Вести

Вучић: Нисмо ни мала Русија, ни мала Америка - Ми смо Србија

За лоше резултате одговорност је политичка, а за криминал кривична. Где год постоји било каква друга одговорност, подразумева се, криминал нећемо штитити. Поручујем директорима у ЕПС - и не помишљајте да тражите повећање цене електичне енергије, а код вас лоповлука има колико хоћете, ненаплаћених рачуна, великих директорских плата.

Александар Вучић, председник Владе Србије, у интервјуу за Курир најављује да ће у наредна два дана сменити најмање пет директора јавних предузећа. Због лоших резултата, неспособности да реше нагомилане проблеме, дугова, без директорске фотеље остаће и најмање 300 директора у ЕПС. Иста судбина очекује и министре који не поштују сатницу. Такође, он отворено говори и о потреби да се плате у јавном сектору и пензије смање.

 

* Министар Душан Вујовић је јуче најавио смањење плата и пензија. Кад ће то бити?

- Вујовић је објаснио тешку ситуацију у којој се налазимо због бивше криминалне и неодговорне власти, која се понашала бахато и осионо према сопственом народу, купујући гласове људи тако што је без економског резона повећавала плате и пензије, терајући Србију у дужничко ропство. Њихова неодговорна политика довела је Србију до руба пропасти и банкротства. Јасно је да ће нам мере фискалне консолидације бити неопходне, а какве ће те мере бити, Влада ће донети одлуку најраније у септембру. Поштујем жеље и захтеве господина Вујовића, а јавност ћемо обавестити о мерама које предузимамо тек кад оне буду донете.

 

* Кад ће то бити?

- Још у изборној кампањи говорио сам да нас чекају тешке мере, једини сам рекао да нећемо укидати солидарни порез, био сам једини који се није улагивао народу и једини који га нисам лагао. Од 11 ствари које сам рекао у експозеу десет ћемо испунити. Само једну нисмо испунили, а то је смањење плата у јавном сектору. Испуњено је 92 одсто плана, и то упркос поплавама које су нас погодиле и чије су последице разорне по економију - одузимају нам један одсто БДП, смањују раст, уводе нас у рецесију: критикују нас јер се задужујемо. Па задужујемо се, морам то да кажем тим политичким несрећницима, зато што сте подигли пензије и плате за по 72 и 23 одсто јер сте тако куповали гласове, пошто на другачији начин нико није хтео да гласа за вас. Неко мора да плаћа милијарде за те купљене гласове. А ја нећу да купујем гласове, хоћу да купујем поверење људи.

 

* Зар није куповина гласова то што пензије и плате нису смањене 25 одсто?

- Ви ми кажите која је то јужноевропска земља смањила и један одсто, покажите ми је.

 

* Да се послужим вашим аргументом - зашто ми да не будемо први у нечему?

- Бићемо први. Али мислим да не можемо смањити 25 одсто, јер то људи не могу да преживе. Ето, у томе се разликујемо. А то није политичка демагогија већ животна реалност.

 

* Одакле уопште та идеја да се смање пензије? Да ли сте имали моралну дилему?

- Није то питање моралне дилеме, најлакше је да кажете - хајде да повећамо за сто одсто. То Србија не може да издржи и трошимо много више него што зарађујемо. У нашој земљи сви говоре о кризи, а нико не предузима ништа да се из кризе изађе. Сви чекају да нешто падне с неба, а са неба неће ништа да падне.

 

* Нисте одговорили, откуд идеја да пензионери треба да нас ваде из дугова?

- Мислио сам да не треба. Није питање пензионера, сви слојеви друштва треба да поднесу терет кризе. Сви су за реформе, али преко туђих леђа. Неки наши људи бунили су се чак и због Закона о раду.

 

* Зашто је било важно да се он усвоји - због хармонизације са правом ЕУ, због бољег инвестиционог амбијента или ММФ?

- Због Србије. Поносим се нашим добрим законом, он не треба да штити никога већ да обезбеди амбијент у којем људи могу да раде.

 

* Једна од критика је да је њиме олакшано отпуштање радника?

- Ма немојте, критикују, а од 2005. до 2012. године отпуштено 350.000 људи, и сви из приватних фирми. Шта смо чували, само синдикална права, а шта је с радницима? Ево ја вам кажем, у наредних седам година неће бити 350.000 отказа. Људи не разумеју да у овој земљи морају да се понашају тржишно, што ми је чак и Ангела Меркел више пута поновила - тржиште, конкуренција, такмичење!

