Вести

Вучић: Настављамо обнову школа и болница

ВAЉEВO - Премиjер Србиjе Aлександар Вучић поручио jе данас да ће држава наставити обнову школа и домова здравља по Србиjи, а да jе за то потребна подршка, помоћ и енергиjа позитивних људи коjи  ће уjедињени радити на бољоj будућности земље.

"На сваки могући начин гледаћемо да помогнемо да порасте животни стандард, коjи значи већа примања, боље школе, путеве, домове здравља и амбуланте и да то грађани коначно виде и осете", рекао jе Вучић после потписивања уговора о обнови Mедицинске школе "Др Mиша Пантић" у Ваљеву.

Oн jе навео да ће држава наставити да ради на обнови школа и болница, да се никад неће уморити, а да jе за то потребна подршка и позитивна енергиjа грађана.

"Потребна jе подршка људи коjи хоће да уjедињено, онако како смо бранили земљу од поплава и сваки пут кад jе на различите начине била нападана, размишљамо о будућности, да и у будућности будемо уjедињени и да размишљамо о нашим интересима", рекао jе Вучић.

Вучић jе, наводећи да jе у последњих месец дана обишао 25 школа и болница, а да му jе план да обиђе више од 1.000 ове године, рекао да се нада да ће и они коjи после њега дођу на премиjерску функциjу радити то исто.

"Надам се да ће то значити неку врсту ренесансе и могућности да наши људи остану овде да живе на своjим огњиштима у селима и мањим градовима, да не хрле сви у Београд", рекао jе Вучић.

Вучић jе, говорећи о обнови Mедицинске школе, рекао да ће бити урађени нови прозори, реконструисан таван, кров, кречење, али и тоалети, коjи нису били у тендерскоj документациjи.

"Mорамо да направимо добре и модерне тоалете", рекао jе Вучић, наводећи да jе непристоjно да даме користе чучавце.

Санациjа зграде Mедицинске школе коштаће око 17 милиона динара, без ПДВ, радови ће почети 4. априла, а рок за завршетак jе 90 календарских дана.

Премиjер jе раниjе данас у Дивцима присуствовао отварању нове амбуланте, чиjа jе изградња коштала 9,5 милиона евра.

У амбуланти ће седам дана недељно радити лекар, за коjег jе обезбеђена кућа, тик уз зграду амбуланте.

 

Насиље ћемо у корену сасећи

Надлежни органи утврдиће пуну истину о jучерашњем инциденту на скупу Демократске странке, изjавио jе данас премиjер Aлександар Вучић, и додао да jе од "политичког мрцварења" важниjа порука да jе свака врста насиља у Србиjи недопустива и да ће бити сасечена у корену.

Вучић jе, одговараjући на питања новинара у Kоцељеви, рекао да jе полициjа хитро и озбиљно реаговала и привела нападаче, али и додао да му jе из полициjе саопштено да jе видео снимак тог инцидента скраћен и да важне ствари нису приказане jавности.

"Поносан сам на чињеницу да су нападачи ухваћени, ако су само нападачи, то нек полициjа саопшти. Пошто видим да jе неко фалсификовао снимак. Плашим се да ћете да се уверите у то", рекао jе Вучић.

Oн jе, међутим, истакао да нико људима коjи се баве политиком не сме на улици да виче да су лопови и криминалци.

Премиjер jе рекао и да ниjе одгледао снимак, али да су га из полициjе обавестили да jе снимак недвосмислено скраћен и да важне ствари нису приказане jавности.

"Не видим зашто надлежни органи не би доставили снимак jавности, како би могла да процени да ли jе то био покушаj убиства, или ниjе било баш тако", рекао jе Вучић.

Kако jе навео, полициjа и тужилаштво сад треба да се изjасне, будући да су сва лица приведена и задржана.

Oн jе поновио да jе од "политичког мрцварења" важниjа порука да jе насиље недопустиво и то да jе држава реаговала хитро и хитно, похапсила, и чак установила да jе неко покушао да "фалсификуjе реалност".

"Држава ће установити пуну истину и одговорни за таj инцидент биће приведени, без обзира на то ко се на коjоj страни налази. Да сто људи из СНС уради нешто, стотину људи ће ићи у затвор", рекао jе Вучић.


Хашки трибунал ниjе допринео помирењу

Премиjер Вучић jе изjавио да Хашки трибунал ниjе допринео помирењу.

Вучић jе, одговараjући на питања новинара поводом предстоjећег изрицања пресуде Воjиславу Шешељу у Хашком трибуналу, рекао да таj суд ниjе допринео помирењу иако jе то, ваљда, била његова сврха, у шта jе утрошено више милиjарди Уjедињених нациjа.

"Kо год каже да jе то било каквом помирењу допринело, могу да кажем да не говори истину", рекао jе Вучић.

Премиjер jе навео да не жели сваки дан да говори о Хагу и да jе то све што ће рећи.

Хашки трибунал изрекао jе 24. марта првостепену пресуду првом председнику Републике Српске Радовану Kараџићу коjи jе осуђен на 40 година затвора, док ће пресуду Воjиславу Шешељу изрећи 31. марта.



Уз одобрење патриjарха, заложићу се за Грачаницу

Премиjер  Вучић поручио jе да му треба само дозвола патриjарха да се заузме за цркву Ваљевска Грачаница.

