Вести

Вучић: Неће се дозволити да Србија доживи банкрот

Кренули смо да спроводимо све оно што је потребно да би Србија оздравила, каже за РТС премијер Александар Вучић и додаје да су многи признали да је овакав Закон о раду напредак. Тешко ми је пао одлазак Крстића, али он остаје у кабинету као специјални саветник, рекао је Вучић. Србија је на путу ка ЕУ, али чува традиционално пријатељство са Русијом и у томе је снага српске политике, рекао је премијер.

Реформски закони су једно од наших обећања и поносни смо што смо почели да мењамо оно од чега смо бежали годинама, рекао је премијер Србије Александар Вучић, гостујући у емисији "Око" на РТС-у.

"Почели смо да мењамо оно од чега смо бежали претходних година, чега смо се плашили. А плашили смо се незадовољства оних који не брину о радницима, о послу, о привреди, него само о себи", рекао је Вучић.

Премијер је навео да сада сви виде да се реформе у земљи не одлажу и да то значи оздрављење и бољитак за српску породицу, за Србију.

"Ако то не виде данас, видеће за три-четири године", рекао је Вучић.

Он је оценио да и политички противници поштују и признају да је ово велики напредак и велика реформа и да и они знају да је такав закон о раду, додуше, како је рекао, нешто либералнији, доносио и Зоран Ђинђић 2001. године.

"У односу на тај закон, сада је прецизније уређен рад на одређено време, годишњи одмор је усклађен са Канцеларијом међународне организације рада и регулисан је повољније за запослене него што је био тада", рекао је Вучић.

Навео је да се новим законом гарантује минимум права у погледу рада ноћу, сменског рада, на дан празника, а веома прецизно су наведени отказни разлози и процедуре за заштиту радника.

Вучић је, коментаришући закон из 2001. године, рекао да се чуди што они који су подржавали такав, либералнији закон, сада критикују актуелни са тобоже социјалдемократске позиције.

"Ми хоћемо флексибилније тржиште рада, показало се да су и сада са овим Законом о раду људи добијали отказе", напоменуо је Вучић.

Вучић је рекао да је српска економија у веома тешкој ситуацији, наводећи да је од 2005. до 2012. укупан број запослених опао за 354.000, од чега је 318.000 изгубило посао у привредном сектору. 

Премијер Вучић каже да не жели да види незадовољне министре у Влади, истичући да му је тешко пао одлазак министра финансија Лазара Крстића, али да не жели да говори више о његовом личном чину.

"Крстић остаје у кабинету као специјални саветник", рекао је Вучић и додао да је Лазар Крстић помогао Влади и да данас Србија има стабилно финансијско тржиште "и поред тешке вести да је министар финансија отишао".

Премијер је рекао да је члановима Владе поручио да, ако нису задовољни, изађу из Владе.

Истакао је да се Влада за Крстићеву оставку није спремала и навео да мисли да је Душан Вујовић добро решење за новог министра финансија јер је реч о стручњаку и великом имену.

 

Србија ће бити модерна земља

Навео је да је једини мотив реформских закона да се ствари у земљи покрену и додао да ће пре краја мандата ове владе, Србија бити нормалнија, модернија земља.

Вучић је изјавио да Србија неће да буде накарадна и неће доживети банкрот, иако су је неодговорни људи довели до ивице банкротства. Премијер каже да је добијена подршка целог света за реформске законе - о раду, стечају, планирању и изградњи и ПИО.

Запитао је и зашто би неко уопште предузимао тешке политичке потезе и рекао да жели да види на делу оне који се супротстављају реформама, мада, како је рекао, на политичкој сцени међу странкама и не види неку конкуренцију.

"Да ли смо ми лопови, да ли Законом о раду крадемо, узимамо, отимамо, да видимо наше мотиве?" запитао је Вучић и подвукао да је "једини мотив да се у земљи покрену ствари и да за три-четири године сви могу да кажу ми смо нормална земља".

Према његовим речима, "нећемо да будемо накарадни" и неће се дозволити да Србија доживи банкрот.

"Дошло је време за реформе и, као што сам и рекао у Амбасади Француске вечерас, сви виде да реформе не одлажемо и да то значи оздрављење и бољитак за српску породицу, за Србију", напоменуо је Вучић.

Говорећи о спремности људи да прихвате реформе, Вучић је напоменуо да су га сви исмевали када је рекао да је потребна анализа коришћења службених возила.

Како је рекао, нисмо постигли озбиљне резултате, упркос труду, јер неки од његових пријатеља и колега нису разумели потребу за реформама.

"Неки јесу, рецимо Стефановић у МУП-у јесте. Многи други нису. Био сам разочаран када сам читао да су хтели да испуне форму па да добију исти или већи број возила", рекао је премијер.

Истакао је да му је та тема указала колико смо неспремни за реформе. Навео је да он иде само у једном аутомобилу и само понекад, кад из службе обезбеђења сматрају да је то неопходно, иде још један ауто у колони. Рекао је да се то никад није догодило у Србији.

