лично учествовао у отварању више од 100 фабрика, које ће заједно са Железаром и РТБ-ом, којима је пронађен стратешки партнер, запошљавати више од стотину хиљада људи.

Истакао је да никада људи у Владичином Хану или Нишу неће рећи да им је сада лошије него пре, јер су добили фабрике.

Додао је да је у Нишу отворено шест фабрика, док је претходна власт затворила 30 до 40 фабрика у Нишу.

"Није лако борити се са чињеницама", закључио је Вучић.

 

Скуп 19. априла највећи у последњих 50 година

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да очекује да скуп у оквиру кампање "Будућност Србије" у Београду 19. априла буде највећи у последњих 40 до 50 година, да се не организује долазак, али да ће опет бити четири до шест пута више него што је опозиција икада скупила.

Вучић је у обраћању новинарима рекао и да полиција неће блокирати ниједну саобраћајницу према Београду у суботу 13. априла, за када је најављен протест опозиције у Београду и одбацио тврдње да ће на скуп у оквиру кампање у Новом Саду 11. априла људи бити довожени из Крушевца.

"Они су лажови, не разумеју да неко има стварну подршку у народу, мисле да ћу да им се додворавам, да их се плашим. Нико из централне Србије и са КиМ неће доћи у Нови Сад, нема органзованог доласка, њих смо позвали у Београд. Уколико не буде нека најгора киша, у Београду ћете имати не мање од реалних 25-30.000 људи, што је четири до шест пута више него што су они икада имали", рекао је Вучић.

Такође је рекао да очекује да на скупу у Београду буде више људи са КиМ, него што ће их укупно бити на протесту опозиције 13. априла.

На питање како кометарише најаву лидера СзС да ће ступити у штрајк глађу, Вучић каже:

"Шта да кажем, могао бих да их посаветујем, али што бих. Драго ми је да имају примере на које ће да се угледају. Кад се на то одлуче онда ћу рећи шта мислим. То је свачије право, да ли је паметно - то је друга ствар. Свако узима своју судбину у своје руке и то не можете да спречите."

Вучић је рекао да полиција у суботу, 13. априла, неће блокирати ниједну саобраћајницу према Београду.

Коментаришући то што је опозиција најавила највећи скуп у последњих седам година, Вучић каже да не верује да ће то бити случај и додаје да је скупу "не давимо Београд" било 9.000 људи и то је био највећи скуп.

"А они нису скупили преко 6.000 ниједном, а у последња три наврата нису имали ни две хиљаде. Ја говорим прецизне бројке, што ћемо урадити и 13. априла поподне - не износим процене, већ тачан број "у главу"" , каже Вучић.

Додаје, међутим, да ће 19. априла бити знатно теже јер ће доћи 12 или 15 пута више људи.

"Слушали смо бајке о 80.000 људи и то говорим о тачним бројкама - 1.627, 1.555 , 938 - сваки човек је избројан, да не буде лажи", истиче Вучић.

Међутим, 19. априла ће бити огромних проблема.

"Молим Београђане за разумевање, неће моћи да се хода, да се прође, биће проблема у саобраћају. Очекујем један од највећих скупова у последњих 40-50 година", каже Вучић.

Према Вучићевим речима, лидери СзС немају 10 одсто подршке у Србији.

"Не може на силу, не иде на силу, неће људи оне који сладострасно чупају знакове и који неће да им град буде уређен. Да ли тако нешто неко у Бечу ради? Не ради нико", каже Вучић.

На то што опозиција тврди да у Скупштини Београда није било насиља над женама, Вучић каже:

"Стварно? Које писмо сте носили, где сте га показали? Није било писма, ишли су да блокирају Весића. Шта сте ви, Хитлер југенд? Ко си ти да то радиш? Жене хоће да изађу, Обрадовић пет пута виче ''блокада''. Ко си ти? Или да вичеш "онесвести се" или да претиш шамарчином. Је ли тај поднео оставку, та срамота од одборника? да ли је то будућност Србије? Ко у нашим редовима уради тако нешто, ми променимо, склонимо , ухапсимо, то је разлика између нас и њих", истиче Вучић.