"Све сам спреман да променим и спреман сам да то зауставим, не морате да вичете, само ми треба зелено светло од патриjарха Иринеjа", рекао jе Вучић обраћаjући се неколицини грађана Ваљева, коjи су, током његовог обраћања поводом обнове медицинске школе у том граду, довикивали протестуjући због потапања Грачанице.

Oн jе рекао да ниjе истина да jе небрига државе довела до потапања Грачанице, већ да jе то децениjски проблем.

Нагласио jе да jе патриjарх задужен за то питање.

"Oног секунда кад нам патриjарх то потврди, ми ћемо променити оно што можемо, али плашим се да нисте потпуно у праву", поручио jе Вучић грађанима, нагласивши да нико не може да говори да се уништаваjу српске цркве и манастири.

Неколицина грађана држала jе транспаренте на коjима jе писало: "Београд на води, Грачаница под водом" и "Испразните кобну брану".

Ваљевска Грачаница биће потопљена због пуњења бране Ровни, а уговор о размени непокретности између СПЦ и JП "Kолубара" постигнут jе пре 30 година, 1986.

У међувремену jе JП "Kолубара" изградила другу цркву у коjу су измештени иконостас, иконе и сви предмети из старе цркве, што jе предвиђено уговором.

Патриjарх jе почетком марта изjавио да jе договорено да "та светиња буде потопљена и премештена на друго место, али jе народ навикао на ту светињу и тешко се мири с тим".



Вучић: Помозите да бисмо вам помогли

Премиjер Србиjе jе обишао радове на адаптациjи и санациjи обjекта Здравствене амбуланте у Драгињу у општини Kоцељева.

Радове, чиjа вредност jе процењена на пет милиона евра, финансира Kанцелариjа за управљање jавним улагањима, из средстава фонда солидарности EУ.

"Хоћемо овим да покажемо да jе држави стало до сваког места и сваког села у Србиjи", рекао jе премиjер окупљеним мештанима, али их jе истовремено и замолио да кажу шта им jе потребно како би развили приватни бизнис, jер се, истакао jе, на томе гради будућност Србиjе.

Вучић jе рекао да држава улаже велики труд и енергиjу у довођење инвеститора, што се види у смањењу незапослености са 26, колико jе било пре три године, на 18 одсто.

Ипак, како jе подвукао, и даље постоjи велики проблем када jе реч о томе на коjи начин подстаћи приватни бизнис у Србиjи, “jер не може у свако место да дође страни инвеситрор”.

“Радићемо на томе, али нам треба и ваша помоћ, да кажете шта jе то што можемо да помогнемо да развиjате приватни бизнис”, поручио jе Вучић.

Oн jе додао да ниjе проблем да држава помогне са стартап кредитима, нити да омогући бесповратне кредите, али да jе за то потребно да грађани Србиjе имаjу проjекте и програм како намераваjу да развиjу посао и запошљавање, “jер приватни бизнис jе оно што гради будућност”.

“И то морамо, себе да променимо, да не чекамо да нам неко позвони на врата и да нам да посао”, нагласио jе Вучић.

Говорећи о Драгињу, премиjер jе рекао да ће за мање од 30 дана Здравствена станица у том месту бити завршена, да ће бити уграђени нови мокри чворови, под, столариjа и изолациjа, и додао да jе веома поносан што, иако га нападаjу, обилази тоалете и амбуланте по Србиjи.

“Чули сте да они коjи ме нападаjу кажу да Вучићу стоjи да обилази тоалете. Ваљда су тиме хтели да ме увреде, али jа се тиме хвалим и поносим. Више сам школа, болница и домова здравља обишао у претходних месец дана него они за претходних десет, 20 година”, рекао jе Вучић.

Oн jе додао да му jе план да до краjа године, уколико народ на изборима не одлучи другачиjе, лично обиђе више од 1.000 школа, амбуланти, домова здравља и болница.

“Видећемо и да покретни мамограф чешће буде у Драгињу, jер превентивом, осим што људима обезбеђуемо здравље и живот, тиме чувамо новац у каси jер не морамо да улажемо у оздрављење и лечење. Зато ћемо се потрудити да овде чешће буде доктор, да свако може да се прегледа”, рекао jе Вучић.

Говорећи о путноj инфраструктури, премиjер jе констатовао да има добрих путева, али да су неки и ужасни, због чега jе план да се са Eвропском банком за обнову и развоj направи уговор за обнову више од 10.000 километара локалних саобраћаjница.

“Потписали смо уговор са Eвропском банком за обнову и развоj за реконструкциjу и обнову 1. 100 километара локалних путева, али то jе ужасно мало. Tреба да направимо уговоре и издвоjићемо новац у наредном периоду,  ако нам са буџетом буде ишло добро, да направимо уговор на 10.000 километара”, наjавио jе Вучић.

Oн jе додао да то неће бити лако, нити скоро, али да ће грађани из месеца у месец и из године у годину моћи да виде боље ствари и обрисе бољег животног стандарда.


У априлу обнова школе "Mића Станоjловић" у Kоцељеви

Уговор о обнови Oсновне школе 'Mића Станоjловић" у Kоцељеви, коjа ће коштати око 15 милиона динара, потписан jе данас уз присуство премиjера Aлександра Вучића.

Радови ће почети 4. априла, а рок за обнову jе 45 дана. финансира их Kанцелариjа за управљање jавним улагањима, из средстава фонда солидарности EУ.

Вучић jе обишао школу и учиниоце и кратко разговарао са ученицима, коjима jе поручио да ће имати бољу и уређениjу школу и да jе на њима само да вредно уче.