Вести

Вучић: Овај догађај велича дела, а не празне речи

Премијери Србије и Кине Александар Вучић и Ли Кећијанг, као и градоначелник Београда Синиша Мали свечано су данас отворили Пупинов мост који повезује Земун и Борчу на Дунаву, заједно са приступним саобраћајницама дугим 10 километара.
 
Двојица премијера су отворили мост у присуству многобројних грађана и званичника.
 
Већ одомаћеног назива "Кинески", мост преко Дунава који је добио име познатом српском научнику Михајлу Пупину, градила је као главни извођач кинеска компанија "Чајна роуд анд бриџ корпорејшен", а део је Северне магистралне тангенте која ће повезати Коридор 10 са Зрењанинским путем и изместити теретни саобраћај из центра града.
 
Радови на мосту Земун-Борча почели су крајем октобра 2011. године. Нови мост је дугачак 1.507 метара, широк 29,1 метара и висок 22,8 метара. Главни распон моста је дуг 362 метра.
 
Мост има укупно шест саобраћајних трака и пешачко-бициклистичке стазе са обе стране моста.
 
Београд је након 79 година, када је отворен Панчевачки мост, добио други мост на Дунаву.
 
За саобраћај су отворене приступне саобраћајнице од тзв "Лакат кривине" у Земуна до Зрењанинског пута, заједно са Зрењанинском петљом.
 
Приступне саобраћајнице ће укупно бити дуге 21,6 километара и део од Зрењанинског пута до Панчевачког пута биће завршен у септембру 2015. Тај мост ће бити веза са путним Коридорима 10 и 11.
 
Отварањем Пупиновог моста пут од Земуна до Борче скраћен је за готово 30 километара.
 
Укупна вредност моста са приступним саобраћајницама је око 260 милиона долара, а од тог износа 85 одсто кредитира кинеска Ексим банка, док преосталих 15 одсто обезбеђују држава Србија и Град Београд.
 
Aleksandar Vucic i Li KeciangВучић: Овај догађај велича дела, а не празне речи
 
Вучић је након отварања Пупиновог моста поручио да је овај догађај далеко значајнији од свега што су он и његов кинески колега урадили у претходна два дана, јер овај догађај, како је рекао, велича дела, а не празне речи.
 
Цитирајући нобеловца Иву Андрића, премијер је казао да од свега што човек гради ништа није вредније од мостава, свачији су, према сваком једнаки, истрајнији од других грађевина и не служе ничем што је зло.
"И ништа од изреченог не може бити истинитије", поручио је Вучић, који је претходно позвао присутне да још једном великим и срдачним аплаузом поздраве премијера Народне Републике Кине.
 
Вучић је рекао да му је велика част да са кинеским премијером отвора мост као први подухват кинеских градитеља у Европи али и трајни споменик српско-кинеског пријтељства, нагласивши да је мост само почетак.
"Нећемо стати, наставићемо неуморно да градимо. У 2016. и 2017. години завршићемо више пруга и аутопутева него било која друга европска земља", рекао је Вучић.
 
Велики део тих пројеката, како је навео, Србија ће радити са кинеским пријатељима и то ће бити "нови путеви и мостови у будућности".
 
Грађанима Србије, казао је, повезивање је потребно више од свега, како би се премостиле све препреке и разлике.
"Другачије се не би могло речи ни за Пупинов мост на Дунаву, које су заједно изградиле српске и кинеске компаније. Он није само грађевина, већ симбол људске тежње да повеже и споји", рекао је Вучић и додао да мост повезује две обале Дунава, али и Србију и Кину и учвршћује два народа у пријатељству и заједничким подухватима.
 
Pupinov most
 
Подсетивши да је мост не предлог грађана добио име по великом научнику и проналазачу Михајлу Пупину, Вучић је рекао да је народ Србије на овај начин вратио само део онога што је од Пупина добио.
 
Премијер је захвалио председнику Србије Томиславу Николићу на сталној подршци и помоћи на остварењу пројекта, као и председнику РС Милораду Додику који је, како је навео, увек био уз Србију приликом изградње значајних инфраструктурних пројеката.
 
Подсетивши да су уговори о изградњи моста потписани пре више година и да је одлуку донела бивша влада, Вучић је рекао да је ова влада завршила оно што су они започели.
"Зато сам захвалан и представницима те владе, бившем градоначелнику Драгану Ђиласу, који је и присутан на отварању", рекао је Вучић.
 
Он је навео да жели да гради земљу у којој ће људи различитих идеја да се поштују, а у којој ће све владе да деле исту посвећеност према благостању људи.
 
Тако је и мост, рекао је Вучић, знак искреног пријатељства и јединства између грађана Кине и Србије и грађана Србије.
"Нека нам је са срећом и нека мост пркоси времену који је пред њим и дугорочно служи интересима нашег народа. Живела Србија, живело пријтељство Србије и Кине", закључио је Вучић.
 
Ли: Пупинов мост плод сарадње две земље и народа
Premijer Kine Li Keciang
 
Ли Кећијанг је рекао да је Пупинов мост плод сарадње две земље и народа и најавио нове инфраструктурне пројекте који ће бити реализовани у складу са свим европским стандардима.
 
Ли је након отварања моста са премијером Србије прецизирао да су током изградње моста ангажовани радници и из Србије, кинеска опрема и подвукао да су сви уложили максималне напоре да се овај порјекат квалитетно заврши и сви они дали свој допринос томе успеху.
 
Кинсеки премијер је назначио да је у претходна три дана његовог боравка са српском владом потписано више докумената међу којима и меморандум о модернизацији пруге Београд - Будимпешта и додао да је договорено да се тај пројекат заврши за две године.
 
Кинеска страна је, казао је, спремна је да сарађује у области инфраструктуре и поручио да ће пројекти бити реализовани у складу са законима и стандардима ЕУ, а то ће важити и када је реч о финансирању тих пројеката.
 
Према његовим речима, кинески привредници ће бити подстицани да отварају своје фабрике и погоне дуж ове линије која иде и даље из Београда и из Будимпеште и оценио да ће та сарадња бити на узајамну корист.
 
Осврнувши се на Самит Кине и земаља ЦЕЕ, Кећијанг је рекао да је прави потез био то што је он одржан у Београду.
"Направили смо прави избор што смо изабрали Београд као место за овај сусрет и Србија ће имати све већу улогу у наставку сарадње "16 + 1", рекао је кинески премијер.
 
Мост, додао је, неће служити само за саобраћај и комуникацију грађана већ представља и мост пријатељства и сарадње две земље које ће унапређивати и убудуће.
 
Премијер Кине је рекао да му је велико задовољство што је на овом мосту, да га то подсећа и на филм "Мост " и песму из тог остварења "О бела ћао", али је додао да то никако не значи, као што та песма каже, довиђења већ наставак дружења са пријатељима.
 
Извор: Танјуг / Фото: Танјуг