Вести

Вучић: Независна спољна политика и европске интеграције

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас на конференцији "ЕУ и Србија: заједничка судбина?" да ће Србија наставити да води независну спољну политику, као и да је то потпуно у складу са европским интеграцијама као стратешким опредељењем наше земље.

Вучић је у разговору са првим председником Европског савета и бившим премијером Белгије Херман ван Ромпајем рекао да то без сумње не смета једно другом.

"Ако анализирате ситуацију унутар ЕУ, видите да свака земља има право вета по различитим питањима и да то омогућава независан статус тим земљама", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је инсистирао на томе и из неких других разлога, пошто су нам држали повремено предавања људи из раличитих организација и институција неких држава, нарочито када је реч о односу Србије према Кини и нешто мање по питању односа са Русијом и Турском.

Вучић је приметио да су поједине земље у региону добиле и више од 100 милијарди евра помоћи из ЕУ, док то са Србијом није случај и да зато Србија мора да све од себе да како би повећала стопу привредног раста.

Такође, додаје да сваки пут када је ишао у Кину да су га критиковали исти они који су још чешће одлазили у Кину од њега и да је и зато говорио о томе у Њујорку.

"Грађани Србије неће питати Вас Ромпаје зашто не живе боље и зашто одлазе људи и да ли ће држава моћи да повећа плате медицинским сестрама за 15 одсто... Ми морамо да водимо рачуна о самима себи. Али, то не значи да бисмо били нелојални Европској унији, као што су то неке државе чланице које су добиле све од ЕУ, али су искористиле прву прилику да окрену леђа ЕУ", нагласио је председник Србије. 

Вучић је поручио да је Србија увек била врло одан и поуздан партнер, али да мора да водимо рачуна о себи и да ће тако наставити да ради и убудуће.

 

Велика разлика између рационалног и емотивног приступа

Председник Србије истакао је да је Србија на европском путу, али је указао на велике разлике између рационалног приступа и емоција код грађана, који имају колективно сећање на бомбардовање, као и на признање независности Косова.

Вучић је упитан да ли се Србија осећа делом Европе, рекао да је непобитно да се осећају као Европљани и као део Европе, али имају додатна осећања везано за ЕУ.

"Пола становништва би рекло да се ради о Косову, да виде притисак из ЕУ око Косова, који је све већи. То је проблем, не за мене, јер ћу увек рационално говорити и промовисати идеје ЕУ, јер је то у најбољем интересу Србије, али јесте када је реч о осећањима грађана", објаснио је Вучић.

Вучић је истакао да је увек боље бити "део клуба, него ван њега", подсећајући да 67 одсто укупне трговинске размене Србија има са ЕУ, уз 11 одсто са земљама региона, тако да је 78 одсто са земљама које су део овог простора, а само 20 одсто са свим другима заједно.

Такође, Вучић је подсетио и да је 80 одсто директних страних инвестиција из земаља ЕУ, као и да је наш извоз за 71 одсто усмерен на земље ЕУ. Вучић је рекао и да је нормално да бирамо демократске вредости ЕУ.

"Међутим, другачија је ситуација када говорите о ЕУ, односно шта грађани осећају. Када побеђујете на изборима то не чините увек најбољим резултатима, већ морате да гледате и емоцију. Грађани ће рећи, без обзира што је Немачка наш највећи трговински партнер са 5,2 милијарди евра размене, а земље региона са 3,8 милијарди, да не воле Немце као што воле друге, јер су признали Косово и бомбардовали нас", објаснио је Вучић.

Вучић је подвукао да постоји много ствари према којима људи имају колективно сећање и да то може бити проблем за пласирање идеја, те да ће то бити случај и наредних десет година.

И даље, пренео је Вучић, постоји јасна већина за европски пут Србије, а она се заснива на рационалним елементима.

