Вести

Вучић: Нема уговора са "Есмарком", ово није крај за Железару

Премијер Александар Вучић рекао је да је Влада Србије одлучила да не потпише уговор са "Есмарком". Ово није крај за Железару, поручио је премијер и навео да ће у понедељак бити објављен јавни позив за потписивање менаџерског уговора. Радници Железаре остају на својим радним местима, рекао је Вучић.

Влада Србије одлучила је да не потпише уговор са Есмарком о Железари Смедерево, и то на предлог приватизаицоног саветника (КПМГ) и Комисије за модел остварења стратешког партнерства, изјавио је на конференцији за новинаре премијер Александар Вучић.

"Прави разлог за одбијање понуде јесте да нисмо добили гаранције да ће се очувати обртни капитал Железаре. Испунили смо све обавезе према ММФ-у, ово није крај Железаре, нисмо изгубили битку и рат", рекао је премијер.

Према његовим речима Влада ће већ од понедељка објавити свој план којим ће путем јавног позива одабрати менаџерски тим, односно ангажовање најбољих људи који ће знати да управљају Железаром.

Јавним позивом покушаћемо да добијемо најбоље људе у свету, навео је премијер, додајући да очекује да крајем марта Железара почне да ради повећаним капацитетом, а да до краја године буде покренута друга пећ.

"То је наш циљ и за то ћемо се борити", рекао је премијер, напомињући да се онај ко се бори на крају мора бити награђен. 

"Уверен сам да ћемо успети да нађемо партнера са којим ће Железара бити стуб српске привреде", рекао је премијер.

Образлажући такву одлуку, премијер је рекао да је одлука о непотписивању уговора донета у договору са приватизационим саветником.

Вучић је казао да је таква одлука била веома тешка одлука за Владу Србије.

"Више месеци радимо на томе да спасемо Железару да спасемо оно што је био мотор српске индустрије, да повећамо бруто домаћи производ уз истовремено тешке мере на пољу фискалне консолидације да би нам Србија постала коначно здрава економија, да би смо имали здраву привреду", рекао је премијер.

Он је захвалио радницима Железаре "Смедерево" и синдикатима, јер смо од њих, како је рекао, имали велику помоћ и подршку.

"Тешко је наћи такве људи који су добро разумели у којој се позицији налазимо", рекао је премијер.

 

Железара има 170 милиона долара у обртном капиталу 

Одговарајући на питање новинара, Вучић је рекао је 90 одсто обавеза Железаре према држави Србији и да ако неко треба да се пита онда је то држава.

Упитан шта ће бити са државном помоћи, премијер је казао да Влада Србије не мисли да Железару остави на овом нивоу производње и зато им се, каже, жури. Очекује производњу на првој пећи у Железари од милион тона, а након покретања друге пећи у новембру и више од тога.

"Ми се боримо и заиста покушавамо то да урадимо", казао је Вучић подсетивши да је Железара наслеђена празна.

"Наследили смо празну халу без сировина а сада у Железари имамо сировине у вредности од 170 милиона долара. То је огромно богатство", рекао је Вучић и додао да је намера Владе Србије била да стратешким партнерством са Есмарком Железару учине здравом како би могла да ради дуго година.

А на питање о помоћи државе Железари у будућности, Вучић је рекао: "Оно што смо помагали, помагали смо".

Пре конференције за новинаре премијера, у Влади Србије одржана је седница, на којој је размотрена јутрошња понуда америчког "Есмарка".  

Седница Владе првобитно је била заказана за јутрос, а отказана је, као и све друге премијерове активности, јер је, током интензивне комуникације о "Есмарковој" контрапонуди, стигла нова понуда те компаније. Пре одлуке владе о прихватању понуде "Есмарка", став су дали и приватизациони саветник и Комисија за стратешко партнерство.

У Влади су и били и представници Синдиката Железаре и градоначелник Смедерева. Због обавеза и рокова према ММФ-у Влада је данас морала да донесе коначну одлуку о решењу за Железару.

 

Хан је показао да је частан човек

Премијер Александар Вучић рекао је да је европски комесар за суседство и политику проширења Јоханес Хан својом изјавом о медијима у Србији показао колико је частан човек.

Хан је јуче изјавио да је свестан оптужби за кршење слободе медија у Србији, али да такве тврдње треба поткрепити доказима, јер, како је рекао, гласине нису довољне.

"Хану сам захвалан јер је показао да је спреман да буде под жестоким медијским притисцима, а да му је истина много преча. Тиме је доказао колико је частан човек", казао је Вучић.

Уједно је поставио питање хоће ли неко наћи речи извињења за увреде и нетачне тврдње. "Плашим се да се то неће десити у Србији", рекао је Вучић.