Вести

Вучић: Направићемо план и велики програм који ће запослити целу Србију

Председник Србије Александар Вучић се извинио данас и замолио за стрпљење и разумевање Београђана због радова у центру престонице, које им задају муке, јер се, истиче, све ради како би град био уређенији и бољи за живот.

Додао је да је јутрос обишао Београд и да се уверио да је добар део града раскопан због радова, као и да је добио фотографије из Новог Сада и из делова Ниша.

Зато је исту молбу, за стрпљење и разумевање, имао и за житеље тих градова.

"Немамо друго време, осим у периоду од априла до новембра да радимо и молим Београђане да нам опросте што радимо и желимо да радимо много, јер знам да код многих изазива нелагоду то што им је дужи пут до посла. Молим их за стрпљење", замолио је председник.

"Молим вас, извините што вам пут до посла дуже траје, али ће после све бити лепше", рекао је Вучић.

Вучић је замолио грађане да разумеју да се све ради како би градови били уређенији, што значи и њихов бољи животни стандард, као и због бржег економског напретка, јер ће то довести туристе који ће у градовима трошити новац.

Примера ради, навео је и да ће у "Београду на води" бити један од најлепших булевара, Вудро Вилсон авенија, која ће, каже, бити "београдски Шанзелизе".

Вучић је рекао и да ће тај парк у "Београду на води" бити један од најлепших у граду и навео да се очекује да буде отворен у наредна два месеца.

Председник је указао да је Београд данас 15 одсто покривен зеленилом, што је за 0,6 одсто више него 2014. године, те да је важно да се тај проценат повећа на 20, па и на 25 одсто.

"Важно је да ћемо урадити све што можемо да озеленимо што више површина, не само у Београду, већ и у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, и другим градовима, где ће држава помоћи са пошумљавањем и озелењивањем", рекао је Вучић.

Вучић је додао да за то има средстава захваљујући тешком и напорном раду и успешно спроведеним реформама.

 

Покрећемо инвестициони циклус вредан до 10 милијарди евра

Вучић је најавио данас да ће пре краја године бити покренут нови и до сада највећи инвестициони циклус у земљи, вредан између пет и 10 милијарди евра за развој и напредак Србије.

Вучић је додао да ће тај инвестициони циклус бити завршен за четири или пет година и да ће подразумевати пројекте за развој целе Србије.

"Разговарао сам данас са председницом владе и министром финансија Синишом Малим, и пре Нове године изаћи ћемо са новим предлогом великог, до сада највећег, инвестиционог плана за развој и напредак Србије. Сада имамо први пут прилику да то урадимо", рекао је Вучић новинарима обилазећи парк Београда на води.

Каже да је било бесмислено 2012. или 2013. да се тако нешто покреће, јер се тада наша земља "давила и борила за ваздух".

Вучић истиче да данас можемо то да урадимо, да ће бити уложен новац у велике и капиталне инфраструктурне пројекте и изразио очекивање да ће те инвестиције подићи привредни раст земље тако да ће бити више од пет или шест одсто.

Председник истиче да ће инвестиција бити у целој земљи и да ће бити улжено у канализацију, водовод, пречиштаче за отпадне воде и све друго у чему заостајемо за Западном Европом.

"Затим у метро, ауто-путеве, пругу, железнички Коридор 10 до Прешева и Димитровграда... Све ћемо да завршимо у наредних неколико година. Направићемо један нови план и велики програм који ће запослити целу Србију", истакао је Вучић.

Посебно ћемо да радимо у наредном периоду и са свим важним светским институцијама око формирања инвестиционог плана који ће бити убедљиво највећи у модерној историји, који ће верујем потпуно решити проблем незапослености, додао је Вучић.

 

Резултати све говоре

Резултати све говоре и не могу се порицати, поручује председник Александар Вучић и додаје да је власт одговорна према грађанима и држави, док опозиција излази у сусрет очекивањима острашћене, фрустриране мањине, коју не интересује реалност и због тога и прави политичке грешке.