 

* Може ли синдикални вођа с платом од 380.000 динара да заиста заступа раднике?

- Поштујем синдикалне лидере и не занима ме та прича. Интересује ме само будућност Србије. Ево, ја се поносим овим законом јер ми њиме улазимо у ред земаља које инсистирају на тржишту и конкуренцији. Не може да буде бољи од мене онај ко ради три сата, јер ја радим 14 сати.

 

* Али може да зарађује више - ево Љубисав Орбовић, поменути синдикални лидер, малтене три пута више зарађује од вас?

- Пустите њега. Имам проблем с људима који раде у државним предузећима. И због тога ће у понедељак бити смењени директори јавних предузећа.

 

* Који, колико њих? Хоће ли Бајатовић преживети и овај пут?

- Многи и доста њих, многи се помињу у медијима. Ићи ће њихова разрешења на седницу Владе, а нови ће доћи конкурсом. Не бих да се изјашњавам поименце, биће смењено више од петоро важних и моћних директора. Смењујемо оне који су постигли лоше резултате.

 

* Да ли ће се то завршити сменом или ће неки бити процесуирани због катастрофалних резултата?

- За лоше резултате одговорност је политичка, а за криминал кривична. Ми бисмо починили криминал кад бисмо штитили криминална дела.

 

* Неки ће, свесни сте и сами, бити награђени ако се то буде завршило само сменом?

- Нисам сигуран да су они сагласни са вама и да су срећни што ће бити смењени. И не верујем да ће ико од њих бити задовољан због тога.

 

* Поменули сте Закон о приватизацији, којих ће пет предузећа бити продато?

- Није питање продаје, то је и питање предузећа у реструктурирању, којих има тренутно више од 160. Имамо и „Симпо“, и „Железару“, која је најбитнија јер нам носи један одсто БДП и пет хиљада запослених... Цела Влада је ангажована на проналажењу стратешког партнера за Смедерево, иако је постојала идеја да треба да погасимо све и да дамо отпремнину радницима, моја је идеја била да нађемо решење. Надам се да ћемо наћи решење у наредних неколико дана и недеља.

 

* Звучи као да већ имате купца?

- Радимо с потенцијалним власницима. Ако мислите да ћемо се усрећити од новца од приватизације и да ћемо зарадити паре, грешите. Мораћемо да платимо, да дамо велике субвенције за некога ко би то узео, јер ће нам обезбедити очување пет хиљада радних места. Зато сам се насмејао на наслов у новинама, замислите, „Продаће за један долар“. Нећемо, ево теби, дај нам тај један долар, продајемо ти одмах, а додаћемо ти двадесет милиона долара, узми, па само сачувај тих пет хиљада радника. И одједном тишина. Зато што људи не разумеју. А све је то негативни капитал. Нама је „Петрохемија“ у минусу 500 милиона евра. Говоре о „Јату“, а не знају да је „Остријан ерлајнс“, који је био сто хиљада пута већа и успешнија компанија од „Јата“, продат тако што је „Остријан ерлајнс“ платио 500 милиона евра „Луфтханзи“ да га узме.

 

* Коме ћемо ми платити за „Железару“?

- То не могу још да откријем. Купац је из Америке или Русије.

 

* Причате о дуговањима у „Петрохемији“, „Железари“ као да је то пало с неба. Хоће ли неко због тога одговарати?

- Није пало с неба, али нико никад није хтео да то реши. Знате како је код нас текла приватизација? Тамо где су могли да наплате објекте и некретнине и где је посао био уносан, то су узели за себе. А овим другим се нико није бавио. Неко сад тиме мора да се бави, негде да подели отказе и исплате отпремнине, а негде да пронађе стратешког партнера и обезбеди наставак рада предузећа.

 

* Ако је ситуација толико лоша, зашто онда тај страни стратешки партнер долази, да ли је он луд да себи натовари толику беду на врат?

- Није луд, већ има бизнис решење, за разлику од нас. Нашао је јефтину радну снагу, добиће субвенцију од државе. То је његов интерес.

 

* Поменули сте дуговања, грађани читају листе пореских дужника, међу којима су најбогатији Срби, док мали људи редовно плаћају порез. Како то објашњавате?

- Следи жестока акција против сиве економије, против оних који не плаћају ПДВ и радника, и малих и великих.

 

* То најављујете већ дуго.