"Мораћемо да се позабавимо веома тешким емотивним приступом обичних људи. Код оних који се баве европским приступом постоји не превелика радост, већ рационални приступ, а када разговарате са грађанима они су прилично емотивни, и то се види из истраживања", рекао је Вучић.

Рационално говорећи, то је наш пут, начин да направимо и остваримо напредак за земљу и људе, али постоје и други елементи, додао је Вучић, указујући да је желео да покаже да постоји разлика између рационалног и емотивног становишта према ЕУ.

"Када погледате Албанију и Северну Македонију, где постоји 85 одсто подршке, треба имати на уму да они немају ту врсту различитих емоција које проистичу из прошлости и искачу када се приближите неком решењу", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је знао да ће бити тешко решити косовско питање, али да није знао да, ако би хтео нешто да уради, не би наишао ни на једног савезника међу обичним људима.

"Нико од људи у Србији не би рекао: 'Уради то', сви су се увек повлачили са те позиције, нико није желео да преузме одговорност. То је један од разлога што смо у тој ситуацији", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да је Србија на европском путу и мишљење да би могла бити следећа земља која би могла бити примљена у чланство ЕУ.

 

 

Без решења за Косово неодржив економски развој

Председник Србије рекао је да је веома задовољан економским реформама које се спроведе, иако људи и даље живе скромно, али боље него пре, те упозорио да, ако не решимо косовско питање, наш економски развој неће бити одржив.

Људи, према Вучићевим речима, то не знају и не желе да знају, нити чују, јер грађани Србије имају нежне и осетљиве уши који нису навикле на лоше вести.

Вучић је, одговарајући на питање шефа Делегације ЕУ у Србији Сема Фабриција, који је констатовао да ЕУ представља разум и рационалност, али и да су и грађани ЕУ такође емоционални, како може да се превазиђе дилема да Србија гледа на ЕУ као нешто што је прави пут, рекао да је указао да у Србији немамо довољно емоција да бисмо подржали европски пут Србије.

"Имамо све рационалне елементе када је реч о трговинској размени, страним улагањима, па чак и ако говоримо о миру, стабилности, безбедности. Али када разговарамо о емоцијама то је другачије", објаснио је Вучић.

Вучић је истакао да је косовско питање проблем српског народа који морамо да превазиђемо.

"Био сам много радостан када сам први пут чуо да постоји могућност да Фолксваген (VW) дође у Србију. Мислим да би то све променило у земљи. Људи би другачије размишљали. Мислио сам да је то велика прилика. VW је отишао у Турску, сада не иде у Турску, али, изабраће без сумње Бугарску, неће то бити Србија", рекао је Вучић.

Указао је да је тако размишљао о томе због емоција код грађана, и подсетио да су људи позитивно реаговали на посету француског председника Емануела Макрона, који није обећао многе ствари, али је показао поштовање, захвалност и да цени српски народ.

"Све је то питање емоција. Када разговарамо са Европљанима, да ли они показују поштовање? Неки да, неки не. Дођу и кажу 'морате да решите косовско питање, да признате Косово'. И онда очекујете да видите емоције са наше стране?", упитао је Вучић и наставио:

"Видели сте Макронове оцене у истраживањима које су муњевито отишле у небо, као и Тускове када је дошао овде и показао поштовање према нашој држави. То је све емотивно, не рационално питање".

Вучић је додао да људи нису глупи и да, када се одлучују да напусте земљу и иду да раде негде, не иду у Кину, Турску, већ у ЕУ, али да, ако их питате кога више воле, да ли Кину или Холандију, 65 одсто би рекло Кину.

Вучић је рекао да би грађани Србије желели да добију јасне гаранције од ЕУ како ће изгледати будућност наше земље, а онда да кажу шта можемо да испунимо.

"Када је реч о рационалним елементима сви су на страни европског пута", закључио је Вучић, додајући да Фабрици то исто може да види кроз истраживања.