Вучић је рекао данас да више не жели да коментарише Бошка Обрадовића и њему сличне и да о свему довољно показују резултати актуелне власти и опозиције док је била на власти.

"Превише сам то радио у претходном периоду са свима њима, моје је и наше да водимо политику у интересу грађана, а не да се додворавамо екстремној мањини која ће сваки пут када нешто паметно урадимо да нам скочи на леђа и да каже - еј бежи од тога паметног и врати се у наш прљави муљ из којег нема политичког излаза", навео је Вучић коментаришући то што је Бошко Обрадовић пре два дана позивао на помирење и дијалог са влашћу, а онда говорио све супротно.

Запитао је колико је опозиција када је била на власти отворила фабрика у Новом Саду, Краљеву, Чачку, Лесковцу и Врању:

"Ниједну", подсећа, са изузетком Бенетона, док је он лично са својим тимом отворио 15 фабрика у тих пет места.

"То су резултати и то не можете да избришете", поручио је Вучић и додао да на крају, без озбзира да ли је неко леп или крезуб, остаје то колико је фабрика отворено, километара ауто-пута направљено, пруга, паркова, колико је људи запослено, економски резултати..., док је све друго празна прича.

"Ово није питање обрачуна са појединим политичарима, већ шта иза њих остаје и шта су урадили", нагласио је Вучић.

Додаје да се зато они налазе на политичкој стрмоглавици, јер се додворавају ужасно малом броју људи, од свега неколико хиљада, који су острашћени и екстремни и имају личне фрустрације.

Вучић је навео да његови политички противници зато и доносе лоше политичке одлуке.

"Ми ћемо одговорно и озбиљно да радимо и у интересу грађана Србије. Мени то што раде не смета, можда би се због Србије радовао да су мало одговорнији".

Каже да је то "као прича када једно дете нико не покаже, док његовом сину стављају потерницу и нападају друге чланове његове породице и додаје да грађани виде сво то лицемерје и да ће према томе донети свој суд о томе.

Упитан како се осећа због тога што неки не признају све ово што се ради и гради, каже да се осећа добро и да је поносан на оно што је постигла актуелна власт.

Истакао је да су економски резултати никада бољи и да ће Србија поново имати суфицит буџета, и то без обзира на велике расходе због враћања ранијих дугова, те да га једино брине питање Косова и Метохије.

"Србија ће поново имати суфицит у буџету. То ће бити четврту годину на папиру, а трећу за редом, да имамо суфицит, иако смо имали једнократне расходе, јер смо враћали дугове од пре 10 година", навео је Вучић.

Ко год буде пролазио кроз Србију и кроз Београд знаће, каже, како је ово направљено и у чије време.

"Ово ће бити најлепши део Београда, када се појаве и торањ и шопинг мол и све друге зграде", рекао је Вучић.

Србија и Београд ће много да зарађују и припремљене су многе ствари за туристе, навео је он и додао да је само туриста из Кине било 2017. године 50.000, а 2011. године 3.500, као и да се ове године очекује да их буде 180.000, а касније и више од 300.000.

"Трудимо се да доведемо највеће светске компаније. На пример, преговарамо са Луј витоном, Прадом, Гучијем... Ако скупе компаније дођу онда ће велики број туристи из Азије, али и из региона хрлити у Београд, јер ће овде то моћи да купе по повољнијим ценама", рекао је и истакао да ће то бити велика корист за Србију.

Вучић је поновио да ће за Видовдан бити отворен аеродром Лађевци код Краљева за цивилни саобраћај, за мале авионе, а за годину дана и за велике авионе типа - А319 и А320, што је важна ствар за тај део земље.

На питање како коментарише то што је телевизија Нова која је у власништву Шолака, а у вези је са Ђиласом, емитовала целу емисију о Горану Весићу, рекао је у шали - "ништа док Весић не добије целу серију".

Председник је рекао да је било пуно емисија и на његов рачун и поручио Весићу да у том смислу треба да га сустигне.