- Не најављујем... Донет је Закон о пореском поступку пре 20 дана и већ се кренуло. Данас или јуче је ишла екипа у Нови Сад и 30 радњи је затворено. Али у овој земљи нема свести о значају плаћања пореза, али како и да буде кад се овде и и даље краде струја. Па 22 или 23 одсто ресторана у Београду краде струју. Не да не плаћа, већ краде.

 

* Зашто се то дозвољава?

- Зато што нам је систем такав, раније се дозвољавало, али не више. Знате ли да, кад радници дистрибуције оду код неког од великих газди у Београду, они потежу пиштољ и не дају да им искључе струју. Сад иде интервентна с радницима да искључи струју. И тајкуни и велики порески обвезници натерани су да плаћају и плаћаће порез. Рецимо, једном Жељку Митровићу наплатили смо 5,5 милиона евра у последњих годину дана. Костићу смо наплатили четири милиона евра у последњих годину дана. Свако мора да плати свој порез. Што ме терате да се радујем кад испред „Мекдоналдса“ видим већу гужву него испред српског киоска који продаје пљескавице јер знам да ће „Мекдоналдс“ платити порез, а домаћи киоск не, или га ретко плаћа.

 

* Ко је натерао „Мекдоналдс“ да плати порез?

- Стране компаније имају свест да плаћају порез државама.

 

* Ако ми будемо чекали да се неко освести, то је ћорав посао. Ко је допустио да порески дуг Жељка Митровића нарасте до 5,5 милиона?

- Питајте оне који су му то омогућавали.

 

* Колико има још таквих и када планирате то да решите?

- Много их је. Решавамо то појачаним контролама. Онај ко не плаћа струју, где год да живи, неће моћи више да троши, а да не плаћа. Исто важи и за порез. Ми смо 400 људи из администрације пребацили у пореску инспекцију - дошколовали, обучили и они сада иду на терен. Примера ради, у Бору имамо само једног инспектора рада. Како он сам да провери ко је пријавио радника, а ко није?

 

* Сумануто је да идете код некога да наплатите дуговање, а да морате да водите са собом интервентну бригаду јер неко вади пиштољ на вас. Да ли је то нормално?

- Тако је, сад смо ангажовали интервентну бригаду, директно смо се с њима договарали да иду да штите људе који лоповима треба да наплате паре. Неке велике газде најпознатијих београдских ресторана краду струју. Зато упорно говорим да је промена свести најважнија ствар која у Србији мора да се догоди да бисмо ишли напред, али ме људи гледају као да причам о шпанским селима.

 

* Како је уопште могуће да нечији порески дуг нарасте до милионског износа, и да се то неплаћање толерише толико дуго?

- Живели смо у земљи у којој моћници и тајкуни позову директора банке и кажу: „Остаћеш директор банке ако ми исплатиш пет милиона евра“! А обезбеђење кредита лична меница, то јест - ништа. Тајкуни су били у спрези са политичарима. Сад више нико тако не може да не плаћа порез. Зато су ти тајкуни сада почели да распродају авионе, јахте и другу имовину, јер више нису заштићени. То што они имају није било засновано на здравом бизнису, него на пароли да се узме од државе, јер њој не мора да се врати. Е, сад држава каже - држави њено и порез и струја. Па, најефтинију струју плаћамо, а имамо катастрофалну електро-енергетску ситуацију.

 

* Најављујете поскупљење струје?

- Неће да поскупи све док не решимо друге проблеме у ЕПС, а то су 18 одсто украдене електричне енергије, 15 до 20 одсто неплаћених рачуна, 600 директора у ЕПС.

 

* Хоће ли тај број барем бити преполовљен?

- Хоће ускоро.

 

* Да ли смењујете и генералног директора Сашу Обрадовића?

- Видећете у понедељак. Када решимо те проблеме, онда можемо народу да кажемо - да, подићи ћемо цену струје за три, четири или десет посто. Али, поручујем директорима у ЕПС - и не помишљате да ми долазите на Владу и да тражите повећање цене електичне енергије, а при том лоповлука колико хоћете, ненаплаћених рачуна, неспособних кадрова, великих директорских плата, итд.

 

* Јесте ли задовољни резултатима владе у првих сто дана?

- У протеклом периоду Влада је прошла кроз тешке тренутке, многи од нас су имали и тешке личне тренутке. Посебан проблем су представљале поплаве. Показаћемо да смо извршили више од 90 одсто од онога што сам изнео у експозеу. Обећао сам Закон о раду и он је усвојен, обећао сам Закон о пензијско-инвалидском осигурању - усвојен је, обећао сам пореске олакшице за новозапослене - усвојене су, субвенционисане кредите - усвојени су. Обећао сам Закон о приватизацији и стечају - биће усвојен, као и сет медијских закона. Све ћемо завршити, а сваки динар за поплављена подручја ће се знати где је отишао.