 

 

Траже признање Косова, не нуде ништа

Председник Србије рекао је да сви од Србије стално очекују признање Косова и поставио питање - а шта би Србија тим признањем требало да добије, да ли је то чланство у ЕУ до 2025. године, а да му одговарају "Александре, ви сте прагматичан човек, видите ситуацију..."

Вучић је рекао да му је користан глас искреног и поштеног човека какав је Ромпеј.

Вучић је указао да је Србија урадила много тога по питању испуњавања Бриселског договора, а да с друге стране Приштина није испунила један услов, формирање Заједнице српских општина.

"Шест од 15 тачака говори о успостављању Заједнице српских општина, они чак и данас кажу да то нису спремни да учине", пренео је Ромпеју Вучић.

Вучић је констатовао да Србија мора да уради још много тога на свом европском путу, али да се, увек када је реч о путу Србије ка ЕУ, намеће питање Косова.

Вучић је обраћајући се на панелу навео и данашњи пример манипулације Приштине "отровним" гласачким листићима.

Рекао је, данас смо добили потврду од албанског медицинског тима да нема никакве токсичне материје и упитао: "Ко ће то сада да порекне у светским медијима", уз констатацију да је реч о једној од најмонструознијих пропаганди са циљем да се Срби опишу као терористи који желе да науде Албанцима.

Вучић је Ромпеју потврдио своју спремност да о косовском проблему говори увек истину и да је због тога када је говорио о ситуацији на КиМ, да ће компромиси бити болни за нас и како би требало да се понашамо паметније, те да морамо да се ближимо ЕУ, изгубио три процента гласова.

То "нежне" српске уши не желе да чују, лакше им је да верују да ће ЕУ да се распадне, рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да му је тешко да објасни када оде у БиХ, где га Срби питају како то сви имају право на самоопредељење, а само Срби немају, и да нема прави одговор на то.

"Изгубили смо многе ствари током деведесетих, доста смо погрешних прорачуна урадили, али људи у Србији не могу то лако да прогутају", констатовао је Вучић и подсетио да приштинске таксе трају више од годину дана.

То говори о међународној заједници, рекао је Вучић и као пример навео да је Могерини Северној Македонији обећала отварање приступних преговора после Преспанског споразума а да се то није десило.

"Говорим на овакав начин јер сви од Србије очекују да призна Косово, питам шта се ту нуди Србији, да ће једног дана бити ЕУ...", рекао је Вучић.

 

 

ЕУ да реагује на "тровање"

Вучић је запитао представнике ЕУ када ће реаговати на случај лажног "тровања на националној основи" и рећи нешто како би заштитили Србе на КиМ од бескрупулозних лажи, а Британију - на случај сликања британског амбасадора на КиМ и Аљбина Куртија уз заставу Албаније.

"Видео сам јуче изјаву да су помно пратили сва дешавања на КиМ по питању коверти и тровања, иако су приштински лекари потврдили да нема токсичних елемената и тровања нити нешто слично. А, при том су држали закључане чланове Централне изборне комсије српске националности по кафићима и отимали документа и лагали цео свет како су Срби терористи и некога трују", рекао је Вучић.

"Питам ЕУ и Коцијанчић када ће реаговати након тог 'будног праћења и мотрења', о којем су говорили, и да ли ће рећи нешто да би Србија и Срби били заштићени од таквих бескрупулозних лажи", поручио је Вучић.

Како је Вучић рекао, његово друго питање је за представнике Велике Британије - да ли ће и у убудуће прихватити да на званичан сусрет оду са неким од представника било које земље, а да између њих стоји застава треће суверене државе?

"Као што је сада на састанку са Куртијем иза британског амбасадора и Куртија била застава државе Албаније. Да ли би прихватили тако да да се сликају и да објаве своју фотографију са Додиком, а да иза буде не застава БиХ и Српске, већ неке треће државе? Одговор би био негативан и то говори довољно о принципијелности".

Вучић истиче да ће из учтивости сачекати одговор и на лажно тровање на националној основи и на друго питање.

