Вести

Вучић: Неопходна нам је помоћ Немачке

БЕРЛИН - Премијер Владе Србије Александар Вучић допутовао је данас у Берлин и на почетку посете састао са немачким министром за економску сарадњу и развој Гердом Милером.

Обраћајући се новинарима након састанка, Вучић је изјавио да је ово кључна адреса и да је разговор са немачким министром Милером био изузетно важан за Србију.

Тема састанка била је подршка у грантовима и меким кредитима, које Немачка планира за Србију до краја године, у износу од 140 милиона евра, а било је речи и о темама из области енергетике, комуналних услуга и пољопривреде.

Вучић је истакао да је током сусрета затражио помоћ и подршку Милера за пројекте у образовању, посебно младих, као и пројекте за развој предузетничког духа.

"Похвалили смо се смањењем незапослености у Србији и то тако што смо у последњих пет месеци сваког наредног месеца имали мањи број незапослених у односу на претходни месец. Међутим, млади су нам и даље проблем. Тражимо решења за промену образовног система како би млади људи у школама већ били спремни за посао. За то нам је неопходна помоћ Немачке", истакао је премијер Вучић.

Вучић је Милеру упутио и званични позив да посети Србију, што је он прихватио, али датум, како је рекао, још није прецизиран.

У поподневним сатима српски премијер ће разговарати са представницима Светске банке и европским комесаром за енергетику Гинтером Етингером.

У Берлину ће у четвртак, 28. августа 2014. године, бити одржана Конференција о Западном Балкану.

Том приликом савезна канцеларка Ангела Меркел ће, након што је 15. јула у Дубровнику учествовала на Самиту шефова држава Западног Балкана у оквиру процеса Брдо-Бриони, заједно са министром привреде Зигмаром Габријелом и министром спољне политике Франком-Валтером Штајнмајером примити шефове влада, министре спољних послова и привреде шест држава Западног Балкана, као и Хрватске и Словеније које су чланице ЕУ.

Вучић је прецизирао да је у Берлин дошао добро припремљен са пет идеја које би сутра требало да предочи учесницима конференције. Казао је и да за Србију нема лаких питања, али да су он и чланови делегације спремни да на свако од тих питања одговоре.

"Сем инфраструктиурних пројеката о којима ћу у појединостима говорити сутра, говорићу и о нечему што мислим да је најважније за земље ЦЕФТА споразума, а то је виши степен царинске уније. Мислимо да не постоје разлози да између Србије и Босне камиони стоје три дана, желимо да будемо јединствено тржиште. Отворени смо за европску конкуренцију", рекао је Вучић.

Председник Владе Србије навео је да на конференцију Западном Балкану долази очекујући већи степен регионалне економске интеграције, о чему ће и конкретан план предочити сутра.