 

* Јесу ли и други министри добро радили?

- До сутра примам њихове извештаје, већина свакако јесте.

 

* Хоће ли на јесен, као што се најављује, НДС заменити СПС у влади?

- Уопште се не бавим страначким питањима. У своју странку уђем једанпут у месец дана.

 

* А ко вам се бави странком ако не ви као лидер?

- У том смислу, ја нисам добар лидер странке.

 

* Да ли то најављуjeте повлачење са те позиције?

- Нисам рекао да се повлачим с те позиције, већ да нисам обраћао пажњу на странку, бавио сам се државним питањима. И тако ће бити и убудуће све док будем радио овај посао.

 

* Хоћете да кажете да се састав владе не мења?

- Нећу то да кажем. Рекао сам да ћемо на сваких шест месеци о томе да разговарамо и да процењујемо пролазно време.

 

* Има ли неслагања са СДПС Расима Љајића?

- Поштујем Љајића и очекујем да помогне да се заврши велики посао, да турски инвеститор уђе у Крупањ, и да запослимо 400 људи у најскоријем року.

 

* Лазар Крстић је дао оставку, а завршио као ваш саветник. Како то?

- Лазар зна колико поштено радим и ја знам да је он поштено радио. При томе се слажем да је он у праву у вези најбољих мера фискалне консолидације. Ми се нисмо свађали око тога ко је украо паре, већ о применљивости неких економских решења.

 

* Шта ће вам онда Крстић на месту саветника ако вам се ставови разилазе?

- Јер мислим да су његови савети веома корисни.

 

* Али нећете да их примените.

- Не значи да ћете сваки савет да послушате, али је добро да их чујете и да о њима размишљате. Такви су вам саветници потребни, а не они који вам подилазе и говоре оно што се вама свиђа. Себе ћу поправљати ако будем слушао идеје које нису у сагласју са мојим. Увек желим да чујем шта људи мисле.

 

* Ко ће бити нови министар привреде - Небојша Ћирић, неко из Савета економиста Србије или неко трећи?

- Верујте да нисам стигао о томе да размишљам. За нас је важно да сада министар финансија буде изабран, а онда у наредних петнаестак дана и министар привреде.

 

* Хоће ли бити реконструкције Владе?

- Може да буде и шест реконструкција у Влади. Важни су циљ и резултати. А да ли ће у Реалу да игра Хамес или Ди Марија, свеједно је, Реал је шампион Европе и крај.

 

* Ко је ваш циљ у наредне две године?

- На пример, да до краја 2016. саградимо ауто-пут до Чачка и да се до Златибора стиже за сат и 20 минута.

 

* Како то мислите, министарка Зорана Михајловић пре неколико дана није затекла ниједног радника када је ишла да обиђе радове.

- И одлично је то што је то Зорана урадила. Дан после тога уместо 42, дошло је 160 радника. Њихов аргумент је да су потписали лош уговор. Па, чекај, пријатељу, јесам ли те ја терао да потпишеш уговор? Јесам ли ти ја држао пиштољ над главом пре шест година кад си га потписивао? Наводно им је било обећано да ће да потпишу и неке анексе. Ништа ми није јасно! То је, ваљда било тако - за новине и телевизију један уговор, а онда се иза врата потписују анекси. Аман, бре, људи, доста више!

 

* Плате у јавном сектору 62.000, а у приватном 39.000 динара. Зашто онда оклевате да отпустите вишак из јавног сектора?

- У праву сте. Али чим се то уради, ви ћете ме ставити на наслову страну и написати „ево га зликовац, отпушта људе“! Реално је да се отпусти прво пет, па три одсто. То је неминовно.

 

* Одакле вам идеја да ћете да изгубите изборе?

- Зато што добро познајем свој народ - Срби лако приграбе свакога, али га се још брже одрекну. Уосталом, погледајте све они који су спроводили озбиљне реформе како су завршиле у Србији. При том не мислим на Зорана Ђинђића говорим у политичком смислу.

 

* Коме ће народ онда поклонити своје гласове, ко вам је конкуренција?

- Видећемо да ли је народ задовољан оним што је учињено. Мислим да ћемо изборе да изгубимо јер знам колико нас проблема чека, али то свакако не значи политичку предају унапред - прво легислативне реформе и инвестициони амбијент, друго је решавање проблема предузећа у реструктурирању и налажење стратешких партнера, трећа је реформа јавног предузећа која ће бити катастрофално тешка, четврто је борба против сиве економије, пето мере фискалне консолидације и шесто реформа јавне управе. Не зна се шта је теже од ових шест тачака.