"То ме подсећа на деведесете године. Све то раде на КиМ са циљем да се укину Срби и да буду само они послушни Срби. Као што смо и ми правили глупости са лојалним Албанцима деведесетих. Сада они понављају исте грешке и хвала им на томе", нагласио је Вучић.

Вучић додаје и да је мислио да је Курти кандидат за премијера Косова, а не Албаније.

"Видим да странци прихватају да је он кандидат за премијера Албаније. Како се то догодило и када се та промена у политици великих сила десила?", запитао је Вучић.

 

Мала тактичка победа...

Председник је изјавио да је повлачење захтева Приштине за пријем у Интерпол победа за Србију, те истакао да је до одустајања дошло када су у Приштини схватили да ће добитии мање гласова него на последњој скупштини те организацији у Дубаију.

"Знате да сам увек прилично песимистичан, али рекао сам да очекујем победу. Не волим велике речи, не волим да се ширимо и да се радујемо, јер нисмо стратешки проблем решили. Али, ово је мала тактичка победа за нас", рекао је Вучић.

Председник је истакао да би резултат гласања на овој скупштини Интерпола за Приштину био још неповољнији него прошли пут у Дубаију.

"Знали су они од почетка да неће да успеју, али су мислили да је тренд повољнији у односу на гласање у Дубаију. Али, када су схватили да је тренд неповољнији, онда су одустали", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да због тога грађани са Космета неће моћи да се осведоче колико је подршке Приштина изгубила.

 

Нема ништа од прекрајања исхода избора, што сте лагали? 

Не може Приштина да прекроји изборну вољу, јер Рада Трајковић и други нису добили гласове, а чекам сада да видим шта ће ЕУ, која поручује да "будно мотри и прати...", да каже сада у вези приче о тровању којег није било, рекао је председник Александар Вучић. 

"Нико Ради Трајковић и другима не може да дода 10. 000 гласова", рекао је Вучић, одговарајући на питање новинара да ли прети прекрајање изборне воље на Косову. 

"Они морају да забране Српску листу и Србе. Одмах сам рекао да су лагали за тровање. Знао сам да нису ни фингирали, да су поставили нешто. Знао сам да све лажу. Видим да се ради о стадијуму лудила када победите на изборима и помислили су да могу да раде шта хоће. То сам гледао у Београду 2000-те“, приметио је Вучић. 

Вучић је подсетио да су приштински лекари рекли да нема знакова тровања. „

“Што сте лагали? Не знате ни сами. Чекам шта ће ЕУ која будно мотри и прати да каже... Можда ће да позову обе стране да не трују једни друге”, рекао је Вучић.

Вучић је завршио тиме да је имао много важан састанак са ММФ-ом и да је Србија добро радила, али да мора да напредује још и уради неке ствари - ЕПС, и нека јавна предузећа, а остало је стабилно. 

Вучић је рекао да се назиру први знакови кризе у Европи и свету и да верује да се Србија, због тешких мера, добро сналази у тешким оквирима. 

“Налазимо се на европском путу. Као суверена земља градићемо најближе односе са Русијом, Кином и Турском, од којих ми можемо имати користи”, рекао је Вучић.

 

Паљење књига - ужасно лоша слика послата из БГД

Знате ли било шта горе од спаљивања књига, запитао је председник Александар Вучић и додао да је синоћ из Београда послата ужасна слика.

Вучић је то рекао упитан да коментарише понашање опозиције која је синоћ спалила књигу Горана Весића, током промоције у центру града.

Вучић је поручио да ће надлежни темељно испитати ко је то радио, да ли су то били чланови СНС-а или опозиционих странака, од којих је, каже, препознао Бастаћа и оног, како је рекао, "наркомана Миљуша", који је јурио људе по улици.

Запрепашћен овим дешавањем, Вучић је запитао новинаре да ли уопште могу да замисле да неко може да дође на такву идеју.