Поводом тврдњи опозиције да људи који не дођу на скуп у оквиру кампање буду кажњени или им се прети, Вучић каже да нико неће бити кажњаван, да нико не сме да их тера да долазе на скупове.

"Ко не жели да дође и да тако борбом против оваквих лажи доприноси пристојности земље не треба да дође у Београд", закључио је Вучић.

Вучић је рекао да су смешне приче како људи одбијају да иду на митинге и да их неко кажњава забог тога.

''Најсмешније су ми те приче: терали су је да дође на митинг у Пожаревац, она није хтела, па се појавила на митингу 1 од 5 милиона. Оставите то за малу децу'', поручио је председник Србије.

Рекао је да људе нико не сме да тера на скупове и да 19. априла не треба да дође нико ко то не жели и ко не осећа да борбом за пристојну Србију и борбом против лажи доприноси нормалности Србије.

''Пет месеци нас вређају, ми радимо посао, отварамо фабрике, полажемо камене темељце, пет месеци слушамо да смо крезуби сендвичари, држе нам придике тројица лидера, од којих је један фашиста, а друга двојица најгори лопови'', рекао је Вучић.

Како каже, лидери СзС су, када је за 12. април најављен скуп у Новом Саду, рекли да они желе тај дан и да су оптужили власт да жели крвопролиће.

''Нема проблема, ми ћемо због вас 500-600 што се скупља да се склонимо, а нас 30.000 ће се окупити у четвртак, на најгори могући дан кад нико никад не излази. Ми не желимо сукобе, већ да вас побеђујемо идејама, радом, фабрикама, Икеом и Старбаксом, модерношћу и дигиталним учионицама, а не причама из 90-их'', рекао је Вучић.

Оценио је да су лидери СзС "застали" у времену и да не могу да извуку никакав политички садржај који није везан за деведесете.

''Застали су у времену и простору и онда се питају зашто народ реагује на такав начин. А за њих је лошије стање него што је пуштено у јавност".

Додаје да су људи очајни због претњи и силеџијства.

''Кажу није било насиља, а ко си ти да претиш и забрањујеш председнику да уђе и изађе на посао? Где то има, ко је то радио, шта је са вама људи, показали сте за шта немате подршку народа'''', рекао је Вучић.

Вучић је позвао народ да дође на сутрашњи скуп у Новом Саду на којем ће, како каже, осим њега говорити председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, министар спољних послова Ивица Дачић.

''Ако буде падала киша, и ми ћемо да киснемо заједно са народом'', рекао је Вучић.

Додао је да ће на скупу у Београду 19. априла говорити многе јавне личности које се не баве политиком.

 

Многима иде на руку унутрашња дестабилизација Србије

Председник Александар Вучић указао је данас да многима иде на руку унутрашња дестабилизација Србије, али да он о томе не може да говори јавно.

"Ја мислим да је наш народ паметан и да то добро разуме", рекао је Вучић новинарима, на питање коме иде на руку унутрашња дестабилизација Србије.

На питање како би Запад реаговао да Србија, у складу са Уставом, распише парламентарне изборе КиМ, на које би Срби сигурно излазили, као што је Приштина урадила расписивањем избора у четири српске општине на север Космета, Вучић је рекао да није паметно да одговара на то питање, јер мисли много горе, али је изложен много тежим притисцима.

"И морам да водим рачуна да на рационалан, озбиљан и одговоран начин водим земљу и да ни на који начин не нашкодим интересима и српског народа на КиМ и свих грађана у Србији", рекао је Вучић.

 

Волео бих да учествују, победе, па опет дају оставке ако хоће

Председник Србије Александар Вучић рекао је да би лично више волео да представници Српске листе учествују на изборима за четири локалне самоуправе на северу Косова, да победе, па ако хоће, каже, нек поново подносе оставке.

"Лично бих више волео да учествују, али им нисам на такав начин то рекао", пренео је Вучић.

Вучић је рекао да би и после учешћа на изборима постојале многе опције, између осталог да након победе на изборима поново поднесу оставке.

"Па, нек опет расписују изборе, и тако довека, да се види да Србија има много већу подршку код свог народа, него што их имају албански миљеници и ''Један од пет милиона'' и остали којих се скупи између седам и 47 са све члановима појединих амбасада", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС