Вести

Вучић: Нема субвенција, али ни санкција према Русији

Поштоваћемо вољу ЕУ по питању извоза робе у Русију и нећемо давати субвенције, али нећемо ни уводити санкције Русији, рекао је премијер Александар Вучић обраћајући се јавности поводом упозорења Уније због могућег повећања извоза у Русију.
 
Упозорење које смо добили из ЕУ схвaтамо на озбиљaн начин, рекао је премијер Aлександар Вучић на конференцији за новинаре.
 
Вучић је објаснио да је документ који је Влада јуче добила ниже форме од демарша, али да Србија не жели да потцењује садржај који је уручен.
 
Демарш је виши ниво званичног протеста или упућивање захтева, а ако би га упутила ЕУ некој земљи, за то је потребан потпис шефова дипломатије свих 28 чланица ЕУ, рекао је Вучић.
 
"Грађани могу да буду мирни и спокојни. Србија, иако се налази у тешкој економској и политичкој ситуацији није ничим угрожена", навео је премијер.
 
Вучић каже да држава нема потребе да даје подстицаје извозу у Русију и да је стратешки циљ улазак у ЕУ.
 
 
Србија неће уводити санкције Русији. 
 
"Такву политику водимо зато што је она воља Влада Србије и грађана Србије који су нас бирали", рекао је Вучић додајући да је чланство у ЕУ стратешки циљ Србије.
 
Вучић је рекао да му је пре два дана у Обреновцу заменик шефа делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт уручио ед мемоар у којем се Влада Србије обавештава да би било неопходно да се уздржи од употребе владиних мера, да уводи нове трговинске активности, нове извозне подстицаје, кредите и гранације и да значајно прошири српски удео у извозу на руско тржиште, замењујући извоз земаља ЕУ.
 
"Ед мемоар" је документ који се неформално размењује међу представницима држава и делегацијама и који није обавезујући ни за једну страну. 
 
Премијер је рекао да у достављеном документу Влади Србије није разумео "реч солидарност са земљама чланицама".
 
"Нико нас није питао када су уводили санкције Русији и када је њима Русија уводила санкције. Зар је могуће да ми ни криви ни дужни, који смо бринули само о свом народу, својој територији, држави, грађанима, да будемо криви и једнима и другима?", рекао је Вучић.
 
Премијер Србије Александар Вучић не очекује никакве санкције Европске уније због новонастале ситуације, поручујући да Србију види као успешну и модерну земљу.
 
Истакао је и да Србија остаје посвећена помагању стабилизацији у Украјини заједно са свим кључним међународним факторима.
 
Поручио је да ће бити предузете мере против свих држављана Србије који ратују у Украјини. Они ће бити приведени правди, ухапшени, па затворени, у складу са законом, рекао је Вучић и додао да зна за свако лице које ратује како тамо, тако и у Сирији.
 
"Наш је посао да штитимо главе наших људи, не заборавите", рекао је премијер. 
 

Очекујемо да ЕУ одржи обећање
 
Премијер Вучић је изјавио да очекује да Европска унија одржи своје обећање и да се до краја године отворе поглавља 32 и 35 у преговорима са Унијом и подвукао да је Унија највећи партнер Србије.
 
"Док сам на челу владе поштоваћемо туђе интересе, али бринућемо своје бриге. Србија води рачуна о интересима грађана, не вређа никога, поштује све. Србија је на путу европских интеграција али очекујемо да ЕУ одржи обећање и да пре краја године отворимо поглавља 32 и 35", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.
 
Указао је да је Европска унија највећи спољнотрговински партнер Србије и да се девет пута више робе извезе у ЕУ него у Русију. Највећи проблем Србије је тај што ми не можемо да произведемо довољно за своје потребе, каже премијер истакавши да Србија увози прехрамбене производе у натполовичном проценту.
 
Поручио је извозницима да се не "играју" и не препакују производе из ЕУ како би их извезли на руско тржиште.
 
"Немојте да се играте да мислите да можете нешто да препакујете и да варате Русију и ЕУ. То нека нико не мисли да радимо. Ми своју производњу и извоз нећемо да заустављамо, а да ли ћемо нове субвенције да уводимо, нећемо. Нама је највећи партнер ЕУ", поручио је Вучић.
 
Премијер додаје и да Србија када је почео сукоб у Украјини није извезла ниједан авион, брод нити тенк, за разлику од неких чланица ЕУ.
 
"Бродове и авионе немамо, тенкове имамо па не продајемо. Никоме нисмо продали", каже Вучић.