Али, како је рекао, када једном зло уђе у људе, када се крене у том смеру заустављања нема.

Поручио је да зато нико не треба да се пита зашто такви не могу да добију у истраживањима ни девет одсто подршке, а имали су, казао је, 17 одсто.

Председник је запитао и шта би се десило да са Весићем није било момака који су физички јаки и успели да све то спрече.

"Шта би радили, убили човека. Кад спаљујеш књигу није проблем да спалиш и нешто друго, столице у скупштини...", поновио је председник.

То, значи да неко ко другачије мисли или пише нема право да то ради, указао је и истакао да синоћ на промоцији није дошло до кошкања, како су то пренели неки медији који подржавају опозицију, већ су људи били на промоцију, а ови су, како је рекао, дошли да их у томе спрече.

"Ужасна слика је послата из Београда, да се спаљују књиге и то књига Горана Весића, која никога не вређа. Весић је писмен човек, књига је одлично направљена и ја је препоручујем, јер има дивних прича о Београду. То је мој савет онима пре него што спале књиге или нешто друго", рекао је Вучић.

Истакао је да мисли да нико никада није видео спаљивање књига у организацији политичких странака и то планирано, јер је најављено медијима.

"Можда грешим. Али, то је могао да уради неки појединац, неко неодговоран, то је глупо и лоше, тим пре што се ради о књизи која никога не вређа. То се не ради ни са књигама најгорег могућег садржаја", рекао је Вучић.

Вучић је указао да је овде реч о једној, како је рекао, лепој књизи, фантастично илустрованој, а новац од те књиге намењен је за лечење једног детета.

Вучић је рекао да му просто дође да их пита:"Да ли сте нормални".

Додао је да Хајне није случајно рекао да "где горе књиге гореће и људи", те запитао: "На шта то личи, где то има."

Да је знао, рекао је, и он би дошао можда на промоцију.

Подсетио је да представници дела опозиције и грађани сваког дана шетају, по њих 300 - 400 по граду, а да их нико у томе не спречава.

 

Разговор није био лак, важно да је протест окончан

Вучић је пренео новинарима да разговор са таксистима, који су након сусрета са њим одлучили да прекину протест, није био лак, да је најважније за грађане да је протест окончан, те да је држава спремна да помогне унапређење квалитета такси служби.

"Није то био лак разговор. Ти људи имају своје проблеме, издржавају породице. Није то лак проблем ни за нас, много мука имамо и много ће мука још да буде", приметио је Вучић.

Вучић је подсетио да је неколико претходних дана молио таксисте да прекину протест индиректно, а данас директно, и захвалио им на разумевању, док надлежнима, истиче, остаје "тежак посао".

Вучић је истакао да је за грађане најважније да је тај протест одблокиран, те додао да су таксисти посвећени унапређењу своје службе.

"Да такси изгледају као, на пример, у Мадриду, да буду унисони, да их препознајете, да услуга буде на највишем нивоу. Држава је спремна да понуди велике субвенције за то", рекао је Вучић.

То ће, рекао је Вучић, улепшати и Београд, али ће бити и велики помак, не само за главни град, него и за друге велике градове.

 

Чекам 1. новембар да обиђем Трг, БГ напредује...

Вучић је најавио да ће после 1. новембра, када треба да се заврше радови на Тргу Републике, обићи трг како би се уверио да ли је посао добро урађен и, ако то не буде случај, разговарати о утврђивању одговорности.

На питање да ли је истина да му је Весић нудио оставку и да ли је тачно да је није прихватио, Вучић је рекао:

"Па, то је било давно, то је било још око Трга Републике и питао сам га тада... мада је то наша унутрашња-страначка ствар, али питао сам га шта се догодило и он ми је објаснио. Питао сам колико ми треба да платимо те поравке, а он ми је рекао ништа и да је све у гарантном року".

