Вести

Вучић: Нећемо подизати бодљикаву жицу

ПРЕШЕВО - Премијер Србије Александар Вучић поновио је данас да Србија неће подизати ограде и бодљикаве жице на својим границама и да ће спроводити контрадиверзионе прегледе, свуда и на сваком месту.

"Србија ће примати и показивати солидарност и хуманост према свим овим лудима, то ће добро говорити о нашој земљи, али и тим људима добто о нашем народу. То ће нам се једног дана вратити кроз њихову љубав и поштовање", рекао је Вучић новинарима након обиласка центра за мигранте у Прешеву са високим комесаром УН Антониом Гутерешом.

Подвукао је да ће се на границама спроводити и да се спроводе контрадиверзиони прегледи како би се обезбедила безбедност свих грађана Србије.

Он је захвалио Гутерешу на посети Србији и додао да ће наша земља наставити да брине о избеглицама јер су "у 99,99 одсто слуцајева то добри људи, протерани са огњишта, натерани да напусте земљу због тероризма и разних других разлога".

 

Нисмо скретничари, не дижемо жице

Премијер је нагласио да Србија неће дизати жице без обзира на то да ли ће доћи до евентуалног затварања граница у појединим земљама за избеглице и подвукао да Србија неће бити "скретничар, већ ће помоћи тим људима". 

Он је, одговарајући на питања новинара у вези са појединим најавама и спекулацијама да ће неке земље ЕУ затворити своје границе за избеглице, рекао да би било апослутно свеједно да ли ће наставити да прихватају 2.000 или ниједног избеглицу дневно, јер би то за пар дана значило да их у Србији буде и 20.000.

"Свака земља нека ради шта мисли да треба да ради" додао је Вучић и навео да ће Србија поштовати оно што ради ЕУ, а посебно је апострофирао Немачку и Шведску као земље које прихватају највише избеглица и брину о њима.

Како је поновио, Србија поштује одлуку ЕУ и у складу са њеним одлукама ће поступати.

"Када они буду зауставили, видећемо шта ћемо радити, али ни тада нећемо подизати бодљикаву жицу", истакао је председник владе.

"Ми нисмо скретничари, бавимо се регистрацијом људи, давањем хране, пружањем медицинског прегледа" навео је премијер и додао:

"Тиме се бавимо, а не мафијашких скретничарењем на ову или ону земљу".

Како је додао не жалимо се нити кукамо и увек смо били и бићемо добри домаћини.

Он је додао да се неће улагивати јавном мњењу нити је од оних политичара који то раде уз оцену да смо се такве политике нагледали у последњих 20 година а земља је пропала.

"Ја се не улагујем никоме, моја популарност може да пада, да пропада, али земља ће ићи напред. Нећу да слушам безвезне предлоге који се заснивају на мржњи" поручио је Вучић.

Високи комесар УН за избеглице Антонио Гутеррес додао је да сматра да се сваки проблем може решити уз координацију и сарадњу.

Он је упутио апел на јединство у овом моменту и позвао на фер прихват и расподелу избеглица.

 

Грађани Србије могу увек да се осећају сигурно 

Вучић је изјавио да грађани Србије не морају да брину због терористичких напада јер ће држава учинти све како би се осећали сигурно и безбедно, и најавио за суботу заједничку вежбу српских оружаних снага.

"Предузете су ванредне мере, које ћемо предузимати и даље", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Прешеву.

Он је најавио велику здружену вежбу свих оружаних снага Србије које ће, како је рекао, показати нашим грађанима да је држава одлучна у борби против тероризма.

"Грађани Србије могу увек да се осећају сигурно. Све што је могуће да урадимо у том правцу, урадићемо. Да ли је држава заштићена јер прима избеглице? Да, заштићена је", поручио је Вучић.

Премијер је истакао да је избегличке кампове обишао много пута и да није видео никакав проблем.

Он је поручио да је Србија отворена земља, на путу ка Европској унији.

На питање колико ће избеглица Србија моћи да збрине уколико се такав захтев појави, Вучић је одговорио - "Онолико колико будемо могли".

"Ионако ће то да раде државни органи, а 99 одсто становништва то неће ни видети ни осетити", рекао је Вучић.

Премијер је додао да је Србија добила значајну помоћ од УНХЦР-а, да би требало да стигне и додатни новац од Европске уније, али да је кључно хоћемо ли показати да смо људи.

"Треба да нам стигне и седам милиона евра и још 2,3 милиона евра из ЕУ. То сада постаје значајнији новац. Од УНХЦР-а следеће године требало би да добијемо 3,7 милиона што у опреми, што на различите начине. Ово није питање огромног новца, већ да ли ћемо показати да смо људи и да ли смо довољно способни и одговорни", закључио је Вучић.

Упитан да ли у Прешеву могу да се разликују лажни пасоши од правих и да ли могу да се разликују мигранти од терориста Вучић је одговорио питањем "а да ли ви то можете да урадите?"

"Не може нико. Да ли је то написано на нечијем челу", упитао је Вучић и додао да ни у Паризу нико није могао да препозна терористе.

 

Нико не може да предвиди ко ће прећи границу

Нико не може да предвиди ко ће прећи границу, поручио је данас премијер Србије Александар Вучић, мислећи на избеглице које свакодневно прелазе српску границу на путу ка ЕУ.

Он је тако одговорио на питање новинарке да ли може да се предвиди ко ће прећи границу и да ли међу избеглицама има и терориста. "Можете ли ви? Јесу ли могли Французи?" узвратио је премијер на питање. "Контролишемо људе.

Ми не можемо знати да ли је пасош који нам покажу фалсификован или не. Они чак не морају ни да нам га покажу", рекао је Вучић и додао да се избеглице региструју, да им се узимају отисци прстију и шака.