 

Приштина види да нам се жури, па нас уцењују

Вучић је поновио да му је жао што нема састанка у Паризу, и истакао да је Приштина схватила да се нама жури у економски напредак и да може да нас омета на тај начин што ће да нас уцењује и тако изнуђује одлагање постизања решења.

Зато, каже, од нас само траже признање, а да ништа не нуде, због чега се решавање косовског питања само одлаже, како би нас успорили у развоју.

Вучић је рекао да је жалостан када чује оцене појединих америчких кругова да су имали право у Приштини на таксе зато што је Србија радила на повлачењу признања.

„Ја нећу да се понашам као Ђилас и остали који ништа нису радили и гледали у небо када је 90 земаља признало Косово. Ми смо се ангажовали и дошли до тога да 13 држава повуче признање. Никада нисмо ништа потписали, нити усмено прихватили да то не радимо”, пренео је председник.

Вучић је рекао да је понудио да Београд стане с тим, али је тражио да и Приштина стане са лобирањем за признање, и да је то наишло на одобравање многих у међународној заједници, али не и косовских Албанаца.

“Они знају да ми никада нисмо имали прилику за овакав економски напредак, нисмо га имали никада од 1990-тих. Имамо најбољу ситуацију у економији, плате иду навише, пензије су највише. Тек се види огроман замајац и могућност за раст. Они виде да се нама жури и да бисмо желели да урадимо велики посао и зато нас уцењују тражећи да их признамо, а заузврат ''ништа''", додао је председник.

Вучић је истакао да власти Србије не могу да се понашају неодговорно, и да морају да гурају јаче и снажније, бринући се у сваком тренутку за безбедност својих грађана на Косову.

Критиковао је Рамуша Харадинаја што је по имену набројао људе који штите север Косова од њихове интервенције, оценивши да је то ужасно што је учинио.

"Ставио је мету на чело тих људи. То нису криминалци, помињао је поштене и нормалне људе. Рекао је да су то људи који су против независности Косова. Добро јутро Колумбо. Имаш овде људе који се залажу за независно Косово, Раду Трајковић и све стручњаке из 1 од 5 милиона, а сви остали су против и зар због тога треба и њима да ставиш мету на чело", упитао је председник.

За нас, како каже, ситуација по овом питању неће бити лака, али ће Србија радити напорно и тешко, поправљајући углед у свету.

 

Водим политику која спасава Србију од лоших потеза ДОС

Вучић је рекао да је споразум о интегрисаним прелазима на Јарињу и Брњаку потписао Борко Стефановић, да озбиљна држава мора да поштује оно што је потписано, иако је реч о најлошијем споразуму који је Београд потписао, али и да он води политику која спасава Србију од катастрофалне политике бивше власти.

Настојимо, каже, где год можемо да не проводимо катастрофалне договоре које је постигла ранија власт.

Вучић је упитан ко је потписао споразум о интегрисаним прелазима на Јарињу и Брњаку, између Косова и Метохије и централне Србије одговорио да је тај документ 2011. године потписао Борко Стефановић.

Председник је рекао да је после тога потписивано провођење у дело тог споразума, да су постављани полицијски контролни пунктови и нешто касније и царински.

На питање да ли је Ивица Дачић нешто с тим у вези накнадно потписао, како кажу у СПС, Вучић је одговорио да је Стефановић сваку страну тог споразума парафирао и да је то исто као потпис, јер се не ради о билатералном уговору.

На додатно питање шта је потписао Вељко Одаловић, Вучић је подвукао: “Сасвим сигурно само провођење”.

Рекао је да у Бриселском споразуму тога нема.

Указао је да су бивша власт, Стефановића и Ђиласа, потписала и споразум о признавању диплома, које наша страна, на пример, није провела у дело.

"Требало је да признамо свих њихових 98 универзитета, да се направимо блесави да су те образовне институције дивне. Међутим проблем је што они не признају Приштински универзитет са седиштем у Косовској Митровици. То је кључни проблем“, објаснио је Вучић.

