Вести

Вучић: Отварање преговора о првим поглављима можда у јуну

СУБОТИЦА- Премијер Србије Александар Вучић верује да ће у мају, када буде настављен дијалог са приштинском станом, бити донета одлука да ли ћемо већ у јуну отворити преговоре о првим поглављима са ЕУ, јер сматра да је Србија испунила све обавезе из Бриселског споразума.

Он је пренео да су јучерашњи разговори у оквиру бриселског дијалога били тешки, али да су направљени неки помаћи, иако недовољни.

"Оно што нас брине јесте чињеница да ми и даље немамо договор око Заједнице српских општина (ЗСО) и када неко говори о неиспуњавању свега из Бриселског споразума, у ствари говори о томе да није испуњено оно што би требало да буде имплементација права Срба на КиМ", подвукао је премијер.

Све што је било пшотребно да испунимо из Бриселског споразума, ми смо испунили, навео је Вучић, мада, каже, постоје "неки други папири углавном незванични, из којих ми и даље испуњавамо услове". 

"То нема везе са Бриселским споразумом. Што се Споразума тиче ту је реч само о првих шест тачака од петнаест укупно, који се тичу ЗСО. Ти су разговори врло тешки", објаснио је он.

Вучић је најавио да ће разговори о телекомуникацијама бити настављени у Истанбулу, око енергетике у Бечу, и средином маја поново у Бриселу, када је наставак дијалога са приштинском страном.

"Мислим да ће тада бити донета коначна одлука да ли ћемо да отворимо прва поглавља у јуну месецу или ће то бити остављено за септембар", закључио је Вучић.

 

Немам времена да се бавим тиме ко је просуо кафу

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да нема времена да се бави тиме "да ли је неко просуо кафу или није" и да не разуме зашто је то у Србији важнија тема од састанака са најзначајнијим људима у Европи.

На питање новинара у Суботици да прокоментарише полемику у вези са инцидентом на авиону којим је председник Србије кренуо за Ватикан, Вучић је рекао да нема времена за бацање нити ће га икад имати.

"Нити имам времена нити ми је могуће да се тиме бавим да ли је неко просуо кафу или није. Толико радим да сам задовољан ангажманом и марљивошћу, иако резултатима можете бити увек задовољнији. Времена за бацање немам нити ћу га имати никада", рекао је Вучић.

Он је рекао да не разуме зашто је то била много важнија тема него низ састанака државног врха са најважнијим људима у Европи.

"Очигледно да су у нашој земљи оговарања и трачеви много лакша и важнија тема него озбиљан и тежак, напоран рад", рекао је Вучић.