Вести

Вучић: Од Србије по пола милиона евра за помоћ Шамцу и Добоју

ШАМАЦ - Србија је издвојила милион евра помоћи за Шамац и Добој за обнову штете настале у недавним катастрофалним поплавама, изјавио је данас премијер Александар Вучић током боравка у Републици Српској.

Обраћајући се грађанима у Шамцу, Вучић је рекао да ће тај новац бити уплаћен у понедељак, а да ће видети и како може да се помогне Бијељини и другим општинама у РС које су страдале у поплавама.

Навео је да је једнако забринут био и када су долазиле информације о поплавама у Шамцу и Добоју и другим деловима РС као што је био забринут због невоља грађана Србије.

"Пола моје фамилије је у РС, пола у Србији, рођен сам у Београду, цео живот живим у Србији, али срце не можете да поцепате", рекао је Вучић захваливши грађанима РС на бризи и помоћи и љубави коју показују према Србији..

"РС може увек да рачуна на помоћ Србије и ја ћу бити срећан када будем видео да људи у Србији воле РС онолико колико ви овде волите Србију", навео је Вучић.

Истакавши да је ово тек почетак помоћи Србије, Вучић је изразио наду да ће с економским јачањем Србија бити у могућности да помогне још више.

"Можемо да остваримо да се власт у Србији понаша одговорно, а што јача Србија сигуран сам да ће бити боље и у БиХ и РС и свима у региону", рекао је Вучић подсетивши да Србија жели мир и добре односе са свим комшијама и да поштује територијални интегритет БиХ.

Вучић поручио је грађанима чије су куће оштећене у поплавама да ће у наредних седам до десет дана добити новац за обнову и подсетио да за те намене Србија може да рачуна на 80 милиона евра из ИПА фондова и донација и још између 40 и 50 милиона евра из Фонда солидарности ЕУ.

"То ће бити око 120 милиона евра, то је велики новац, али нису милијарде као што су неки говорили. Врло сам реалан, врло озбиљан и не могу народу да говорим оно што није истина", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара с којим новцем Србија може да рачуна након донаторске конференције.

Премијер је захвалио председнику Србије Томиславу Николићу на ангажману у вези с донаторском конференцијом која је пре неколико дана одржана у Бриселу.

"Нико неће остати без куће и све ће бити обновљене до средине јесени како је и обећано, а путеви ће бити санирани до првог октобра, док у наредном периоду остаје још да се реше проблеми у електроенергетском систему", рекао је Вучић новинарима у Шамцу, где је однео помоћ за обнову након поплава.

Влада Србије обезбедила је милион конвертибилних марака, односно пола милиона евра за обнову школе оштећене у поплавама у Црквини код Шамца, а завршетак радова очекује се у првим недељама септембра.

Приликом обиласка школе премијер Србије Александар Вучић рекао је да је посао владе да колико може обезбеди услове за школовање оних који тек долазе и поновио да је стална обавеза Србије да гледа у Републику Српску, те да, уз поштовање свих комшија, и Хрвата и Бошњака, грађани Србије треба да гледају у РС онако како грађани Српске гледају на Србију.

"Шта да вам кажем и сами знате колико волите Србију, а као што је природно да гледате у своју децу тако је природно и да свој народ највише волимо", рекао је Вучић.

Школа у Црквини је изграђена 1967 године, а ове године у њој ће учити 233 ђака.

Председник РС Милорад Додик оценио је да је сарадња између Србије и РС све интензивнија и захвалио је на свему што Србија чини за грађане Српске.

Оздрављење српске економије за две, три године

Премијер Србије је изјавио да је Србија на добром путу те да може да очекује оздрављење економије у наредне две до три године.

"Можемо, хоћемо и чини ми се да смо на добром путу да нашу економију за две или три године оздравимо“, рекао је Вучић новинарима у Републици Српској.

Вучић је рекао да се ова влада понаша веома одговорно, што се види по оценама ММФ и Светске банке, и да верује да ће Србија имати снаге да изађе из економске кризе.

Премијер је коментаришући велике штете од поплава у Србији и Републици Српској истакао да је сада веома важно да се покрену привредне активности и доведу нове инвестиције, најављујући долазак турског инвеститора у Крупањ, као и покретање производње у Обреновцу.