 

Све из експозеа биће испуњено до 4. августа

Премијер је поручио да ће до 4. августа, кад је 100 дана Владе, бити испуњено све што је изнео у експозеу, осим смањења плата.

Навео је да се још не зна како ће изгледати мере фискалне консолидације и на који начин ће се уштедети, али и поновио да неће прихватити смањење пензија за 20 одсто, што је предлагао министар финансија Лазар Крстић.

Вучић је рекао да ће пре увођења мера консолидације морати да се промени "болесно стање у јавним предузећима", јер је, како је навео, неиздрживо да ЕПС и "Железнице" буду онакве какве су данас.

Поручио је да је за њега економски патриотизам кад сваки грађанин плаћа порез, брине о стању јавних финансија као о својим породичним и личним финансијама, као о отварању сопственог бизниса.

Када је реч о економској сарадњи, премијер је рекао да у Москви није одбијена могућност да се "Фијатови" аутомобили извозе у Русију.

"Не волим да говорим велике ствари, али то није одбијено. Очекујем да руски председник Владимир Путин дође у Србију, не могу да обећам да ће то бити позитивно решено, али постоје шансе", рекао је Вучић говорећи о недавној посети Москви током које се састао са Путином и премијером Дмитријем Медведевом.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је поводом изградње гасовода "Јужни ток" да Србија нема никакву врсту ризика у том послу и да је руска страна прихватила и уважила све наше примедбе и захтеве, који су били тешки.

Оценио је да би Србија добила боље услове да је о томе преговарано од почетка, односно од 2008. и 2009. године. "Мислим да бисмо имали нешто повољније ствари, да бисмо изборили 50:50, а не 49:51", навео је Вучић.

 

Србија на путу ка ЕУ, али чува пријатељство са Русијом 

Вучић је изјавио да Европској унији (ЕУ), посебно Немачкој, као великом и важном партнеру Србије, одговара пуна стабилност Западног Балкана, а то одговара и Србији. Напоменуо је да не може да разуме оне који позивају на немире и украјински сценарио.

"Задовољан сам што ми нисмо изгубљени у преводу, и што оно што говорим вама говорим и у Сарајеву", рекао је Вучић.

"То је снага српске политике - да у Москви кажем да је Србија на путу ка ЕУ, а када одем на Запад могу да кажем и да, иако смо на европском путу, желимо да чувамо традиционално пријатељство са Русијом", рекао је Вучић.

О разговорима са председником Русије Владимиром Путином и немачком канцеларком Ангелом Меркел има заједнички утисак - једнако су били лепи и једнако тешки.

Говорећи о посети председника Републике Српске Милорада Додика и наводној изјави турског премијера Реџепа Ердогана, Вучић је рекао да је у својим изјава опрезнији од Додика, али да разуме његову забринутост.

"Нама је Турска веома важна, али су нам важнији регионална стабилност, мир, важна нам је Босна и Херцеговина, али нам је страшно важна и РС", рекао је Вучић.

Говорећи о односима са Немачком, Вучић је рекао да је добро и важно што Немачка тражи пуну стабилност Западног Балкана.

Најавио је да ће Србија ићи на скуп у Берлину крајем августа који организује канцеларка Ангела Меркел. Упитан да ли је линија Берлин–Москва основа спољне политике Србије, Вучић је одговорио да није спреман да говори о томе, али да Немачка има добар приступ решавању украјинског проблема.

"Нису њихови односи дивни, али су рационални и Немачка искрено жели мир у Украјини, а нисам сигуран да сви то желе", указао је Вучић.

Вучић је, упитан о наводном захтеву немачког посланика Андреаса Шокенхофа да Косово добије место у Уједињеним нацијама, оценио да су то глупости и да су немачког посланика интересовали Закон о раду, ситуација у Митровици и постојећи услови за приближавање Србије Унији.

Оценио је да је предстојећа донаторска конференција за Србију важан догађај и поновио да нико од оних који су у поплавама изгубили кућу - неће дочекати зиму на улици.

"Држава ће то обезбедити иако није држава крива. Знам да су људи нервозни, али доносимо закон који је нека врста лекс специјалиса, како бисмо што пре помогли људима", навео је Вучић.

Упитан о инвестицијама из Уједињених Арапских Емирата, Вучић је нагласио да су се они показали као једни од најбољих пријатеља, али да појединци, због личне мржње према њему, омаловажавају и пријатеље из Емирата.

"Добили смо од њих милијарду долара на десет година по два одсто камате, чиме смо уштедели триста милиона на годишњем нивоу и хвала нашим пријатељима на томе", рекао је Вучић.

Најавио је и могућност да шеик Бин Зајед, после Рамазана, посети Србију.

"Важније је да ми направимо добар инвестициони амбијент и људи ће онда долазити сами, Немци, Французи, Арапи, Израелци и многи други", закључио је Вучић.

 

 

Извор: РТС