Вучић додаје да је тада поручио Весићу да заврше то што пре.

"Нисам био на Тргу Репбулике, али хоћу и чекам 1. новембар и после ћу да видим како ће то да ураде и ако не буде ваљало разговараћемо о одговорности многих других. Али, чекам да видим како ће да ураде", рекао је председник.

Вучић је додао да има пуно састанака и да нема толико времена да би се шетао по Београду, али да верује да је сваком грађанину јасно да и Београд и Србија напредују.

Према његовим речима, Београд ће следеће године имати буџет од 1,4 милијарде евра, док је само пре пет година тај буџет износио непуних 700 милиона евра.

"То говори коликом драматичном бризном Београд напредује. Сада Београд има два и по пута више туриста више него у то време. Џаба неко причао - не ваља Весић, добар је Ђилас. Ипак, у ово време два и по пута више људи долази у Београду и буџет је двоструко већи".

Председник је додао да је у Београду урађено много фасада, улица и много чега другог, али и да разуме зашто су људи нестрпљиви.

Рекао је да ће људи што боље буду живели бити све захтевнији, као и да је то сасвим нормално.

"Није идеално и никада неће бити, али је неупоредиво боље и Београд и Србија се крећу у добром смеру и сигуран сам да грађани то виде", додао је Вучић.

 

О Ђиласу и писму ММФ: Зато никад неће добити више од 10 одсто

Назови стручњаци који мисле да анархијом и моткама могу да решавају неке ствари, нека то раде у некој другој земљи, само нека Србију оставе на миру, рекао је председник Вучић поводом писма Драгана Ђиласа шефу Делегације ММФ-а у Србији.

На Ђиласов позив ММФ "да прекине колонијални однос према људима у Србији" да се не би догодило оно што се догађа у Еквадору, Вучић је рекао да је Ђиласов став лако објашњив, те да је јасно да такви као он никада неће моћи да добију више од 10 одсто подршке. А, ако би такви победили, онда би то била катастрофа, закључио је Вучић.

Вучић је рекао да то практично значи да је власт у Еквадору успела да успостави фискалну стабилизацију земље, која је била неопходна, као што је и Србија морала да уведе тешке потезе и реформе да би "санирала" последице власти неодговорних људи.

Србија је, после тих мера и реформи дошла до раста плата и пензија за више од 40 одсто.

Тиме смо, додао је Вучић, показали да можемо да имамо раст 3,5 одсто, када се у свим европским земљама раст смањује, у Србији се повећава, а кредитни рејтинг, пензије и плате, уз помоћ и решења ММФ - расту.

 

Србији, као и Европи, недостају добри пројекти

Председник је изјавио да у Србији као и у целој Европи недостају добри пројекти, укључујући инфраструктурне.

Пројекти су нам проблем и данас, биће и за пет година, али је сада по том питању боље него што је било раније, одговорио је Вучић на питање новинара да ли имамо пројекте у које се могу улагати стотине милиона или милијарде евра, уз чињеницу да новац у Европи за ту врсту улагања постоји.

Тачно је да у Србији нема довољно пројеката, али нема их ни у Европи, рекао је Вучић.

Председник је навео и да није уверен да у Европи има баш толико новца.

Према његовим речима, Србији недостају и инфраструктурни пројекти и њихова израда почиње тада када држава каже да су приоритет.

"Пројеката нема, веровали или не, ни у Немачкој и Швајцарској, где су негативне камате, што значи да имате вишка новца, и зато се део пребацује у златне полуге да би осигурали своје валуте", рекао је Вучић.

На питање какав ће бити однос Србије према Турској сада када ЕУ Анкари уводи санкције на наоружање, Вучић је рекао да ће се Београд поставити тако да избегне проблеме.

"Поставићемо се тако да добијемо највише, а најмање да изгубимо", рекао је Вучић.

Упитан да ли постоји неки план, председник је рекао да постоји, али да о томе не може јавно да прича.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк