Вести

Вучић: Очување мира и слободе најважнији циљ

Пред Србијом је изузетно тешко време, а наш најважнији циљ је да очувамо мир, слободу и независност у доношењу одлука о нашој судбини, поручио је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, на свечаности поводом обележавања годишњице БИА, истакао да Србија мора да сачува своју независност у доношењу одлука, како би могла да опстане као суверена земља.

"А то значи независна служба. Наша БИА мора да сарађује са свима, али у њој нема места за оне који ће да раде за друге земље. Имате само једну земљу. Радите увек само за Србију. То је предуслов да би могли да сачувамо Србију као војно неутралну, независну, суверену земљу, која сама доноси одлуке о себи и својој будућности", рекао је Вучић.

Председник је указао да је најважнији циљ очување мира и стабилности у региону и Србији и да се, кроз примену свих савремених метода и знања БИА, уради све што може да се мир и стабилност сачувају и гарантују.

"Пред нама је изузетно тешка политичка, безбедносна ситуација и бројни изазови са којима ћемо да се суочимо. Не само због регионалних проблема, односа са Приштином, већ и због друге чињенице која мора да буде предмет пажње БИА - разноврсни, вишестрани, вишеслојни интереси различитих актера, великих и моћних земаља, преплитање њихових интереса на нашу земљу, коју смо дужни да чувамо. Србија ће са свима да сарађује", рекао је Вучић.

Вучић је указао на српско-албанске односе, рекавши да нико није дозволио да се Срби и Албанци договоре, већ да сви мисле да на те односе треба да утичу, као да ми не живимо на овом простору.

"С тим морамо да се помиримо, али морамо да снажимо своју позицију, јачамо своју независност, армију, не да бисмо побеђивали неког у војном сукобу, већ да можемо да гарантујемо безбедност, да се 1999. година не понови“, истакао је председник Србије.

Поручио је припадницима БИА да у сваком тренутку, у свакој мисли, имају у виду чињеницу да једини посао којим се баве, најважније и најсветије, јесте да одбране интересе Србије, да буду свој на своме, да буду чврсти, тврди, храбри, и да им Србија буде исходиште и најважнији циљ очување слободе и суверенитета.

Вучић је рекао да ће се и даље улагати напори да се побољша животни стандард припадника БИА.

"У реалном смислу повећавамо примања. У односу на друге светске службе смо мали, али брзина напретка, раста примања у нашој служби није мања у односу на њих. Наставићемо са убрзаним опремањем наше службе", рекао је Вучић.

Вучић је навео да тражимо од партнера да поштују независност Србије, суверенитет наше земље, да сами доносимо одлуке, чувамо безебедност наше земље.

Указао је да, у економском смислу, тешко да памтимо боље године, јер сви подаци показују да брзо напредујемо, што се, каже, може видети и по опреми БИА.

Честитао је припадницима БИА на добрим резултатима и пожелео да још успешније обављају свој посао у будућности.

Страним гостима председник Вучић је пожелео да се осећају као код своје куће, рекавши да је код Срба највећа увреда када неко каже да нису били добри домаћини.

"Много сам срећан што је огроман број шефова и заменика шефова служби страних земаља на овој свечаности. То говори о поштовању које ужива БИА у свету. То је од изузетног значаја за нашу земљу, јер морамо да разговарамо, заједнички решавамо проблеме", рекао је Вучић.

Вучић је приметио да у савременом свету нико не може да учини ништа сам, већ се само кроз интеракцију и сарадњу у сложеном систему може доћи до бољитка за народ и земљу.

На почетку обраћања, Вучић се нашалио са присутнима, пошто је некоме у публици зазвонио мобилни телефон.

"Код мене у кабинету већа је дисциплина него у БИА, и тако нешто се не би десило", констатовао је Вучић, додајући да је у питању шала.

 

 

Извор: Танјуг