 

* Колико себи дајете форе?

- Мислим да добар део тога можемо у три године да завршимо. Нећемо живети боље за три месеца, то је сигурно, али ћемо живети боље на крају овог процеса. Надам се да ће људи први пут видети оно што је важно, а то је да имамо план и програм задатака и да решавамо један по један.

 

* Да ли су се појачали притисци на Србију да уведе санкције Русији, након пада малезијског авиона? Помиње се 1. септембар као рок за изјашњавање у вези санкција, да ли је тај ултиматум дошао и до вас?

- Наши пријатељи не разговарају са Србијом језиком ултиматума, и потврђујем да нећу дозволити да се са Србијом разговара на такав начин. Поштујемо све земље, поштујемо и Русију и Америку и све земље ЕУ, али је нас посао да представљамо Србију, да поштујемо њене интересе. Нисмо, како неки кажу, ни мала Русија, ни мала Америка, ми се зовемо Србија.

 

* Да ли се из изјаве амбасадора САД Мајкла Кирбија може наслутити да он тражи тврђи став Србије према Русији?

- Не верујем у теорију завере. Кирби је пријатељ Србије, и он је својом реакцијом, за разлику од рецимо Дуње Мијатовић, показао личну величину, али и величину земље и народа из које долази. То веома поштујем, али ћу сваки пут да одговорим свакоме ко за Србију и у Србији каже нешто што није истинито. То је био разлог зашто сам одговарао госпођи Мијатовић и био сам у праву, јер и данас постављам питање: „Извините, а ко је скидао нешто са сајта Блица?“. И даље нема одговора на то питање, прошли су месеци, а нема тог одговора. А неки други попут Кирбија, су умели да кажу извините и покажу своју величину. Као што ни мени није тешко да кажем „извините“ када погрешим. Није проблем, то могу да ураде јаки и велики људи. Неки други не умеју.

 

* Коме сте ви последњи пут рекли извините?

- Многима, за многе своје грешке. И за нешто што сам радио пре 15 година, и у Влади за многе моје грешке око избора директора јавних предузећа, и за неке друге ствари. То редовно чиним, и мислим да је то нешто што је нормално. Званично сам то учинио за некадашњи Закон о информисању, пре 16 година, и није ме срамота да то кажем.

 

* У последњем периоду сте у дипломатској офанзиви, да ли вас подједнако дочекују и на Истоку и на Западу? Где се комотније осећате?

- Србију поштују, то је за мене важно. И начин на који се односе према мени и у Паризу, и у Берлину, у Москви... Добио сам званичан позив од кинеског премијера да посетим Кину од 10. до 12. септембра, што говори о значају Србије. Србија је добила свој кредибилитет, кад нешто кажемо, то и урадимо.

 

* Србију сада перципирају као поузданог партнера?

- Да, јер наша реч данас, за разлику од наше речи некада, вреди, важи и нешто значи. То је велика ствар. Мислите ли да је било лагодно оноликим представницима ЕУ када сам говорио о Јужном току? Мислите ли да је лагодно Русима када говоримо о територијалном интегритету Украјине? Није, али то је наша политике. Или нас поштујте, или нека народ изабере неке друге. Када одем у Москву, ја и пред Путином и Медведевом кажем да је Србија на европском путу, а у Вашингтону или Бриселу кажем да Србија жели да има добре односе са Русима. Никоме се не удварам.

 

* Долазе ли министри на време на посао?

- Добрим делом да, али има и оних који касне а то су они који се хвале да долазе у 7.30. Опоменуо сам их.

 

* Зашто их не кажњавате?

- Казна је за то политика, и зато сам тражио извештаје од њих, а за шест месеци гледамо пролазно време и биће смењивања.

 

* Када бисте могли да бирате, да ли бисте волели да вас памте као Ахила или као Робина Худа?

- Волео бих да говоре о мени као о некоме с ким се нису слагали, али да је много тога важног урадио, рецимо као Герхард Шредер или као о некоме ко је спровео важне реформе, попут Ли Кван Јуа који је створио Сингапур од мочваре. Ја сам мали човек у односу на све њих, али ако све ове ствари које смо планирали остваримо, изборе можемо да изгубумо, али ће се неко једног дана сетити да су озбиљни темељи постављени.

 

Извор: Курир