Вести

Вучић: Отварање поглавља зависи од нас и разумевања ЕУ

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да отварање појединих поглавља у преговорима о прикључењу Србије Европској унији зависи од нас, али и од разумевања наших европских партнера.

Вучић је, на заједничкој прес конференцији са шефом Форин офиса Филипом Хамондом, изјавио да верује да ће прва поглавља ускоро бити отворена, мада, како је нагласио, не воли да говори о датумима.

"Предстоји нам много тога што треба да урадимо за отварање поглавља 35, и поглавља 23 и 24, а мислим да ће најлакше ићи посао када је у питању поглавље 32. То може да буде брзо и зависи од нас, али и од разумевања наших европских партнера и мислим да и данас, од онога што сам чуо од Хамонда, то је да на то разумевање можемо да рачунамо", рекао је Вучић.

Он је додао и да је веома задовољан отвореним односима између Србије и Велике Британије.

"Ми смо географски мала земља и бројчано невелик народ, али поносан сам и веома задовољан када кажем да с једном таквом земљом, као што је Велика Британија, имамо отворен однос. Они нам отворено кажу своје примедбе, али желе да чују и мишљење Србије и веома сам им захвалан на томе", рекао је Вучић.

Премијер Србије је истакао да је Хамонду данас поновио да се неретко у српској јавности позива на пример Велике Британије и тешке реформе које је та земља спровела.

"На посвећеност владе Џејмса Камеруна и на то у каквој су тешкој политичкој ситуацији били када су људи мислили да реформе неће успети, до тога да је Британија постала европска земља са највећим растом, с најмањом стопом незапослености у својој историји", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је Велика Британија постала европска земља са највећим економским растом и најмањом стопом незапослености у историји после само три-четири године реформи.

"Хамонд је овде искористио речи на лепши и паметнији начин него што сам ја то умео да убедим наш народ да је то заиста тако, па ћу покушати да те реченице које је изговорио препишем, рачунам, можда ће ме Срби боље разумети", рекао је Вучић.

Премијер је пренео новинарима да Србија има подршу Велике Британије на путу ка ЕУ, као и за реформе које спроводи.

Он је такође истакао да је неколико британских компанија заинтересовано за неке од највећих српских компанија које ће бити у процесу приватизације.

Премијер је рекао да је Србија на европском путу и да од тог пута не одсутаје.

"Верујем да ћемо поред широких и значајних и, од свих релевантих фактора у свету признатих, економских реформи, успети много тога да поправимо и урадимо и на политичком нивоу у 2015, за коју сматрамо да је кључна година у реформама и напретку Србије", рекао је Вучић.

Он је додао да је из разговора са Хамондом закључио да Србија од Велике Британије може да очекује значајну подршку.

Премијер је рекао да је са Хамондом разговарао о председавању Србије ОЕБС-ом на "конструктиван, професионалан и озбиљан начин", као и о отварању поглавља у преговорима са ЕУ, као и да је наишао на благонаклон став Велике Британије у вези са будућношћу Србије и европским интеграцијама.

"Наш пут није лак и једноставан, много тога ћемо морати да урадимо, али рад, рад, рад је нешто што може да нас спасе, а не нешто што ће неко да нам поклони", рекао је Вучић.

Он је навео да је захвалан Хамонду што је пред српском делегацијом изнео визију Европске уније из угла Велике Британије, иако то није био обавезан пред земљом која још није чланица.

Вучић је изразио жељу да што већи број британских челника посети Србију, али и да што већи број привредника дође да инвестира у нашу земљу.

Он је навео да у процесу приватизације 502 компаније има неколико британских компанија које су заинтересоване за неке од највећих српских предузећа.

"Верујемо да ће британско присуство у Србији бити још значајније и веће у година пред нама и да ћемо имати подршку Велике Британије на нашем европком путу", рекао је Вучић.

 

Хамонд: Примена Бриселског споразума за отварање поглавља

Хамонд је изразио снажну подршку српским реформама, као и евроинтеграцијама Србије и нагласио да је за отварање првих преговарачких поглавља најважнија примена Бриселског споразума.

"Желимо да видимо отварање преговарачких поглавља што пре. Замајац је све у политици и одржавање тог замајца је од критичне важности. Што пре отворимо поглавља - то боље", поручио је Хамонд на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Вучићем.

Шеф Форин офиса је такође снажно подржао и тешке одлуке које премијер спроводи с циљем реформе српске привреде, као би она постала конкурентнија.

"Из сопственог искуства знамо колико су краткорочно гледано те реформе тешке , али дугорочно гледано оне обезбеђују економски просперитет, раст и радна места", истакао је Хамонд.

Британски званичник је нагласио да долази из земље која се поноси својом нацијом, културом, историјом и са становништвом које неустрашиво брани своје вредности.

"Место Велике Британије је у реформисаној ЕУ и која ће радити на вредностима којима и ми припадамо. Заједно са партнерима у ЕУ ћемо радити на реформи ЕУ и конкурентнијој економији", рекао је британски министар.

У том контескту он је нагласио да званични Лондон снажно подржава опредељеност Србије на тој путањи.

"И наставићемо да је подржавамо", рекао је Хамонд.

Једна од тема разговора са Вучићем била су и регионална питања.

"Причали смо о изазовима у региону, значају регионалне стабилности како за Србију тако и за ЕУ", рекао је Хамонд, наводећи да је у Београд дошао после посете Бугарској и Румунији, а да из Србије иде у Хрватску и Босну и Херцеговину.

Он је навео да се у Београду састао и са министром привреде и представницима британског бизниса и са њима разговарао о корацима које влада предузима за привлачење инвестиција с циљем да обезбеди нова радна места.

Шеф британске дипломатије честитао је Србији на професионализму с којим је приступила председавању ОЕБС-ом.

"Председавање ОЕБС-ом је прилика да Србија поакже своје вредности пред међународном јавношћу и спремност да дела у складу са европским вредностима којима је и сама посвећена. Знамо да ће ОЕБС функционисати несметано и ефикасно за време председавања ОЕБС-ом", закључио је Хамонд.