Вучић је указао да може да говори о свему што је било у Бриселском споразуму и после њега, јер је у то био укључен.

Подсетио је да се укључио око косовског питања тек од марта 2013. године.

Подвукао је да је споразум о интегрисаним прелазима најлошији споразум који је потписан са наше стране, и додао да је то учинио Борко Стефановић.

„Али, као озбиљна земља морате да потписујете и проводите у дело нешто што је раније потписано. Али, гледамо да све што можемо не проводимо у дело“, казао је Вучић.

Вучић је на додатна питања о провођењу у дело споразума рекао да разуме потребу појединих новинара да нађу нешто како би могли нападати власт, у жељи да добију који лајк или твит више, са циљем да је најважније да добију коментаре „како му је рекла“.

Поновио је да држава, где год може да се извуче као земља, не проводи катастрофалне споразуме.

Указао је да су неки које поједини медији подржавају здушно, а који су уништили земљу, допринели независности Косова, успостављању прелаза, хапсили Србе на Јарињу и Брњаку који су хтели да уклоне те прелазе.

„Сетили су се сада да пронађу да ли је Вељко Одаловић нешто радио 2012. или није. Ја ћу наставити да водим одговорну политику, која ће спасавати Србију од катастрофалних потеза ДОС-овског режима, која ће даље развијати економију, и која ће штитити наше националне и државне интересе“, поручио је Вучић.

 

Нисмо одустали од контрамера, разговараћемо са Србима са КиМ

Вучић је изјавио да се није одустало од контрамера против Приштине због такси на српску робу, али да је врло тешко увести мере које би могле да погоде и српски народ на Космету, те истакао да ће се у разговору са представницима Срба са КиМ, одмах иза Видовдана, видети на који начин и које мере ће бити предузете.

"Доносићемо одлуку и разговарати о томе са народом на КиМ", рекао је Вучић упитан да ли се одустало од најављиваних контрамера против Приштине.

Како је рекао, питање контрамера је озбиљно и није питање дневних претњи и некаквог орочавања, те да се такве ствари кажу у нади да то неће морати да се учини.

"Волео бих да не морамо то да учинимо, али ако будемо приморани и ако не буде помака, разговараћемо и са међународним партнерима и мораћемо то да урадимо", рекао је Вучић.

Приметио је и да грађани Србије не треба томе да се радују.

"То је као када имате ход по жици - у међувремену мало скренете на леву страну, али морате да се вратите на средину, јер ћете пасти. Морате да водите филигрански прецизну политику у којој не губите ништа и у којој ваш народ трпи најмању штету", указао је председник.

Вучић је додао да је Србија за првих седам година власти Слободана Милошевића имала највећу инфлацију и неколико ратова, а за првих осам година власти ДОС-а изгубила и КиМ и Црну Гору, уз више од 500.000 људи који су остали без посла и уништене фабрике.

"То је био њихов стратешки резултат. А, наш стратешки резултат је да смо земљу извукли из банкротсва, да Србија данас има високу стопу раста, спушта ниво јавног дуга... и при томе нисмо изгубили ништа, а покренули смо највеће инвестиционе циклусе", истакао је Вучић.

Зато се, каже, чува и, иако би могао да стиче политичке поене користећи снажно антицрногорско расположење, не жели да гради популарност на томе.

Како је рекао, изразио је наду да ће СПЦ бити омогућено да сачува своје храмове и светиње у Црној Гори, али да не жели вербалне ратове и сукобе са том земљом.

На исти начин би, примећује, могао да гради популарност и на односу према Албанцима на КиМ, али то не ради и не вређа их иако се они утркују на дневном нивоу да кажу неку одвратну реч или да напакосте Србима.

"То је разлика. Зато Србија успева", рекао је Вучић.

Поновио је да је ситуација компликована и тешка за Србију.

"Када будемо поново разговарали са представницима нашег народа, одмах иза Видовдана, видећемо шта, како и какве мере да доносимо", закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк